НАЧАЛО
БХТВ
КАКВО ВЯРВАМ
ИНТЕРНЕТ ЦЪРКВА
В СВЕТА НА ЧУДЕСАТА
БИБЛЕЙСКО УЧИЛИЩЕ ДПО
ВИДЕО КАНАЛ
КАК ДА ПРИЕМА ИСУС
КРЪЩЕНИЯ ВЪВ ВОДА
КРЪЩЕНИЕ В СВЯТИЯ ДУХ
СЛУЖЕНИЕ НА БОЛНИ
СЛУЖЕНИЕ В НАЦИИТЕ
КОНФЕРЕНЦИИ
БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ
СЪБИТИЯ
НОВИНИ
ГАЛЕРИЯ
ДАРЕНИЯ
АДРЕС ЗА КОНТАКТИ
СЛУЖБИ

НОВИНИ 2021


ДЖОНИ НОЕР: За протестантските протести


I AM ALIVE

Was in a serious accident at 12:50am this morning...passed out while driving on the highway. Totaled the car...hospitalized, going through a myriad of tests.....

But I’m alive!!!

Lost consciousness driving...but two human angels followed my swerving car with their emergency blinkers onto stop traffic ....drove behind me until my car crashed into the middle concrete island. I remember none of it except those two angels pulling me out of the passengers side of the crumbled TOTALED car..airbags deployed...crushed metal and Fiberglas!!

I AM ALIVE!!!!

Somewhat mangled, stitches on left thumb, sprained wrist, hurt knee, but I’m still here! God and two angels saved my life! I owe them...

I am still here by the grace of God!

Thank you, Lord...thank you!


Европейския парламен говори за ситуацията в България с проектозакона за вероизповеданията


Национален 3 дневен пост

Национален 3 дневен пост за отпадане на всички изменения и допълнения по Закона за вероизповеданията

Иди, събери всичките юдеи, които се намират в столицата, и постете за мене, не яжте и не пийте три дни, нощем и денем; и аз и момичетата ми ще постим подобно; тогава ще вляза при царя, което не е според закона и ако погина, нека погина. ~Естир 4:16

Присъедини се във Facebook:  https://www.facebook.com/events/334583860470073/

И тъй Моисей влезе всред облака и се възкачи на планината. И Моисей стоя на планината четиридесет дена и четиридесет нощи.

 

Изход 24:18
 
И Моисей стоя там с Господа четиридесет дена и четиридесет нощи без да яде хляб, или да пие вода. И Господ написа на плочите думите на завета, Десетте Заповеди.

 

Изход 34:28
 
Когато се качих на планината, за да взема каменните плочи, плочите на завета, който Господ направи с вас, тогава преседях на планината четиридесет дена и четиридесет нощи, без да ям хляб или да пия вода.

 

Второзаконие 9:9
 
После припаднах пред Господа, както първия път, четиридесет дена и четиридесет нощи; хляб не ядох и вода не пих поради всичкия грях, чрез който съгрешихте като извършихте зло пред Господа та Го раздразнихте.

 

Второзаконие 9:18
 
И тъй събраха се в Масфа, и наляха вода, която изляха пред Господа, и постиха през оня ден, и рекоха там: Съгрешихме на Господа. И Самуил съдеше израилтяните в Масфа.

 

1Цар 7:6
 
И взеха костите им та ги закопаха под дървото в Явис, и постиха седем дена.

 

1Цар 31:13
 
И жалиха и плакаха и постиха до вечерта за Саула и за сина му Ионатана, и за Господните люде и за Израилевия дом, за гдето бяха паднали от меч.

 

2Цар 1:12
 
Сетне дойдоха всичките люде, за да предумат Давида да яде хляб, докато беше още видело; но Давид се закле, казвайки: Така да ми направи Бог, да! и повече да притури, ако вкуся хляб, или какво да било нещо, преди да зайде слънцето.

 

2Цар 3:35
 
Давид, прочее, се моли Богу за детето; и Давид пости, па влезе та пренощува легнал на земята.

 

2Цар 12:16
 
А слугите му му казаха: Що е това, което ти стори? Ти пости и плака за детето, докато беше живо; а като умря детето, ти стана и яде хляб! А той рече: Докато детето беше още живо, постих и плаках, защото си рекох: Кой знае? може Бог да ми покаже милост, и детето да остане живо. Но сега то умря. Защо да постя? Мога ли да го върна надире? Аз ще ида при него, а то няма да се върне при мене.

 

2Цар 12:21-23
 
И той стана та яде и пи, и със силата от онова ястие пътува четиридесет дена и четиридесет нощи до Божията планина Хорив.

 

3Цар 19:8
 
всичките храбри мъже станаха та дигнаха тялото на Саула и телата на синовете му, донесоха ги в Явис, и погребаха костите им под дъба на Явис; и постиха седем дена.

 

1Лет 10:12


СДЕЛКАТА - ПАРИ СРЕЩУ ВЛАСТ

Властта предлага сделка на вероизповеданията в България. Сделката е следната:
1. даваме ви пари срещу права:
2.Ние погазваме конституцията, вие си мълчите;
3. Ние нарушаваме Европейската конвенция за правата на човека, вие не завеждате дела в Страсбург;

За тези, които не са запознати с темата ще кажа, че ВСИЧКИ парламентарно представени партии са вносители на законопроект за изменение на Закона за вероизповеданията, който основно нарушава чл. 13 от Конституцията, който гласи:
Чл. 13 (1) Вероизповеданията са свободни.
(2) Религиозните институции са отделени от държавата.
(4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.
С промените вероизповеданията нито са свободни, нито са отделени от държавата. Бяха ли до сега? Да, определно бяха.

Призовавам владици, пастори, равини, мюфтии, гурута, лами и други религиозни лидери да не сключват тази сделка. За някои религиозни лидери (не за всички) в краткосрочен план може да изглежда примамлива, но за миряни и енориаши е крайно неизгодна и пагубна. Старите хора, които помнят 1945 г. знаят, че такава сделка е предлагана на общностите от комунистите. 
Държавата не дава свои пари. Това са нашите данъци. Защо аз, който съм християнин да давам пари за мюсюлмани и обратното? Справедливо ли е?

Държавата няма място в Храма. Влезе ли вътре, храма ще завзет и транхормиран на хотел, административна сграда, обезлюден ръководен от предатели.

След завземането на съда, медиите, банките, гражданските организации, властта поставя ръка и над Храма!

Сега е момента лидерите на вероизповеданията ясно да заявят, че ако бъде приет и компромисния вариант, за който ги лъже Цветанов : 
1. няма да вземат нито един лев субсидията, каквато и да е тя. 
2.няма да спазват и една алинея от този Закон дори с риск да отидат в затвора. 
Който вземе субсидията става зависим и на изборите ще бъде потърсен да си плати сметката.

Ще цитиран покойния доц. Кристиян Таков "Пазете правото, най-вече от закона".


Представители на различни религиозни общности излязоха на протест пред Народното събрание. Те не са съгласни с промените в Закона за вероизповеданията.

Преди месец стана ясно, че текстовете в законопроекта за вероизповеданията, срещу които възразява и Българската православна църква, ще бъдат преработени между двете четения на закона в Народното събрание от работна група.

Основният мотив против предлаганите промени е, че църквата има самостоятелност и не следва държавата да се меси в делата ѝ.


ИЗРАЕЛ – Християните в Йерусалим трябва „да си тръгнат или да рискуват живота си”

Moлете се за нашите братя и сестри в Йерусалим, които са все по-обезпокоени от заплахите на ислямистите към тяхната общност.

Неотдавна в Източен Йерусалим бяха разпространени брошури, предупреждаващи християните да напуснат града преди края на Рамадан (18 юли), или в противен случай рискуват да бъдат убити. Брошурите са приписвани на група, която се нарича „Ислямска държава в Палестина”. Мюсюлманските и християнските духовни водачи побързаха да осъдят брошурите, но според сведенията християните в Йерусалим са разтревожени и са поискали молитвена подкрепа. Наскоро в Стария град на Йерусалим имаше редица инциденти, насочени към християните. Освен това има информация, че на фона на страховете, че местните мюсюлмани ще се радикализират, натискът над палестинските християни расте (съобщение от 18.06). Молете се Бог да е с народа Си в Йерусалим и те да познаят Неговия мир, водителство и закрила.

Новини: Благодарете на Бог за това, че затворникът Хомаюн от Иран е освободен от затвора предсрочно. Той бе арестуван по време на акция срещу домашна църква в Шираз през 2012 г. (съобщение от 02.02) и беше един от четиримата християни, които получиха присъда 44-месеца лишаване от свобода, която трябваше да изтече през октомври. По-рано другите трима също са били освободени. Продължавайте да се молите за презвитерите от Южен Судан, Ят Майкъл и Питър Рийт (съобщение от 25.06). На заседанието в четвъртък съдията постанови процесът им да продължи и двамата християни да бъдат съдени по всички обвинения, за две от които наказанието е смъртна присъда или доживотен затвор. Следващото заседание е насрочено за 14 юли.


Президентски избори

Притчи 29:2. Когато праведните са на власт, людете се радват; Но когато нечестивият началствува, людете въздишат.

Нагледах се и се наслушах на коментари отразяващи различни мнения и впечатления от избора ни за президент. Както се казва 50 на 50 нищо ново както винаги. Едно нещо не можах да разбера само; За какво гласувахме? За личност или за победа на една или друга партия. Май второто е по - вярно и ако е така дупе да ни е яко. Прочетох много пожелания като това; "честит ви президент" .... не разбирам ... това не е поредния рожден ден или поздравителна картичка за Нова година, това означава отговорност и бъдещо управление особено на военната ни структура.

Кое да ни е честито също не разбрах, като нито един от нас не познава добре тази или онази личност. Гласувахте по съвест за партия гласувахте вот на не доверие или това ви каза духът някой дори дръзнаха да кажат и това.

Мъдростта на притчи не казва, Алелуя на новото правителство, кабинет или който и да било цар или президент. Мъдрият цар Соломон цитирам него, защото нарочно не искам да цитирам други съмнителни автори, казва че ако народът направи правилен избор ще се радва и ако постави нечестиви хора на власт ще въздиша тежко. Значи всичко зависи от нашият избор хора. Сега ми кажете смело какво знаете за новият мандат на новия президент? Наистина ли вярвате в неговата искреност и усмивка. Какво очаквате от правителствена линия издигнала една или друга личност, която избиваше и затваряше по затворите божите мъже и жени, пастори в режима на комунизма. Да се радваме ли или ще пъшкаме!

Не казвам, че ако изборът беше натежал на другата страна щяхме да сме много по щастливи, но само искам да събудя вашето самосъзнание и размисъл към ония библейски ценности който вече не съществуват в 21 век.

Кога един народ би бил наистина щастлив? Само тогава, когато се смени наистина статуквото на ръководната власт изцяло с хора, които наистина са разпознати от народа като праведни мъже и жени достойни, образовани и доказани, талантливи, отговорни всеотдайни. Правителство което има страх от Бог и доказани библейски християнски ценности в живота.

Е, честито ама все още не знам какво ... ние така сме свикнали овца или коза, честито важното е всички да сме живи и здрави, а наздраве ....

