НАЧАЛО
ЗA НАС
МАНДАТ
КАКВО ВЯРВАМЕ
INTERNET CHURCH
КОНФЕРЕНЦИИ - ИНТЕРНЕТ ЦЪРКВА
СЪБИТИЯ
ВИДЕНИЕ
ГОСПОДНА ВЕЧЕРЯ
УЕБ РАДИО
ПОСЛАНИЯ ОТ ПАСТОРА
ПОСЛАНИЯ НА ДЖОИС МАЙЕР
ПОСЛАНИЯ НА КЕНЕТ КОПЛАНД
БИБЛЕЙСКО УЧИЛИЩЕ ДПО
ГЛАЕДАЙТЕ ЗАПИСИ ОТ СЛУЖБИТЕ
В СВЕТА НА ЧУДЕСАТА
ВИДЕО КАНАЛ
АУДИО ПРОПОВЕДИ
КАК ДА ПРИЕМА ИСУС
КРЪЩЕНИЯ ВЪВ ВОДА
КРЪЩЕНИЕ В СВЯТИЯ ДУХ
СЛУЖЕНИЕ НА БОЛНИ
СЛУЖЕНИЕ В НАЦИИТЕ
КОНФЕРЕНЦИИ
БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ
СЪБИТИЯ
НОВИНИ
ГАЛЕРИЯ
ДАРЕНИЯ
АДРЕС ЗА КОНТАКТИ
СЛУЖБИ

10 Януари 2019 г. Послание на пастора

ПОЛОЖИТЕЛЕН ОТГОВОР НА МОЛБАТА СИ!

  „И, като излезе оттам, Исус се оттегли в тирските и сидонските страни. И, ето, една ханаанка излезе от ония места и извика, казвайки: Смили се за мене Господи, Сине Давидов; дъщеря ми зле се мъчи от бяс. Но Той не й отговори ни дума. Учениците дойдоха и Му се молеха, като рекоха: Отпрати я, защото вика подире ни. А Той в отговор каза: Аз не съм пратен, освен до загубените овце от Израилевия дом. А тя дойде, кланяше Му се и казваше: Господи помогни ми. Той в отговор рече: Не е прилично да се вземе хляба на децата и да се хвърли на кученцата. А тя рече: Така, Господи; но и кученцата ядат от трохите, които падат от трапезата на господарите им. Тогава Исус в отговор й рече: О жено, голяма е твоята вяра; нека ти бъде според желанието. И дъщеря й оздравя в същия час.” Матей 15:21 - 28

И, като излезе оттам, Исус, т.е., от Капернаум. До колкото знаем, този е единственият път, когато Исус излязъл от Палестина и отишъл в езическа страна. И, ето, една ханаанка излезе от ония места наречена в Евангелието от Марко „сирофиникианка”, тоест от Финикия в Сирия, а не от другата Финикия в северна Африка, която била поселение на първата.

„ (Жената бе елинка, родом сирофиникианка). И молеше Му се да изгони беса от дъщеря й.” Марк 7:26

Тази Финикия била част от Ханаан, за това тази жена се описва тука и като Хананейка. Марко я нарича и елинка, т.е., езичничка.

И така в тази история Исус казва на жената, която пресича пътя му, че Той не е изпратен до езическите народи, но до изгубените от Израел. Жената идва при него с молба за изцелението на дъщеря си, но Исус три пъти и дава отрицателен отговор. Отиваш на лекар, а те връщат цели три пъти. Хм, това не е добре! Доста потискащо е да те връщат след като си да вратата. Казвам вратата, защото и сам Исус казва, че Той е врата на овцете, Амин! „Аз съм вратата на овцете.” Йоан 10:7

Колко от вас са имали случай да имат надежда, силно очакване за нещо и да отидат на правилното място, а от там да ги връщат, връща и връщат, отново и отново? Колко от вас сте се отказвали бързо и сте спирали да настоявате след, като са видели, че правите всичко както трябва, а оново няма никакъв шанс? Ако на вас ви се е случвало някога подобно нещо и сте се отказали, то тази жена беше избрала да не допуска тази грешка точно сега. Тя беше решила да си тръгне при всички случай с положителен отговор на молбата си. Чухте ли ме внимателно? ПОЛОЖИТЕЛЕН ОТГОВОР НА МОЛБАТА СИ!

  Тя беше решила да настоява и да не се отказва да се бори и да направи всичко, което е възможно докато дъщеря и получи пълно здраве.