Нека като християни да не се заблуждаваме от евтини лозунги, и епитети, но да се молим усърдно за влас имащите за да поминем тих и спокоен живот.

1 Тимотей 2:1-4 И тъй, увещавам, преди всичко, да отправяте молби, молитви, прошения, благодарения за всичките човеци, за царе и за всички, които са високопоставени, за да поминем тих и спокоен живот в пълно благочестие и сериозност. Това е добро и благоприятно пред Бога, нашия Спасител, Който иска да се спасят всичките човеци и да достигнат до познание на истината.

Пастор Васил Петров


Шведска протестантска църква бомбардира ИДИЛ с Библии!

КУРИОЗ! Дъжд от библии залива ИДИЛ - шведската църква пуска Божието слово с безпилотни самолети!

Шведската протестантска религиозна община „Слово на живота” използва безпилотни самолети, за да разпръсне над териториите, контролирани от „Ислямска държава”, хиляди малки електронни библии, съобщава изданието „Локал”. „Библиите са големи колкото таблет и имат дисплей.

Нямат нужда от електричество, за да работят”, посочва директорът на мисията Кристиан Акерхайм.

По информация на „Слово на живота”, организацията планира акцията не като провокация, а като опит да „предаде надеждата и любовта на християнското евангелие на обезправеното население в окупираните територии”. Очаква се операцията с падащите от небето библии да се осъществи в най-скоро време. 


Източник: http://www.hristiqni.com/novini-ot-sveta/3689-shvedska-protestantska-tzarkva-bombardira-idil-s-biblii#ixzz4H5mQ6v2T


По кината в САЩ излиза филм с участието на Кенет Копланд

На 22 април т. г. по кината в САЩ излиза нов филм с участието на американския евангелизатор, писател, музикант и телевизионен проповедник Кенет Копланд и американския кино- и ТВ актьор, номиниран за „Оскар“ и „Златен глобус“ Ерик Робъртс.

„Рали-2: Разчупване на проклятието“ е продължение на историята на семейството на Антонио Мигел Сарка (в ролята: Кенет Копланд), представена във филма „Рали: Настъпват промени“. Може ли човек да бъде задоволен от пари, коли, къщи, самолети и суетата на този свят? Не! Единствено любовта може да накара човек да заложи богатства, гордост и дори живота си в името на това да спаси семейството си.

„Филмът показва и доказва, че Христос променя живота на хората и днес! Поканете приятели и роднини на кино!“ пише Кенет Копланд в страницата си в социалните мрежи.

http://www.htv.bg/news/read/po-kinata-v-sasht-izliza-film-s-uchastieto-na-kenet-kopland


Конференция за български църкви и служения 22 – 24 Април 2016 г - Лондон


ХРИСТИЯНКАТА ЗАХРА ОСТАВА В БЪЛГАРИЯ


Решението на Административния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Велина Савова

22-годишната Захра Шахсавани от Иран, която потърси международна закрила у нас, остава в България. Това постанови Бургаският административен съд вчера. С решението се отменя определение на интервюиращия орган в Държавна агенция за бежанците, РПЦ- с. Баня, с което той отхвърли молбата на иранката за предоставяне на международна закрила.

В мотивите си съдът е приел, че при издаване на обжалвания административен акт са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствени правила, тъй като не са преценени относимите факти, с оглед конкретната бежанска история на търсещото закрила лице, а е извършена формална преценка на ситуацията в държавата по произход.

Съдът е посочил, че в обжалвания административен акт не са обсъдени наведените от Шахсаваниот твърдения във връзка с промяната на религиозната и́ принадлежност, не са направени констатации относно положението на религиозните малцинства в Ислямска република Иран, не е извършена и дължимата преценка относно това дали Захра е изложена на опасност от преследване или от тежки посегателства при завръщане в страната по произход, поради принадлежността и́ към посочената от нея религиозна група.

Сагата около младата иранка стартира още преди две години. За този период от време тя среща голяма подкрепа от пастора към евангелската църква Христо Якимов, а след това и от последователите й, които и бяха неотлъчно до нея и в съда по време на делото в началото на м. март. В рамките на половин месец съставът определи – Захра остава в България… поне за сега. Предстои ново разглеждане на молбата й от Агенцията за бежанците в с. Баня.

 Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е:

№ 474 17.03.2016 година гр.Бургас

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

Бургаският административен съд, седемнадесети състав, на втори март две хиляди и шестнадесета година, в публично заседание в следния състав:

Председател: Атанаска Атанасова

при секретаря М.В., като разгледа докладваното от съдията Атанасова административно дело № 2470 по описа за 2015 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 84, ал.2 от Закона за убежището и бежанците (ЗУБ) и е образувано по повод жалбата на З.Х.Ш., родена на *** г. в гр. Шираз, Иран, гражданка на Иран с паспорт № F 14737620, ЛНЧ **********, рег. лист Рег. № УП- 868/26.11.2015 г., регистрационна карта на чужденец № 822002027, с адрес: гр. Несебър, ул. „Хан Крум“ № 29, представлявана от пълномощника адв. А.Х.Д. със съдебен адрес:***, против решение № УПБ-2/27.11.2015 г., издадено от Г.М.Т.- интервюиращ орган в Държавна агенция за бежанците, Регистрационно-приемателен център за бежанци- с. Баня, общ. Нова Загора.

В жалбата са развити доводи за незаконосъобразност на оспореното решение, поради допуснато от административния орган съществено нарушение на административнопроизводствени правила и противоречие с материалноправни разпоредби. По същество се иска отмяна на решението.

В съдебното заседание процесуалният представител на жалбоподателката поддържа жалбата. Ангажира доказателства. Счита за установено по несъмнен начин от доказателствата по делото, че жалбоподателката принадлежи към религиозна група, подложена на репресии в държавата и́ по произход. Сочи, че този факт не е изследван при постановяване на обжалваното решение. Ответникът се явява лично и с упълномощен представител, който оспорва жалбата. Не сочи нови доказателства. Счита, че в случая не са изпълнени изискванията на ЗУБ за предоставяне на международна закрила. Представителят на Окръжна прокуратура- Бургас, конст. на основание чл. 16, ал.1, т.3 от АПК с протоколно определение от 10.02.2016 г., дава заключение за основателност на жалбата.

Жалбата е подадена от надлежна страна в законоустановения срок и е процесуално допустима. При разглеждането и́ по същество, съдът намира следното:

Производството пред административния орган е започнало по повод молбата на З.Х.Ш. с вх. № 593/26.11.2015 г. за предоставяне на закрила по реда на Закона за убежището и бежанците. Молбата е последваща по смисъла на § 1, т. 6 от Допълнителните разпоредби на ЗУБ. С решение № 3932/02.06.2014 г., издадено от зам.-председател на Държавната агенция за бежанците във връзка с предходна молба на Ш. с вх. № Л-12885/08.07.2013 г., е отказано на последната предоставяне статут на бежанец и хуманитарен статут. Жалбата срещу това решение е отхвърлена с влязло в сила решение № 6154/20.10.2014 г. по адм.дело №7428/2014 г. по описа на АССГ.

При депозиране на молбата с вх. № 593/26.11.2015 г. на молителката са връчени указания с рег. № УП 868/26.11.2015 г., относно процедурата, която ще се следва, и правата и задълженията и́ в производството за предоставяне на статут. Същата е поканена за интервю и такова е проведено на 26.11.2015 г. Видно от приложения в преписката протокол, пред интервюиращия орган тя е декларирала, че е приела християнската религия. Заявила е, че се страхува да се завърне в Ислямска република Иран, тъй като животът и свободата и́ могат да бъдат застрашени, поради променената и́ религиозна принадлежност. Отбелязала е също, че приема като своя страна Република България, в която пребивава от три години, работи и има приятели.

С решението, предмет на съдебната проверка за законосъобразност, молбата за предоставяне на международна закрила е отхвърлена на основание чл. 70, ал.1, т.1, вр. чл. 13, ал.1, т.5 от Закона за убежището и бежанците, като явно неоснователна. Административният орган е констатирал, че по предходната молба с вх. № Л-12885/08.07.2013 г. е отказано на Ш. предоставяне статут на бежанец и хуманитарен статут. Отбелязал е, че в подадената на 26.11.2015 г. последваща молба не се сочат нови обстоятелства, обосноваващи основателни опасения от преследване, основани на раса, религия, националност, политическо мнение или принадлежност към определена социална група, а формираният в предходното производство „извод за неоснователност на представените мотиви се потвърждава и в настоящото такова“. По отношение на условията за предоставяне на хуманитарен статут, органът е посочил, че молителката не е изложена на реална опасност от тежки посегателства, тъй като на територията на Иран няма въоръжени конфликти, а решението и́ да напусне държавата си по произход „не е продиктувано от тежки заплахи срещу живота или личността и́ като цивилно лице, поради безогледно насилие в случай на въоръжен международен или вътрешен конфликт“. Въз основа на тези констатации е формиран извод за липса на основанията по чл. 8 и чл. 9 от ЗУБ.

Решението е издадено от компетентен орган, определен със Заповед № 03-108/04.02.2015 г. на председателя на Държавна агенция за бежанците при МС, в рамките на предоставените му с чл. 70, ал.1 от ЗУБ правомощия, в изискуемата писмена форма, но при допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила.

Молбата на З.Ш. за предоставяне на международна закрила е приета за неоснователна, поради отсъствие на установените в чл. 8 и 9 от ЗУБ материалноправни предпоставки. Административният орган е основал фактическите си изводи на данни от справка с вх. № 01-10959/20.10.2015 г. на дирекция „Международна дейност“ в Държавна агенция за бежанците при МС и е извършил формална преценка на ситуацията в държавата по произход, но не е изследвал относимите факти, с оглед конкретната бежанска история на търсещото закрила лице.

От данните по делото е видно, че през 2012 г. Ш. е напуснала Ислямска република Иран и се е установила в Турция, където приела християнството. В Република България пристигнала нелегално през 2013 г. и приела евангелската християнска вяра, а на 14.09.2014 г. била кръстена от пастор Х. Я. (съгласно удостоверение с изх. № 827/08.02.2016 г. от Съюз на евангелските петдесятни църкви в България). В бежанския си разказ тя е посочила, че е напуснала страната си по произход, след арести на членове от семейството и́. Заявила е, че не е била преследвана от официалните власти в Ислямска република Иран, но се страхува да се завърне страната, тъй като животът и свободата и́ могат да бъдат застрашени, поради променената и́ религиозна принадлежност. Така наведените твърдения не са обсъдени от административния орган в обжалваното решение. Не е извършена и дължимата преценка изложена ли е жалбоподателката на опасност от преследване, респ. опасност от тежки посегателства, като изтезание, нечовешко или унизително отнасяне или наказание, при завръщане в страната по произход, поради принадлежността и́ към посочената религиозна група. В бланкетно изложените от органа мотиви липсват фактически констатации относно положението на религиозните малцинства в Иран и в частност на християните, въпреки че такива данни се съдържат в административната преписка. Избирателно и едностранчиво са оценени само част от доказателствените източници, като напълно са игнорирани съдържащите се в справката с вх. № 01-10959/20.10.2015 г. от дирекция „Международна дейност“ данни за: „сериозен тормоз“ над различните малцинствени групи през последните години; все по-насилствено налагане на персийската и шиитската идентичност на страната; енергични мерки срещу етническите и религиозни малцинства чрез методи, включващи полицейски репресии, дискриминация в образованието и кампании в държавните медии. Тези данни несъмнено са относими към бежанската история на жалбоподателката, поради което е следвало да бъдат обсъдени от административния орган при произнасяне по молбата за закрила. Това процесуално задължение не е изпълнено от последния.

С оглед изложените съображения съдът приема, че отказът за предоставяне на международна закрила е постановен в нарушение на общото правило на 35 от АПК актът да бъде издаден, след обсъждане доводите на страните и преценка на всички относими факти, както и в нарушение на изискването, заложено в чл. 36, ал.3 от АПК за цялостен анализ на събраните доказателства. Допуснатите нарушения са съществени, тъй като, при изпълнение на посочените изисквания, би могло да се стигне до други фактически и правни изводи на административния орган. Липсата на фактически констатации относно релевантните за спора обстоятелства препятства и съдебната проверка за материална законосъобразност на оспорения акт. Ето защо, актът следва да се отмени и на основание чл. 173, ал. 2 от АПК преписката да се върне на органа за ново произнасяне по молбата, след обективно и пълно изследване на относимите обстоятелства, за които има сведения и в редица международни източници (в т.ч. доклад на Общото събрание на ООН, публикуван на 06.10.2015 г.).

Мотивиран от горното, съдът Р Е Ш И:

ОТМЕНЯ решение № УПБ-2/27.11.2015 г., издадено от Г.М.Т.- интервюиращ орган в Държавна агенция за бежанците, Регистрационно-приемателен център за бежанци- с. Баня, общ. Нова Загора.

ИЗПРАЩА преписката на Държавна агенция за бежанците, Регистрационно-приемателен център за бежанци- с. Баня, общ. Нова Загора, за ново произнасяне по молбата на З.Х.Ш. за предоставяне на международна закрила, съобразно горните указания.

Решението е окончателно.


ИРАН: ПРЕЗВИТЕР СAИД АБЕДИНИ Е ОСВОБОДЕН

Благодарете на Бог за освобождението на нашия брат, презвитер Саид Абедини, който беше освободен от затвора в следствие на американско-иранска сделка.
Тридесет и пет годишният Саид е един от четиримата затворници с двойно, ирано-американско, гражданство, който е освободен от ирански затвор тази седмица по време на интензивно водене на дипломатични преговори относно иранската ядрена програма.

Саид, който преди е бил мюсюлманин, трябваше да се събере отново с жена си Нагме и своите две деца в Айдахо в неделя. Той прекара повече от три години в затвора, след като беше арестуван през 2012 при посещение на сиропиталище, което той строеше с одобрението на правителството. Той беше осъден на 8 години затвор поради „застрашаване на националната сигурност“ чрез основаване на църкви.

Според сведенията, той е претърпял мъчения, заплахи за убийство и натиск да се откаже от вярата си (съобщение от 25.09). Отказана му беше и медицинска помощ при вътрешни наранявания, получени в следствие на нанасяне на удари. Около 90 християни са все още по затворите в Иран, включително Мариям Нагаш-Заргаран, която излежава 4-годишната си присъда в затвора Евин в Техеран. Тя е била малтретирана и в лошо здравословно състояние. Презвитер Бенам Ирани е задържан 2011 насам и се очаква да бъде освободен този октомври.

* Молете се Бог да излее Своето изцеление над Саид и неговото семейство, след като те са отново заедно. Както казва Нагме: “Пътят още не е приключил. Има още неща, през които ще трябва да преминем.“
* Молете са християните, които са все още по затворите в Иран.
* Помолете Бог да укрепи своите люде в Иран и да ги направи мощни свидетели на Своята любов.


Хиляди в Рим протестират срещу узаконяването на гей браковете

В Италия се отбелязва днес Деня на семейството. Инициативата същестува от 2007 г. и е в защита на традиционните ценности на семейството.

Хиляди хора протестират срещу законопроект, узаконяващ еднополовите бракове, съобщава кореспондентът на БНР в Италия. 

Инициативата на защитниците на традиционното семейство се провежда в Рим на древноримския стадион "Чирко Масимо”. Там пристигат хора от цялата страна, организирани от съответните асоциации, повечето от които католически.

Манифестацията в Рим съвпада със законопроект, който трябва да се гласува следващата седмица от парламента. Той узаконява правата и задълженията на хора от един и същи пол, включително и на тяхната връзка пред представител на държавата  и при определени обстоятелства да имат право да осиновяват деца.

Законът, предложен от управляващите демократи, предвижда още хомосексуални и хетеросексуални двойки, които не желаят да сключат брак, да регистрират съжителство.

Целта на манифестацията е законът да бъде забавен и преразгледан


Иордановден 6 Януари 2016

Нека да си зададем днес разни въпроси!

Какво казват хората: Копирано от standartnews.com

Днес е Йордановден.

Един от най-светлите православни празници. Денят е известен още като Богоявление. Според християнската вяра на този ден Исус Христос получава своето кръщене в река Йордан.

Когато това се случило небето се разтворило и Бог известил, че кръщелникът е негов син. Светият дух се явил под формата на гълъб.

До тук добре. Даже много добре и като се зачетох направи ми се видя добре, но …. Незнам защо винаги има едно голямо НО …! Втората част на обяснението за православни традиции ме амбицира да задавам въпроси.

Да продължим с текста:

Традициите повеляват църквите в цялата страна да отслужат празнични литургии, ще бъдат осветени бойните знамена, а след това ще се проведе и ритуалът по спасяване на Светия кръст.

Охо… много неизвестни има тук. Да попитам какво общо въобще има традиции, обичаи, ритуали и църква? Тук всичко започна лошо, традициите повеляват църквите в цялата страна… Тук се налагат традиции по скоро от, колкото да се поучават хората в Божието слово. Не е работа на църквата да обслужва, а трябва да поучава. Ето какво казва Бог относно празниците на Израел. „Душата Ми мрази новолунията ви и празниците ви; Досада са на Мене; дотегна Ми да ги търпя.” Исая 1:14 Ако Бог се гневи на техните празници незнам какво е в душата на Бог, когато гледа нашите езически изпълнения. Нека да продължим с въпросите.

След службата свещеникът хвърля кръста в реката, а само неженени мъже скачат в ледените води, за да го извадят. Вярва се, че този, който успее, ще бъде здрав и щастлив.

Горя от нетърпение да се метна ха, ха … защо не се метне попа да покаже светъл пример на стадото. Може би трябва да вярвам че той няма нужда от здраве!

Първо има ли такава служба в Новия Завет пита ли се някой? Няма! Когато се говори за водно кръщение се има в предвид това, което правеше Иоан кръстител. „Иоан дойде, който кръщаваше в пустинята, и проповядваше кръщение на покаяние за опрощаване на греховете.” Марк 1:4

Дали не е по-добре днес да се проповядва на хората кръщение за покаяние от греховете според писанията вместо да скачат като луди, за да спасяват кръст в тези ледени води за здраве.

Следващ въпрос. Защо само неженените да скачат за здраве другите да мрат ли? Това разделение и предялка никъде я няма в библията.

Ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав. Празникът ще бъде отбелязан в десетки градове на страната.

Да, бе няма начин. За плодородието всичко зависти от Бог и дали ние се молим за това, дали народът е здрав сами съдете за това. Можете ад се разходите до близката болница на свиждане на хилядите болни хора, които в продължение на години ядат пластмаса и дишат свеж въздух от двигателите на милионите автомобили в градовете.

Друг въпрос. Какво общо има дори да правиш ритуали за здраве пред Бог и това да бъдат празнувани имената на хора? Нищо библейско няма в това. Няма го нито в Стария нито в Новия Завет нито в Тората.

Какво казват традициите?

От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именици, независимо от годишното време.

Богоявление (от старобългарски – явление на Бог) е един от най-древните християнски празници. Празнува се на 6 януари (Йордановден) Първоначално е посветен на раждането на Исус Христос и съпътстващите го събития: Обрезание Господне и Поклонението на Влъхвите.

Стоп! Важни новини. Запитвали ли сте се какво е значението на думата Влъхва. Влъхвите споменати по горе са славянското езичество означава жрец, добър магьосник, гадател, прорицател, лечител. Старобългарското влъхвъ е в основата на думата влъшьба (вълшебство) и влъшьбникъ (вълшебник). Влъхви са се наричали древните славянски жреци, които, освен, че служели на боговете, извършвали и различни магии в полза на рода, племето, за възстановяване на природния баланс. Въобще били оръдие на боговете, спомагали за съблюдаването на върховния божествен закон Правда и имали силно изразени шамански функции.

Какво казва Бог, ако се интересуваме от Неговото мнение и слово.

„Да нямаш други богове освен Мене.” Изход 20:3,

„ Прочее, внимавайте добре на себе си, (защото в деня, когато Господ ви говори на Хорив изсред огъня вие не видяхте никакъв образ), да не би да се развратите и си направите идол, подобие на някой образ, подобие на мъж или на жена.” Второзаконие 4:16

Да не се намира между тебе някой, който да прекара сина си или дъщеря си през огън {Т.е., който изгаря сина си или дъщеря си в огън. }, Никой чародей, астролог, гадател, или омаятел, никой баяч, запитвач на зли духове, врач, или запитвач на мъртвите; защото всеки, който прави тия дела, е омразен на Господа, и поради тия мерзости Господ твоят Бог изгонва тия народи от пред тебе. Второзаконие 18:10-12

Значи от древни времена православните традиции повеляват … До колкото знам е исторически факт, че народа на Израел има основание да каже, че християнството е започнато на първо място в Антиохия. По древно събитие от това незнам и не познавам.

„Тогава той отиде в Тарс да търси Савла; и като го намери, доведе го в Антиохия, та като се събираха в църквата цяла година, научиха значително множество. И първо в Антиохия учениците се нарекоха християни.” Деяния на Апостолите 11:25-26

Историческият празник в различните християнски традиции празникът е претърпял значителни изменения (в частност, от него се е отделило Рождество Христово [1]) и днес различните християнски деноминации го празнуват различно.

Отново проблем с четенето. Не мога да си обясня факта как може да се променят традиции и обичай. Та нали те са за това да се спазват, уж. Да, човек се върти винаги като фурнаджийска лопата и с лекота това може да прави и с всичко около него. Библията обаче твърди, че Бог не се променя.

„Аз свидетелствувам на всекиго, който слуша думите на пророчеството в тая книга: Ако някой притури на тях, Бог ще притури върху него язвите, написани в тая книга, ако някой отнеме от думите на тая пророческа книга, Бог ще му отнеме дела от дървото на живота и от светия град, които са описани в тая книга. Оня, Който свидетелствува за това, казва: Наистина ида скоро. Амин! Дойди, Господи Исусе! Благодатта на Господа Исуса Христа да бъде със светиите. Амин.” Откровение на Йоан 22:18-21

И така само задаваме въпроси кой, къде и как, а име и право нали?

Източника на истина е Божието слово библията и всеки трябва, а с научи от нея да ходи в пътя на Исус, за да живее благословен живот. Амин!