Отказа на Исус, не беше с цел отрицание „Не, не искам„ но по - скоро сам Той насърчаваше и издигаше вярата в нея. Нали знаете факта, че тези деца, които са израснали като цвете в саксия винаги им е по - трудно в живота от колкото на тези, които цял живот са отхвърляни. Защо? Отхвърлените и онеправданите деца, винаги се борят за всяко нещо в живота си и неусетно с течение на времето, те придобиват дух на войн. Знаете, че едни от най - успешните хора на земята са тръгвали от нищото, и това чувство на безпомощност, слабост, отхвърленост им е дало стимул да се борят повече от другите и ги е направило да изкачат върха на планината за да победят.

В живота си имах един такъв житейски пример за едно малко момче, което беше съученик на сестра ми. Той беше в семейство на разделени родители и живееше при майка си, която беше алкохоличка. Това момче нямаше никакво бъдеще. Всеки го тъпчеше, биеше и отхвърляше и един ден, когато го видях да се бие отново в училищния двор, го попитах дали не иска да тренира малко бокс в залата, която навремето и аз самия спортувах. Минаха години, в които нашите пътища се разделиха, за да разбера един ден в крайна сметка, че Той е станал европейски шампион по бокс, постигнал е големи успехи и е станал много качествен човек с добро бъдеще. Сега има собствена школа, семейство и всичко, за което е мечтал.

  Да се върнем отново при ханаанката. Първо, Исус не й отговори нито дума, а второ Исус и отказа с думите: „Аз не съм пратен освен до изгубените овци от Израилевия дом, и накрая Той и каза: „Не е прилично да се вземе хляба на децата и да се хвърли на кученцата.“ Няма да се спирам подробно на всеки един от отговорите на Исус искам само да погледнете с мен последния такъв. По един или друг начин на всеки един от нас прочел историята за пръв път неизбежно в ума му идва противоречието за това, че Исус е добър, а защо не иска да изцелява всички. Това разбира се не е така и само така изглежда на пръв поглед, но когато се докоснем до детайлите разбираме, за Неговата Божествена същност на любов към всички човеци. Забележете, че Исус не използва думата „кучета“, а казва думата „кученца“, от гръцкия превод кунарион („ κυνάριον“).  Едно е да наречеш някой с обидното название куче или още по лошо в женски род, но съвсем друго, е когато Исус се обръща с думата „кученца”. Тук не става въпрос за нещо мръсно и грубо, а за онези малки сладки бебета, които всеки целува и прегръща щом ги срещне. Думата, която стопля и нейното сърце е „милост”. Никой друг освен нея не разбира призива да се приближи към Исус, дори самите ученици казват грубовато, че тя трябва да си отива. Учениците дойдоха и рекоха: „Отпрати я, защото вика подире ни.”

Тя не се отказа, защото знаеше, че това е единствената и възможност.

Спомняте ли си за притчата, която Исус каза, за да научи народа как да се моли и да не отслабва във вяра. „Каза им една притча как трябва всякога да се молят, да не отслабват, думайки: „В някой си град имаше един съдия, който от Бога се не боеше и човека не зачиташе. В същия град имаше и една вдовица, която дохождаше при него и му казваше: Отдай ми правото спрямо противника ми. Но той за известно време не искаше. А после си каза: При все че от Бога не се боя и човеците не зачитам, пак, понеже тая вдовица ми досажда, ще й отдам правото, да не би да ме измори с безкрайното си дохождане. И Господ рече: Слушайте що каза неправедният съдия! А Бог няма ли да отдаде правото на Своите избрани, които викат към Него ден и нощ, ако и да се бави спрямо тях? Казвам ви, че ще им отдаде правото скоро. Обаче, когато дойде Човешкият Син ще намери ли вяра на земята?“ Лука 18:1-8

Няма значение кои сте и къде се намирате, Исус Христос е същият вчера, днес и завинаги. Поставете го като ваша цел, никога да не отслабвате във вяра и да не спирате да настоявате пред Него, относно вашата надежда, а тогава, сам Исус ще ви благослови и ще ви даде попросеното от сърцето.

Колкото понякога и да не ви се вярва, че това което искате ще го получите, ще ви кажа отново - това е неоспорим факт. Погледнете как Исус, след като показа уж презрение към една жена, Той не само и даде според нуждата, но също така се възхити на нейната вяра. Трудно е да видите Исус впечатлен от човеци, но ето какви са Неговите думи: „О жено, голяма е твоята вяра; нека ти бъде според желанието.”

Това „Ооооо” променя много неща. Хайде ваш ред е, направете така, че Исус да каже отново „Ооооо” виждайки вашата вяра и настойчивост.

 

Кажи с мен днес О оооооо трябва ми такава вяра. Помоли Бог да ти предаде вяра, ако ти липсва такава и бъди насърчен да просиш от Него в молитва, още сега. Не губи време за да видиш, чудесата на Бог в живота си!

Бъдете благословени и насърчени във всяка библейска истина!

Пастор Васил Петров