Пастор Васил Петров


Рождество Христово 24 - 25 Декември 2015

24 – 25 Декември 2015 г. /четвъртък и петък/ заедно като църква ние ще честваме един велик християнски празник „Рождество Христово.”

Каним отново всички членове на „Интернет църква”, които имат тази възможност да присъстват на това християнско събитие и да отпразнуват с нас раждането на Спасителя в една духовна среда, нека планират своето време за предстоящите празници. Събитието ще се състои в конферентната зала на църквата в град Габрово на ул. Лиляна 17. За тези от вас, които са сигурни, че ще могат да дойдат на празника, нека заявят своето присъствие на емайл адреса на църквата internetchurch@abv.bg за да можем и ние да се подготвим предварително.

Благословения на всички, очакваме ви!

От офиса на „Интернет Църква” 


Земетресение с магнитуд 5,4 разлюля Турция

Земетресение с магнитуд 5.4 е регистрирано на седем километра от турския град Финике, в близост до Анталия, съобщава американската геологична служба USGS, цитирана от "Фокус"


Терористичен акт срещу служението на пастор Джон Хаги в Израел.

Терористичен акт срещу служението на пастор Джон Хаги в Израел.Терористите унищожиха две животоспасяващи линейки,дарени от "Обединени християни за Израел"Шофьорите оцеляха като по чудо


Саша Демитриевич - Македония

Днес 18 Юли 2015 г. ми се обади един мой много добър приятел, Саша Демитриевич, който е един от треньорите на баскетболния тим на нациоанлиния отбор на Македония. Също така той е част от Христовата църква в Скопие и е новороден вярващ кръстен в Святия Дух. Заедно сме били в Израел и сме имали много време в разговори по Божието слово. Той е посветен вярващ както и неговата скъпоценна съпруга. Вчера и днес те имат среща с нашият национален отбор в град Самоков. Казах му, че въпреки че трябва да държа за победа на България, нека спечели по добрия тим и този, който се е молил повече. Той каза, че ще се моли, а за нашите момчета незнам ще им е трудно, ако не уповават на Бог …. Молим се и те да се покаят и да приемат Господ Исус Христос в сърцето си за да бъдат благословени също.

Неговите думи са; Taka e...koj se moli poveke ))))))

Пастор Васил Петров


В Ерусалим забраниха събранията на християни без съгласието на равин

Ерусалимската община вече ще трябва да получава съгласието на равин за провеждането на всяко християнско събрание в града.

Това решение беше взето, след като ултраортодоксални юдеи, наричани "харедим" (от иврит - "треперещи пред Бога" - 
бел.прев.), обвиниха християни в насилствени обръщения по време на Световната конференция Empowered21, състояла се от 20 до 25 май в сградата на спортния комплекс Pais Arena, съобщава Christian Post.

Представители на ортодоксалните юдеи са изпратили жалби до властите, наричайки събранието на хиляди християни от цял ​​свят "масово шоу на насилствено обръщение" на евреи към християнството с помощта на гостуващи мисионери.

Кметът Нир Баркат отстъпи пред исканията на харедимите и заяви: "Решено бе, че всяко следващо събрание - ако има опасения за незаконна мисионерска дейност - ще се допуска само със съгласието на Главния равин на града и юристи на общината".

Засега още не е ясно дали решението ще се отнася само за представителите на протестантските общности или то ще засегне и други християнски църкви - православна, католическа и пр.


ИЗРАЕЛ – ХРИСТИЯНИТЕ В ЙЕРУСАЛИМ ТРЯБВА „ДА СИ ТРЪГНАТ ИЛИ ДА РИСКУВАТ ЖИВОТА СИ”

Молете се за нашите братя и сестри в Йерусалим, които са все по-обезпокоени от заплахите на ислямистите към тяхната общност.

Неотдавна в Източен Йерусалим бяха разпространени брошури, предупреждаващи християните да напуснат града преди края на Рамадан (18 юли), или в противен случай рискуват да бъдат убити. Брошурите са приписвани на група, която се нарича „Ислямска държава в Палестина”.

Мюсюлманските и християнските духовни водачи побързаха да осъдят брошурите, но според сведенията християните в Йерусалим са разтревожени и са поискали молитвена подкрепа. Наскоро в Стария град на Йерусалим имаше редица инциденти, насочени към християните. Освен това има информация, че на фона на страховете, че местните мюсюлмани ще се радикализират, натискът над палестинските християни расте (съобщение от 18.06).

*Молете се Бог да е с народа Си в Йерусалим и те да познаят Неговия мир, водителство и закрила.

Новини: Благодарете на Бог за това, че затворникът Хомаюн от Иран е освободен от затвора предсрочно. Той бе арестуван по време на акция срещу домашна църква в Шираз през 2012 г. (съобщение от 02.02) и беше един от четиримата християни, които получиха присъда 44-месеца лишаване от свобода, която трябваше да изтече през октомври. По-рано другите трима също са били освободени.

* Продължавайте да се молите за презвитерите от Южен Судан, Ят Майкъл и Питър Рийт (съобщение от 25.06). На заседанието в четвъртък съдията постанови процесът им да продължи и двамата християни да бъдат съдени по всички обвинения, за две от които наказанието е смъртна присъда или доживотен затвор. Следващото заседание е насрочено за 14 юли.

* Включете се в молитвеното бдение за нашата сестра от Пакистан, Ася Биби. Поддръжникът на Release презвитер Питър Ричмънд организира 24-часово международно верижно молитвено бдение за земеделската работничка от Пунджаб, която е осъдена на смърт за богохулство. Бдението започва в петък, 17 юли, в 7 вечерта. За връзка с организаторите и повече информация (на английски), посетете адрес http://www.hesed.co.uk/Asia.html.


ИЗРАЕЛ – ПАЛЕЖ НА ЦЪРКВА В ГАЛИЛЕЯ

При пожар на църковна сграда на брега на Галилейското езеро, за който има подозрения, че е умишлен палеж, бяха ранени двама души и бяха причинени сериозни щети. Един възрастен монах и един немски доброволец се нуждаеха от болнични грижи заради задушаване след нападението над църква в село Табга. На залата, където се провеждат църковните събирания, бяха нанесени дребни щети, но други части на църквата бяха сериозно засегнати.

Никой не е арестуван във връзка с пожара, но 16 еврейски „младежи” бяха задържани за разпит и след това бяха освободени. През април миналата година млади еврейски екстремисти оскверниха кръстове и един олтар в същата църква. По време на нападението по-рано този месец в църквата бяха изписани надписи с графити, гласящи: „Лъжливите богове ще бъдат премахнати.” Църковната сграда в Галилея е построена през 80-те години на мястото на древни храмове, отбелязващи мястото, където Исус нахрани 5000 души с хлябове и риба.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху описа палежа като „нападение над всички нас”, като обеща виновниците да бъдат изправени пред съда. Местните епископи призоваха евреи, християни и мюсюлмани единно да се противопоставят на „насилието и екстремизма”. От Morning Star News съобщават, че нападенията на еврейските екстремисти над църкви и имоти на християни вече са „нещо обичайно в цял Израел и палестинските територии”.

*Молете се за нашите братя и сестри в Светите земи. Молете се хората от всички вероизповедания в този размирен район да се изправят заедно срещу екстремизма и насилието.

Новини:

Молете се за Божия мир и закрила над презвитерите от Южен Судан Майкъл Ят и Питър Йен Рийт. На заседанието в Хартум миналия четвъртък свидетел на обвинението даде показания, но не представи никакви нови доказателства срещу тях. Следващото заседание е насрочено за този четвъртък, когато съдията ще разреши на двамата християни да говорят и да бъдат разпитвани.


Площадът пред базиликата "Сан Джовани ин Латерано", събиращ 300 хил. души беше препълнен

Мащабен протест, в който се включиха няколкостотин хиляди души се проведе вчера в италианската столица.

Zoom in (real dimensions: 660 x 370)Изображение
Бунтът на жителите на Рим е срещу еднополовите съюзи и засягането на хомосексуалната тема при преподаването в училищата.
Множеството от млади, възрастни хора и родители с малки деца беше препълнило площада, събиращ 300 000 души, пред базиликата "Сан Джовани ин Латерано".


На транспарантите, издигани от участниците, пишеше "Семейството ще спаси света" и "Да защитим децата си". 
Дясноцентристкото правителство на премиера Матео Ренци обаче представи проект за граждански съюз между гейове , с цел той да бъде приет преди края на годината. Засега той се разглежда в комисия в Сената.


Новородени и спасение в името на Исус

Здравейте църква, 27 Май 2015

Вчера имахме добро предаване с гост Софи Георгиу, което мижете да гледате на запис. С нея дойдоха в студиото едни прекрасни хора нейни приятели, които също предадоха живота си на Бог, за което ние сме много радостни и щастливи. Бог да ги благослови и да ги води в пътя, истината и Христовата праведност.

Утре ние пътуваме за Македония и вярваме да имаме славно време с Исус на това място и да бъдем за благословение на църквата там. Днес научих, че около 53 души ще бъдат кръстени във вода, която радост исках да споделя с вас.

Благословения на всички в името на Исус и успешен ден!

Пастор Васил Петров


Молитвена нужда за Македония

Молитвена нужда за Македония и събитията, който предстоят да се случват там. Получих информация от наши братя и сестри за престрелки между албанци и полиция в Куманово. Това става на една пряка от къщата на наши приятели там. Нека се молим Бог да запази живота им, както и да предотврати убийството на хора. Нека тази реформа в страната стане без проливане на невинна кръв в името на Исус. Нека нашите братя и сестри да имат възможност, сили и кураж да свидетелстват за спасение на човешки души, за Божието царство, което е радост, мир и правда в Святия Дух. Бог да благослови и пази всички наши приятели в Скопие, Куманово, Прилеп, Щип. Охрид. Бог да пази от гражданска война. Молете се църква.  

Пастор Васил Петров 


"мача на века" между Флойд Мейуедър и Мани Пакиао

В неделя всички любители на бокса ще приковат вниманието си към "мача на века" между Флойд Мейуедър и Мани Пакиао, който ще се играе в Лас Вегас.

Треньорът на филипинският боксьор Фреди Роуч направи интересно изказване, като изтъкна причината, поради която Пакиао е напуснал дома си на 12-годишна възраст - той е видял как собственият баща е изял кучето му.

"Мани е избягал от собствения си дом, след като е видял как баща му яде кучето му. Две години е живял на улицата, като е копувал понички от магазините и ги е продавал с пет процента по-скъпи, за да може да оцелява.

Живял е в кашони и абсолютно сам се е превърнал в това, което е сега, станал е професионален състезател на 14 години и вижте къде е сега.

Във Филипините се живее трудно, страната е много бедна, няма здравна система, а ако нямаш работа правиш всичко възможно, за да оцелееш", сподели Роуч.

Суперсблъсъкът в зала "MGM Grand" в Лас Вегас ще донесе общо на двамата над 300 милиона паунда на двамата, като за Мейуедър ще бъдат 60%, а за Пакиао останалите 40%.

38-годишният американец е ставал световен шампион 11 пъти в пет различни категории, докато опонентът му е защитавал трофея си в цели осем.

До този момент от кариерата си Красавецът има 47 победи от 47 мача, а Пак-Ман е изиграл 64 двубоя, допускайки пет поражения и две равенства.


Цялото интервю с Теодора Пискова за вестник "Труд"

25 April 2015 г. Цялото интервю, Здравейте! Казвам се Теодора Пискова и в момента правя материал за вестник "Труд", свързан с интересни фейсбук страници и по-точно за църкви. Вашата страница е една от тях.

Бихте ли ми съдействали. Направил сте нещо интересно и с желание бих искала да напиша за вас. Разкажете ми с какво се занимавате, от кога съществува интернет църквата, най-вече как ви хрумна и защо.

Какво проповядва църквата? Има ли си нещо като Библия? Има ли свещеници? Храмове? Къде и как се събират вярващите (или само във фейсбук)? Има ли критерии, за да станеш член на църквата? Може ли да си едновременно православен, католик или мюсюлманин, и член на тази църква?

Засипах ви с въпроси, много ще съм благодарна, ако ми отговорите.

Поздрави и ведър ден!

Отговори на вашите въпроси.

Разкажете ми с какво се занимавате?

Здравейте, аз съм пастор Васил Петров от град Габрово и съм трето поколение служител /пастор/, който силно вярва в библейските принципи и ценности както и предаденият му личен пример от своите предшественици /баща и дядо – пастори/. Ръкоположен служител съм в Българска Божата църква като пастор от 1996 г. на една от местните църкви в град Габрово. Тази църква която пастирувам съществува повече от 50 години в града и е още от времето на комунизма, а след промените през 90 – 91 година тя е регистрирана в Министерство на вероизповеданията в една от деноминациите Българска Божия църква в която сме и до днес.

От кога съществува интернет църквата? Как ви хрумна и защо?

На 13 Февруари 2012 година – сложихме началото на наименованието „Интернет църква” като плод на дългогодишно постоянство и непрекъсната работа в медийните среди.

В началото започнах с лична уеб страница, която с годините се посещаваше от хиляди хора. През Февруари 1999 г. създадох една от първите български християнска уеб страница - www.vasilpetrov.org. Целта на сайта беше достигането на хората с истините на Божието слово чрез видео проповеди и излъчване на живи предавания в Интернет. Живеем в 21 век, векът на комуникациите и социалните запознанства и мрежи. В това забързано ежедневие хората нямат време, което да отделят за семинари и служби, затова се наложи ние да отидем при тях в техните домове и то пак казвам, ако те решат, че искат това.

„Интернет църква” дефакто означава „Интер” – интернационална, „нет” – „мрежа”, от църкви, или казано направо интернационална мрежа от църкви. Много хора разбират погрешно наименованието „Интернет църква”, като си мислят, че става въпрос единствено за служение във виртуална среда. Това далеч не е така. Църквата има своят начин на комуникация на всяко едно ниво.

Какво проповядва църквата?

Църквата проповядва цялото Божие слово – Библията, а като приоритет заповедта на Исус към своите последователи записано в Матея 16:15,16 „И рече им: Идете по целия свят и проповядвайте благовестието на всяка твар. Който повярва и се кръсти ще бъде спасен; а който не повярва ще бъде осъден.”

Какво е благовестието в Исус Христос? Нещо, което вярващите вярват, а имено. 1 Коринтяни 15:3-4, „Защото първо ви предадох онова, което и приех, че Христос умря за греховете ни според писанията; че бе погребан; че биде възкресен на третия ден според писанията;”

Има ли си нещо като Библия?

Да, църквата се учи и придържа единствено и само от Библията като основен източник на Божието слово.

Има ли свещеници? Храмове?

Грижата на църквата в Новия Завет е предадена като отговорност в ръцете на пастирите. Записано е в посланието на апостол Павел към Ефесяни 4:11-13 „И Той даде едни да бъдат апостоли, други пророци, други пък благовестители, а други пастири и учители за делото на служението, за назиданието на Христовото тяло, с цел да се усъвършенствуват светиите; докле всички достигнем в единство на вярата и на познаването на Божия Син, в пълнолетно мъжество, в мярката на ръста на Христовата пълнота;”

В Новия Завет Бог казва, че няма нужда от ръкотворени храмове, а Той иска да живее в сърцата на хората, и това е новият и жив храм, в който Той иска да обитава днес. Деяния на Апостолите 17:24-28 Бог, Който е направил света и всичко що е в него, като е Господар на небето и на земята, не обитава в ръкотворени храмове, нито Му са потребни служения от човешки ръце, като да би имал нужда от нещо, понеже сам Той дава на всички и живот и дишане и всичко; направил е от една кръв всички човешки народи да живеят по цялото лице на земята, като им е определил предназначени времена и пределите на заселищата им; за да търсят Бога, та дано биха Го поне напипали и намерили, ако и Той да не е далеч от всеки един от нас; защото в Него живеем, движим се и съществуваме; както и някои от вашите поети са рекли: "Защото дори Негов род сме".

В потвърждение на това слово апостол Павел казва; 1 Коринтяни 3:16. „Не знаете ли, че сте храм на Бога и че Божият Дух живее във вас?”

Къде и как се събират вярващите (или само във фейсбук)?

Вярващите и всеки който иска може да гледа неделните ни служби на живо по Интернет чрез страницата на служението През годината имаме конференции, на които каним всички да се съберат и да се запознаят на живо. Вече имахме няколко такива и беше много хубаво. Интересно е за всички да срещнат различни хора, с които никога не биха се запознали преди, а сега знаят един за друг посредством вярата си в Христос и социалните мрежи.

Има ли критерии, за да станеш член на църквата?

Всеки човек може да стане член на църквата, всеки, който търси истинско покаяние от Бог и иска да следва Исус Христос, като единственият критерии е да знае български, защото това е езикът, на който проповядвам и поучавам.

Може ли да си едновременно православен, католик или мюсюлманин, и член на тази църква?

„Интернет църква” е отворена врата за всички вероизповедания и за всеки, който иска да познае Исус Христос и да го следва. В „Интернет Църква” и днес има православни, мюсюлмани и католици. Това, което обаче ги кара да оставят противоречията в себе си и ги обединява е кръстната жертва на Исус Христос и Неговото възкресение.

Пастор Васил Петров


Джим Кавийцъл (Jim Caviezel) - Inspirational video bg


Национална конференция с Тери Върго

Тери Върго е основателя на Нюфронтиерс, семейство от църкви обхванало целия свят. Нюфронтиерс имат 1000 църкви в 70 страни. Тяхната мисия е да установят божието царство чрез възстановяване на църквата, изграждане на ученици и обучение на лидери. Тери е един от малкото останали истински апостоли на световната сцена. Служи с хора като Рик Джойнър, както и в прословутата църква в Торонто Канада. Служението му е съпроводено от чудеса и знамения както и от мощно проявление на дарбите на Святият Дух.
Тери е много известен библейски учител, служи на много световни християнски конференции, които привличат хиляди посетители от целия свят. Истински помазан проповедник, чието поучение е променило драматично живота на много хора по целият свят. Вдъхновил е и хиляди младежи да служат ревностно на Бога по цялото земно кълбо. Хора родени от служението му започват църкви дори в арабския свят. Смирението му е заразително!
Тери Върго е роден на 20 февруари 1940 г. в Брайтън, град разположен на южният бряг на Англия. Женен е за Уенди и заедно имат 5 пораснали деца и внуци. 
Има издадени многобройни книги преведени на различни езици. Първата негова книга преведена на български е Смайващата Божия благодат.
За нас българските християни е голяма радост и чест, че такъв Божий служител ще дойде да благослови страната ни. Вярваме Божият Дух да послужи пророчески на църквата в България, чрез госта ни. По време на конференцията Тери ще се моли за хора, оставяйки се на Божието водителство за отделната личност.


Румъния избра протестант за президент

Това е исторически момент за румънския народ, който на президентските избори на 16 ноември избра първият президент-протестант. През следващите 5 години, етническият германец и лутеранин Клаус Вернер Йоханис ще е начело на Румъния. След Борис Трайковски (президент на Република Македония от 15 декември 1999 година до 26 февруари 2004), това е вторият президент на Балканите, който е с протестантско вероизповедание. Йоханис смени досегашния румънски президент Траян Бъсеску, като на балотажа се наложи над фаворизирания православен кандидат-президент на Румъния и настоящ премиер Виктор Понта. Популисткият девиз на Понта, че само православният румънец е "добър румънец", не му донесе желаната победа.

Клаус Йоханис, който е четири последователни мандата кмет на град Сибиу, доказа не само на своите съграждани, но и на цялата страна, че не се шегува, когато говори за "Румъния на добре свършената работа". Той до голяма степен спечели благодарение на най-високата от 14 години насам избирателна активност от 62%, като взе близо 55% от гласовете. Този резултат беше повече от изненадващ, след като на първия тур, на 02 ноември, неговият опонент г-н Понта взе 40,4% от вота като цяло, докато г-н Йоханис зае второто място с 30,4%.

Левите партии, подкрепящи Виктор Понта, разчитаха на твърдия електорат и манипулираните централни медии. Победата на Йоханис донесоха самостоятелно мислещите граждани от младото поколение, които се информират от независими източници. Изключително важна роля за успеха на Йоханис изиграха и румънците, живеещи зад граница. Близо 400 000 избиратели отидоха до дипломатическите представителства и гласуваха, като това е три пъти повече, отколкото на първия тур на изборите на 2 ноември. Според анализаторите, именно тази подкрепа е осигурила на кандидата категоричната преднина.

Йоханис произлиза от семейство на трансилвански саши (етнически германци), които след пенсионирането си през 1992 г. емигрират в Германия. На въпрос защо не е последвал примера на родителите си, Йоханис признава, че съпругата му не била съгласна. Кармен Йоханис преподава английски език в колеж в Сибиу. Двамата нямат деца. На опонентите си, които го наричат "германецът", той казва, че семейството му живее в Румъния от 850 години. Членството му в местната лутеранска църква не е само начин да дефинира етническата си принадлежност, но и въпрос на убеждение и лична вяра.


Всички вероизповедания осъдиха убийството на египетските християни копти

Мигновената операция на египетските военновъздушни сили срещу базите на Ислямска държава в Либия, показва, че всички египетски граждани за правителството са еднакви и, че Египет се чувства засегната, като нация, от кървавия делириум на терористите. За убийството на православните копти, египетския президент обяви седем дневен национален траур.

Патриархът на Александрия на католическите копти, Ибрахим Исак Сидрак, отправи своите съболезнования „към семействата на мъчениците, отдали живота си за вярата и благодари на президента Абдел Фата ал Сиси и всички египетски правителствени институции за бързия отговор даден на терористичния акт“ при който загубиха живота си 21 египетски християни копти , екзекутирани от джихадистите на Ислямска държава.

В декларация патриархът на Коптската католическа църква приканва "всички да гледат на трагичната смърт на православните братя копти с поглед озарен от вярата" и смята за красноречив факта, че "пред кървавите варварства на джихадистите, се укрепва единството в цялата страна". „Това трагично събитие обедини християните и мюсюлманите в цялата страна“, посочва отец Хани Бакум Киролус, секретар на коптския католически патриарх.

Също и университета Ал-Азхар, най-върховния ислямски богословски сунитски център в Египет, осъди остро масовото убийство, което определи като „варварският акт, който няма нищо общо с нито една религия и човешките ценности“.


Македония гласува за забрана на еднополовите бракове и за конституционно препятстване на гражданските съюзи

В края на януари т.г., парламентът на република Македония гласува за конституционно дефиниране на брака като съюз между един мъж и една жена. Освен това, се създава конституционна пречка на възможно бъдещо законодателство относно еднополовите граждански съюзи.

Законодателната поправка определя, че “бракът трябва да бъде житейски съюз единствено между една жена и един мъж." Освен това, точка две гласи, че "правните отношения в брака, семейството и гражданските съюзи трябва да се регулират от закон, приет с мнозинство от две трети от общия брой на членовете на парламента. "

Поправката бе подкрепена с мнозинство от 72 гласа “за” срещу 4 “против”, но все още се очаква окончателното и приемане чрез допълнителен парламентарен вот и одобрението на президента.

В резултат на тази промяна, въпросите, свързани със семейното право, ще се нуждаят от същото мнозинство, като въпросите за териториалната цялост, суверенитета и функционирането на държавата.


На 27 януари отбелязваме Международен ден в памет на жертвите на Холокоста

Отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста през 2015 г. съвпада с две значими исторически събития – 70-та годишнина от края на Втората световна война и основаването на Организацията на обединените нации. Отбелязването на международния ден през тази година е под темата „Свобода, живот и наследство на оцелелите от Холокоста“. През тази година и Информационна програма на ООН, свързана с Холокоста, отбеляза своята 10-та годишнина.

  На 30 Януари 1933 лидера на Германско-национално социалистичеста партия на работниците Адолф Хитлер е наречен канцлер на Германия от президента Пол вон Хиндербург. Нациската партия на Хитлер печели значително мнозинство на изборите през 1932 година. Нацистите започват пропаганда срещу техните опоненти- слабото правителство на Ваймар и евреите.

  Главното оръжие на Нациската пропаганда е седмичния вестникDer Stirmer ( Attaker)  Eвреите са нашето нещастие.  Направени са Множество карикатури на евреи.

  До края на 1934 година Хитлер има абсолютен контрол над Германия. Нацистите обвиняват евреите че развалят чистата германска култура с тяхното чуждо влияние. Те ги илюстрират като зли и страхливи, докато германците са трудолюбиви силни и честни.

  Немците са твърдели че евреите са много силно представени в сферата на финанси,търговия,преса театър и изкуства и са отслабвали немската икономика и култура.

  Масираната правителствена пропаганда създава антисемитизъм. Най-върховната  нация е Арийската. Нацистите комбинират тяхната расова теория с  еволюционната теория на Дарвин. Германците са най-силните, най-способните, които са създадени да управляват, докато славите евреи трябва да бъдат изтребени. Хитлер започва да ограничава евреите законодателно и с терор, като се изгарят книги написани от евреи, уволняват се евреи, конфискува се техния бизнес и собственост.

  Най-анти еврейските закони се счита, че са законите наNuremberg на 15 септември. Те формират законова база за изгонването им от Германското общество и рестриктивна политика за евреите. Много евреи са опитват да избягат от Германия и стотаци успяват да емигрират в страни като Белгия, Чехословакия, Великобритания, Франция и Холандия. Било е много трудно да избягат от Европа Евреите са се сблъсквали с имиграционни квати в повечето страни по света.

 Юли 1938 година представители от 32 страни се събират във Франция Евиан да дискутират бежанските и имиграционните проблеми създадени от нацистите в Германия. Станало е очевидно, че никой не е искал евреите.

  На 9-10 ноември 1938 година атаките срещу евреи са станали много насилствени. Hershel Grynspan 17 годишно еврейско момче убива Ернст вон Рат- 3 секретар на Германското посолство в Париж. който умира на 09- 11 1938 година. Това е претекст за нацистите за нощта на счупената трева. Нацистите разрушават еврейски домове и бизнеси и са опожарени синагоги. Много евреи са бити и убити. Над 30 000 Евреи са арестувани и са изпратени в концентрационни лагери.

  Германия нахлува в Полша през септември 1939 година. Започва 2-ра световна война. Скоро след това през 1940 година нацистите установяват гета за евреите в Полша. Повече от 10 % от полското население са евреи около 3 милиона насилствено са депортирани от техните домове да живеят в препълнените гета. По късно евреите са депортирани в лагерите на смъртта.

  През юни 1941 година нацистите нахлуват в Съветски съюз – мобилни убиващи единици и по-късно военни батальони, за да извършат масови убийства на евреи, цигани и представители на съветската държава и комунистическа партия. Германците убиват над 1 милион мъже, жени и деца евреи и стотици други. Убитите са били полагани в масови гробове. В Babi Yar недалеч от Киев са убити между 30-35 000 евреи само за 2 дни. Масови убийства са станали в Източна Полша, Естония, Литва и Латвия. Оценява се, че към края на 1942 година са умъртвени около 1,3 милиона евреи.

  На 20 януари 1942 година няколко от висшите офицери на германското правителство се срещат официално да координират военните и цивилни административни клонове. Нациската система да организира система от масови убийства на евреи. Тази среща се нарича Wannsee conference.

  Докато нацистите умъртвяват другите национални и етнически групи като съветски затворници от войната полски интелектуалци и цигани евреите са маркирани със специално отношение, което означава, че еврейските мъже, жени и деца са били методично убивани с отровен газ. В записите, които са открити в Аушвиц-лагерите на смъртта, на евреите е било отбелязвано SB специално отношение.

  През пролетта на 1942 година нацистите установяват 6 лагера на смъртта в Полша. - Chelmno, Kulmmholf, Maidanek, Belzec, Sobinor и Auschwitz.

  Всички са били локализирани в близост до жп линиите, за да могат евреите бързо да бъдат транспортирани. Целта на тези лагери са били трудово възпитателни, някой са били транзитни, други концентрационни като тези са сред най-известните лагери на смъртта. В почти всички страни, които са били завладени от нацистите евреите са били в гета или в концентрационни лагери и след това в лагери на смъртта. Много здрави, млади евреи не са убити веднага. Нацистите са се нуждаели от човешка сила. Тези хора които са били затворници за били принуждавани да работят в германските фабрики. Те са работили от изгрев до здрач без храна и подслон. Хиляди са починали.

В последните години на райстага когато германската армия отстъпва нацистите карат евреите да маршируват на територията,която владеят. Те принуждават умиращите от глад и болни евреи да ходят стотици мили. Много от тях умират. Около 250 000 хиляди умират в тези походи на смъртта. Лагерите са били освободени постепенно като съюзниците напредват.

Maidenek- Полша освободен от Съветски Съюз юли 1944,  
Auschwitz през януари 1945 година от Съветски съюз

Bergen-Belsen април 1945 от Британците

Dachau- април 1945 от американците.

В края на войната между 50 и 100 000 евреи живеят в 3 зони на окупация. Американска,Британска и Съветска. В рамките на една година техния брой достига 200 000. В Американската зона около 90% са евреи.

Евреите не могат да се върнат в техните домове, което им носи ужасни спомени и все тегнещата заплаха от антисемитизъм от техните съседи. Те остават в тези зони докато им се урежда емиграция в Палестина, по-късно в Израел, Сащ ,Южна Америка и др. Страни.

Убити евреи 6 258 673

От тях в Съветски Съюз - 1,5 милиона

Румъния 364 632

Унгария 305 000

Чехословакия 277 000

Германия 160 000

  Целия исторически процес свързан със съдбата на българските евреи по време на Холокоста в годините на Втората Световна война е следствие на политическия избор на тогавашното правителство да застане на страната на Хитлер. Официалната политика по еврейския въпрос в периода 1940-1944 се диктува основно от 2 фактора

1.     Желанието на управниците да обединят България след разпокъсването след Първата Световна война

2.     Страх от болшевизиране на страната, ако се тръгне със съюзниците. България заема лавираща прогерманска позиция и не участва във военни действия срещу съюзниците.

На известната Конференция Ванзее в Берлин срещу името на България е посочено 48 000 евреи да бъдат унищожени. 

България спасява всички свои 48 000 евреи, но не успява да спре депортирането на 11 000 евреи на предадените територии към България от Вардарска Македония и Егейска Тракия. През 1942 година са приети няколко антиеврейски закони. Народното събрание, прогерманското правителство са затрупани от протестни писма от приетия по рано антиеврейски закон-закон за защита на нацията. - насочен срещу всички граждани от еврейски произход. Официалната българска власт в лицето на правителството създава комисарство по еврейските въпроси, в които влизат Българска православна църква, много политици, интелектуалци и обикновено граждани. В Тази съпротива участват слоеве от обществото. Всички български евреи са спасени - 48 000. 

Лука 2:14. "Слава на Бога във висините, И на земята мир между човеците, в които е Неговото благоволение."

Молим се такова безаконие, такъв геноцид, такава омраза никога повече по лицето на земята. 

В. Петров


ИНДИЯ – Християни бичувани от тълпа

Осем християни бяха обрани, бити и несправедливо обвинени в „насилствено обръщение към вярата“ от хиндуистки екстремисти в Мадхя Прадеш. Малката група беше нападната при посещението си в село Котла, където предишната седмица са опитали да проведат молитвено събрание.

Тълпата е обрала християните, била ги е с колани и юмруци преди да ги отведе при полицията, за да им наложат обвинения по закона, забраняващ промяна на вероизповеданието. Саджан Джордж, президентът на Общия съвет на християните в Индия, призова местните индуси и християни да „водят активен диалог и лоялно сътрудничество“, за да се насърчи толерантността помежду им.

* Молете се Бог да изцели и възстанови всеки от осемте ранени християни, които са станали мишена на това нападение. Молете се да не им бъдат повдигнати обвинения. Помолете Бог да закриля тях и семействата им.

* Молете се християните и индусите да намерят начини и възможности да насърчат диалога и религиозната търпимост помежду си.

 

НОВИНИ:

Сътрудниците на Release от China Aid, съобщиха, че най-малката дъщеря на хвърления в затвора брат Жанг Шаоджи в провинция Хенан също е била арестувана, очевидно за да се възпре нейната кампания за освобождението му. Жанг „Шаншан“ Лингксин, чийто баща ръководи църква в провинция Хенан, беше арестувана на 5.11. и се говори, че е задържана в хотел заедно с Фан Руижен, ръководител от нейната църква, както и нейната леля. Брат Жанг излежава 12-годишна присъда за „измама“ и „събиране на тълпа с цел нарушаване на обществения ред“. Властите са окупирали дома на семейството на Жанг и заплашват да го продадат на търг.

* Продължавайте да се молите за освобождението на всички членове на църквата.

* Молим ви да се присъедините към Международния ден на молитва за гонените християни (16.11). Нашият фокус тази година е върху християните, затворени заради вярата си като брат Жанг.

 

 

 


ВИЕТНАМ – Полицията атакува християнски център

Виетнамската полиция заедно с „въоръжени гангстери“ претърсиха християнски център и арестуваха тези, които не носеха своите лични карти, които властите предварително бяха конфискували. Миналата седмица представители на властта и наемници са използвали чукове и резачки за метал, за да нападнат християнски център в Бен Кат, на север от град Хо Ши Мин.

Сред тези, които са задържани и обвинени в това, че са нямали нужните документи, са двама презвитери и синът на църковния ръководител Нгуйен Хон Куанг. Християните бяха на разпит два часа, след което бяха освободени. Църковните ръководители твърдят, че документите им са били конфискувани по време на предишни нападения и не са им били върнати.

Нападението от миналия петък, което беше заснето от полицията, бе последното от поредица нападения над събранието, където е брат Куанг, от месец юни насам. Властите са спрели водата и електрозахранването към центъра, а улиците към него бяха затворени. Ранени са повече от 30 членове на църквата, някои от които се нуждаят от болнично лечение. Някои казват, че освен това са били тормозени в дома си и на работното си място.

След като влязоха в затвора през 2004 г., брат Куанг и още петима членове на църквата придобиха международна известност. След като бе освободен от затвора, Нгуйен Куанг, който освен това е и адвокат, се съсредоточи повече над църковните дейности, отколкото над агитацията за свобода на вероизповеданието, но въпреки това преследването на неговата църква продължи.

* Благодарете на Бог за смелостта на брат Куанг и неговото събрание, които са останали твърди във вярата си въпреки интензивното и постоянно гонение. Молете се Бог укрепи вярата им.

* Молете се много виетнамци да дойдат при Христос, привлечени от мощното свидетелство на това събрание за Божията любов и благодат.

УКРАЙНА – нарастващо насилие срещу християните

Сепаратисти завзеха евангелска църква в източна Украйна на фона на все по-чести нападения над християни в региона. При последното нападение в сряда въоръжени сепаратисти нахлуха в новопостроена църква в Донецк, като изгониха християните и им забраниха да провеждат повече богослужения на това място. Те заплашиха да убият всеки, който не се подчини на това нареждане. Украинските области Донецк и Луханск са под под контрола на проруски сепаратисти. През юли Съветът на евангелските протестантски църкви в Украйна направи изявление, в което се съобщава за интензивни гонения над християни, и особено над евангелисти. Изявлението се позовава на „отвличания, побои, изтезания, заплахи за екзекуции, погроми на местата, където се провеждат молитвени събрания, и завземане на християнски сгради. Контакти на Release в Украйна казват, че „опасността от война в голям мащаб” нараства ежедневно.

* Молете се за закрила на християните в източна Украйна сред растящата несигурност и преследване. Молете се те да се държат здраво за вярата си и да знаят, че Бог е тяхна „яка кула” (Притчи 18:10).

* Молете се специално за пасторите и църковните водачи в региона. Помолете Бог да им дава мъдрост как да защитават събранията си и да им помагат да укрепват вярата си.

НОВИНИ:

Изслушването на обжалването на Бишой Армиа Булос от Египет, в миналото известен като Мохамед Хегази, беше насрочено за неделя. Адвокатът му Карам Гобриал казва, че властите не са потвърдили дали ще позволят на Бишой да присъства на изслушването в Миня; Гобриал се опасява, че 5-годишната присъда за документиране на религиозното преследване в Миня ще бъде потвърдена „по подразбиране”, ако той не присъства. Бишой е изправен пред отделни обвинения в „обида на исляма”, защото е опитал да промени религиозния си статус в документите си за самоличност. Християнинът казва, че в затвора е бил измъчван и бит.

*Молете се Бишой да бъде оправдан и всички други обвинения срещу него да бъдат свалени.

Китайските власти заплашват да съборят централната зала на църквата в окръг Нанле, провинция Хенан. Според членовете на църквата това може да се случи съвсем скоро, докато двама ключови църковни водачи, Фан Руижен и Жанг Шаоджи, са задържани (съобщение от 12.11). Църквата беше посочена като „осъдена” през декември 2013 и след това отново през април тази година.

*Молете се властите да не осъществят заплахите си и да спрат преследването на това събрание и неговите водачи.


Започва борба на религиите, притеснени в ИзраелПоследните терористични нападения в Израел получават облика на борба между религии. Крайният ислям получава мощ и се просмуква в различни краища по света, включително и в европейски държави. 

Това заяви посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз на пресконференция във връзка с терористичния акт в синагогата в Йерусалим вчера. 

Според него зад тези нападения съвсем не стоят териториални претенции, а всичко е основано на религиозни възгледи. Той подчерта, че тези възгледи са повлияни от крайни ислямски движения като „Ислямска държава", „Хизбула", „Хамас", както и Иран. 

Посланикът на Израел подчерта, че извършеният вчера терористичен акт е най-тежкият провеждан от палестински терористи за последните няколко години.

Припомняме, вчера двама палестинци нападнаха евреи в синагога в Източен Йерусалим. Те убиха четирима евреи с брадва, ножове и огнестрелно оръжие. Полицията веднага реагира и уби нападателите. Днес стана ясно, че петата жертва е полицай, участвал в операцията срещу двамата терористи. Има близо 10 ранени.

В последните месеци, по думите на посланика, нивото на насилие и терор достигна такива равнища, че например в Йерусалим е непосилно да се води нормален живот.

Раз представи подробности около вчерашното убийство в Йерусалим. Според него извършителите на нападението са имали сини паспорти и един от тях е работил в квартала, който е в центъра на Йерусалим.

Той подчерта, че последните 7 подобни нападения срещу евреи показват един налудничав начин на тероризъм - прегазване с превозни средства, убиване с брадви и дори с отвертки, които са причинили смъртта на 11 евреи и десетки ранени.

Посланик Шаул Камиса Раз поясни, че всеки от убитите вчера еоставил между 6 и 8 деца.
По думите му тези нападения се извършват от малки екипи или единаци и не винаги задължително са свързани с международна терористична организация, а действат на локално ниво.

Посланикът на Израел в България обърна внимание и на факта, че последните атаки са извършени от хора, които знаят, че ще пожертват живота си.

Лидерите на „Хамас" поощряват и дават легитимност на своите активисти да утежняват положението и им казват да извършват терористични актове, смята той, допълвайки, че голяма част от палестинците предпочитат джихад и тероризъм пред всяка друга реалност.

Топ дипломатът на Израел в България също поясни, че палестинците умело използват медии за публикуване на лъжлива информация и карикатури, поощряващи още по-крайни акции, дори палестински училища и джамии са стимулирали палестинци за крайни действия.

Заместникът на Раз разкри в презентация, че след убийството палестинците са празнували и са си раздавали сладки, а „Фатах", която управлява Западния бряг, е пуснала послание във „Фейсбук", в което хвали извършителите на атаките.

Посланикът на Израел обяви, че в началото на седмицата е билопубликувано проучване в Катар, в което се отчита три пъти по-голяма подкрепа за действията на „Ислямска държава", въпреки че организацията убива и мюсюлмани.

Израел е изправен пред три опасности, с които трябва да се справя: палестинските демонстрации, придружени с хвърляне на камъни по евреи, тероризмът и военното укрепване на „Хамас" в Ивицата Газа.

По отношение на Махмуд Абас посланикът каза, че лидерът на Палестина създава атмосфера за извършване на терористични нападения, а пък от друга страна Израел се опитва да защити палестинската територия, където все още има противопоставяне между „Хамас" и „Фатах".

Шаул Камиса Раз не пропусна да критикува и международната общност. Международната общност си затваря очите за тази вълна от екстремизъм, тя е длъжна да окаже натиск, категоричен е той.

На въпрос на news.bg как ще коментира признаването на Палестина за държава от няколко европейски държави и това не е ли сигнал, че и ЕС може да стори това в близко бъдеще, той отговори, че „Израел е изключително натъжен" от този факт и Тел Авив смята, че този въпрос трябва да се реши само от Палестина и Израел.

19.11.2014, 15:00 (обновена 19.11.2014, 18:59)

Цветелин Пенев

Швеция и Испания не са запознати с процеса, каква е логиката на това признаване, не се постига мирен процес, а точно обратното. Как може да се признае Палестина за държава, след като на територията й има редица фракции, които се противопоставят, подчерта Раз.

Посланикът завърши, че Израел ще продължи да защитава правото на всички религии да се изповядва свободно.

 


Vasil Petrov Ministries - 15/05/1992

Това са кадри от преди 22 години в град Габрово на стадион „Христо Ботев”, където в продължение на два дни повече от 30 000 хиляди души чуха спасителното послание на Евангелието на Господ Исус Христос. Много от хората бяха изцелени от тежки болести, други освободени от демони, а причината за това е че в града имаше само една евангелска църква която проповядваше здравото учение на Божието слово, живееше в единомислие и послушание на Святия Божий Дух.  

Vasil Petrov International Ministries


Във Флорида издадоха детски наръчник за млади сатанисти

В отговор на съдебно решение в окръг Ориндж, щата Флорида, което позволява разпространението на религиозни материали в обществените училища в щата, Храмът на Сатаната издаде "Детска сатанинска книга", пише Design Taxi.

Тя съдържа различни сатанински ценности и информация за практиките, които придържащите се към култа трябва да изпълняват.

Книжката е пълна с цветни илюстрации и най-различни упражнения като пъзели и свързване на точки за получаване на картинка - всички те обаче се отнасят към философия и практиките на сатанизма.

"Нашите конституционни права ще бъдат гарантирани най-добре чрез пълното разделение на църквата и държавата", казва Лусиен Грийвс, говорител на Храма на Сатаната. "Искаме да сме сигурни, че децата получават достъп до различни религиозни позиции".


Иво Захариев: Ние сме вярващи

Ченгето „под прикритие“ Иво Захариев споделя: „Ние сме вярващи и основаваме всичко на християнската вяра.“

„Пробвал съм, пушил съм трева, но преди 6-7 години. Тогава взех решение, че повече ми пречи, отколкото да ми помага. Но този досег, дори до най-лекия наркотик, ми показва живота на тези среди. А сега, когато помагам, ги разбирам – нещата, които търсят! Определено мога да кажа, че трудно се помага на един наркозависим. Това изисква посвещение, да не отделяш просто някакво време през седмицата, а постоянно да се грижиш за даден човек. Моята помощ се изразява в приятелство и любов. Ние имаме редовни срещи в центъра, близко до Халите, на които се събираме и говорим за техните проблеми, как могат да оправят живота си. Ние сме вярващи и основаваме всичко на християнската вяра. Не се опитваме просто да помогнем на един наркоман да спре да бъде такъв. Опитваме се един човек, който е загубил достойнството си, да го върне и да пусне човешкото в себе си, да стане отново човек“, казва в интервю пред в. „Шоу“ Иво.

Захариев казва, че в младежките си години не е бил луда глава, но е имал „леки срещи с полицията“. „Не мога да кажа, че съм бил буен, побойник, но мога да се определя като любопитен. А това с полицията е много интересен въпрос… В тийнейджърските си години всеки иска да бъде различен, да бъде забелязан, да бъде бунтар. Имал съм такива моменти, но със сигурност не е нещо драстично. Нека го кажем така: имал съм леки срещи с полицията, но не съм имал проблеми“, споделя още актьорът.


ОЕЦ се разграничи от църковни лидери, предлагащи търговия с гласове на изборите

В специално отворено писмо до Нова телевизия, председателят на Обединени евангелски църкви, п-р Николай Неделчев изрази категоричното разграничаване на евангелската общност в България от подобна дейност.

В писмото до редакцията на сутрешния блок на Нова телевизия, където беше излъчен подробен репортаж на репортер под прикритите, договарящ с пастори на ромски църкви купуването на над 7 000 гласа, се казва: „По повод направените от ваш екип и излъчени на 30 септември и 1 октомври репортажи, отразяващи уговарянето на продажбата на гласове за предстоящите избори от свещенослужители в евангелско-протестантски църкви, заявяваме своето разграничаване от подобни действия.

Ние, вярващите от Обединени евангелски църкви, съставляващи мнозинството евангелски деноминации в България, изразяваме своето неодобрение от политическо обвързване на религиозните общности и категорично се разграничаваме от търговията с влияние.

Независимо каква е етническата, религиозна или политическа принадлежност на нарушителите на закона, те трябва да бъдат разобличавани. Това е още по-наложително за организации и лица, от които се очаква да бъдат носители и защитници на вяра, морал и ценности.

Призоваваме всички институции, партии, изповедания, организации и медии да проявяват реална непримиримост към изборните нарушения.“

Освен ОЕЦ, групата "Християни на протест", Център "Живот в слава" и други християнски организации също изпратиха свои писма то медията.

В късният следобед беше разпространено писмо от п-р Александър Тодоров, в което той поема отговорността за действията си, иска прошка от своите братя и сестри и подава своята оставка от всички постове заемани в деноминацията Българска Божия църква.


Поредна схема, разкрита от Нова: Търговия с гласове в храма

Разследване на Нова телевизия разкри поредната схема за купуване на вот. Този път става въпрос за търговия с гласове в храм.

 

Репортерът Марин Николов влезе под прикритие в една от най-големите евангелистки църкви у нас. Представяйки се за партиен функционер, той получи оферта за платена пропаганда по време на проповед. Пастори от цялата страна искат пари, за да склонят над 7000 вярващи да гласуват за определена партия. 

Още по темата

 

Най-напред екипът на Нова се свърза с Александър Тодоров, по прякор Сашо Хлебаря, известен в Самоков като старейшина на пасторите на протестантски църкви в ромските махали на Софийска област. Общински съветник е в Самоков.

 

Дни по-късно той осъществява среща с още шест добре облечени божи служители от различни църкви в ромски махали, обединени под шапката на евангелското движение. Предстои трета среща, този път в Перущица, където екипът е поканен, за да види как ще склонят вярващите да гласуват. 

 

Екипът дава на пастора напечатани няколко реда, които да повтори пред вярващите християни евангелисти, а именно: "В неделя сме на избори и Бог ще ни посочи правилния път, правилната партия, която ще ни даде по-добър живот. Радвайте се, вече знаем за кого да гласуваме! Гласувайте за нашата нова партия и ще ви се помогне! Дайте гласа си и ще ви се даде!”

 

Пасторът взима текста и обещава, като проповядва да се придържа към смисъла му. Така и прави. След проповедта се уговарят подробностите. Първо пасторите казват, че за услугата искат различни дарения за църквите, но накрая отварят дума и за пари – около 50 000 лева за осигуряване на над 7000 гласа в страната - общо около 140 църкви. На среща на другия ден в София Хлебаря уточнява, че иска парите на два пъти.

 

След като екипът на Нова телевизия се разкри пред Александър Тодоров, той отказа да коментира каквото и да било пред камерата и избяга. Отрече всичко казано преди това.

 

Право на отговор в "Здравей, България" поискаха групата "Християни на протест". Те изпратиха отворено писмо във връзка със схемата, която по думите им петни имиджа на евангелските църкви в страната: „Ние вярващите, обединени от мнозинството евангелски общности, изразяваме своята загриженост за излезлите сигнали в медиите за евангелски пастири, продаващи гласовете на църковните си общности за предстоящите избори. Осъждаме всякакви подобни действия и се разграничаваме категорично от тях, като заявяваме, че се надяваме виновните да бъдат наказани с пълната сила на закона”.

 

По-късно през деня отворено писмо изпратиха и от център "Живот в слава" като представители на християнската ромска общност в Стара Загора. В него те изразяват възмущението си и също се разграничават от описаната схема. Те осъждат действията на ромските пастори и настояват правосъдните органи да се самосезират и да арестуват съответните лица, „като приложат цялата строгост на закона”. Призовават прокуратурата да направи подробно разследване относно тяхната дейност и дали вече не участват в някоя корупционна схема с други духовни водачи за предстоящите парламентарни избори.


Евангелистки църкви са в схема за купуване на гласове, показа разследване на "Нова телевизия"

Евангелистки църкви са част от схема за купуване на гласове, показа разследване на "Нова телевизия", излъчено тази сутрин. Свързвайки се с един от пасторите - Александър Тодоров от Самоков, репортерът под прикритие, който се представя за представител на нова партия, получава уверение за над 7000 гласа срещу сумата от 50 000 лева. Подкрепата трябва да дойде от посетителите в над 140 евангелистки храма в цялата страна.

Александър Тодоров, известен с прякора си Сашо Хлебаря, е старейшина на пасторите на протестантски църкви в ромските махали на Софийска област. Освен това е общински съветник в Самоков. За да демонстрира как работи схемата, той кани функционерите на новата партия на демонстрация в Перущица.

Там мнимите купувачи на гласове дава на пастора послание, което да повтори пред посетителите в храма. То гласи: "В неделя сме на избори и Бог ще ни посочи правилния път, правилната партия, която ще ни даде по-добър живот. Радвайте се, вече знаем за кого да гласуваме! Гласувайте за нашата нова партия и ще ви се помогне! Дайте гласа си и ще ви се даде!"

Пасторът повторя почти дословно текста, а след убедителната демонстрация се уговарят и подробностите по сделката. Първо за услугата пасторите искат различни дарения за църквите, но в крайна сметка дават оферта за гарантирани над 7000 гласа в страната от общо около 140 църкви срещу 50 000 лева.

Официално попитан от екип на "Нова телевизия" за дейността си като посредник в купуването на гласове, Александър Тодоров отрече всичко казано преди това и заснето със скрита камера.

По повод разследването от групата "Християни на протест" са изпратили писмо до телевизията, в което изразяват "своята загриженост за излезлите сигнали в медиите за евангелски пастири, продаващи гласовете на църковните си общности за предстоящите избори". "Осъждаме всякакви подобни действия и се разграничаваме категорично от тях, като заявяваме, че се надяваме виновните да бъдат наказани с пълната сила на закона", се казва в него.


ДАНС удари секти на "Ислямска държава" в Шуменско

Радикални секти като "Нурджилар", "Сюлейманджилар" и "Никши Банди", които имат позиции в района на Шумен, са едни от най-сериозните спонсори на свирепата "Ислямска държава". Това разкри източник от ДАНС две седмици след като агенти са нахлули в духовното училище "Нювваб" в Шумен в операция, запазена в тайна.

В спецслужбата имало сериозни данни, че терористичната групировка "Ислямска държава" търси свои последователи на Балканите в средите на най-бедните социални прослойки, пише "168 часа". Посредник в тази тяхна мисия са именно крайните ислямистки секти като "Нурджилар", "Сюлейманджилар" и "Никши Банди". Неслучайно въпросните три секти, които трайно са се настанили в България и са изградили свои пансиони в Шумен, са официално забранени със закон в Турция, Русия, Франция и Великобритания. Ограничения за тях има и в Полша, добави агентът на ДАНС.

Той описа схемата, по която действали радикалните ислямистки лидери в Североизточна България, или т.нар. Делиорман. Представители на трите секти отдавна посещавали социално слаби български граждани. Предлагали им финансови облаги - пари, дарения за децата, дрехи. "Постепенно след убедителна обработка на съзнанието млади българи са обявили пред сектантските емисари от арабски страни, че ще изпратят децата си да учат в пансиони на сектите у нас. Такива има в районите, населени с мюсюлмани - Шумен, Разград, Кърджали, Бургас.

"Гладните и безработните са способни да убиват, за тях няма нито морал, нито закон", аргументира опасните тенденции, свързани с "Ислямска държава", източникът на изданието. "За радикалните ислямисти няма и географски понятия, за тях е важна каузата - война срещу другите религии", категоричен е още той. Агентът обясни, че сектантските лидери обещавали на бъдещите курсисти от ислямските пансиони в България да ги прехвърлят в лагери на "Ислямска държава" в Близкия изток.

По тази схема млади българи вече били подготвяни в десетина общежития, поставени под наблюдение от ДАНС. Те са регистрирани на името на неправителствени организации, сдружения. Някои от тях са закрити със съдебни решения, но продължават да функционират и да подготвят бойци за "Ислямска държава". Спецслужбата вече разполагала с данни, че общински чиновници във въпросните региони си затваряли очите за незаконната дейност срещу заплащане. Чиновниците дори подпомагали сектите да си построят нови пансиони върху общински терени, след като държавата им отнемала лиценза за социална дейност.

За момента Шумен се очертавал като средоточие на опасни ислямистки секти. Такава мощна комбинация на най-върлите "Сюлейманджилар" и "Нурджилар" нямало никъде по света. Последните проявления на най-новата секта "Никши Банди" били по време на големи мюсюлмански празници - Рамазан Байрам и Курбан Байрам.


Джони НОЕР в ПЛОВДИВ 2014

Тук можете да видите една от службите му в България. http://www.evangelsko.info/?p=14413#sthash.OGbjgJaz.W5KXc2bm.dpbs

 


Дойче веле: Девици на небето и сексуален джихад на Земята

Изнасилвания, отвличания, убийства - бойците от "Ислямска държава" са безмилостни и брутални. И не щадят дори жените. За да се защитят от техните посегателства, все повече кюрдски жени грабват оръжие, пише "Дойче веле" в коментар за случващото се в Близкия Изток и "Ислямска държава".

Публикуваме текста без редакторска намеса:

Името на терористичната организация "Ислямска държава" завинаги ще бъде свързвано с убийствата на жени, с изнасилвания и отвличания на момичета, които по-късно попадат на пазарите за роби, където биват продавани като животни - тези думи са на Хузан Махмуд, говорителка на Организацията за свобода на жените в Ирак.

"Те влизат в домовете на семейства с момичета и заграбват децата. След това ги омъжват насила за джихадисти. Наричат го "бракосъчетание", но в действителност става дума за сексуално посегателство срещу деца", разказва Хузан Махмуд.

Не хора, а варвари

В интервю за германската обществена телевизия АРД правозащитничката обяснява, че сексуалното насилие играе централна роля в пропагандата на ислямистите. "Ислямска държава" обещава на бойците си по 72 девици на небето и "сексуален джихад" на Земята. В прав текст това означава, че на всеки боец се полагат жени, които да задоволяват сексуалните му фантазии.

По подобен начин описва нещата и Халех Ешфандиара, ръководителка на отдела за Близкия изток във вашингтонския център "Уилсън". В края на август американката от ирански произход привлече вниманието с публикация на страниците на "Уолстрийт джърнъл". В статията си тя описва зверствата, извършвани от джихадистите, и критикува западните медии, че не обръщат достатъчно внимание на бруталните посегателства срещу жени. Бойците от "Ислямска държава" са не хора, а варвари, твърди Ешфандиара и казва, че светът просто не може да си представи какво преживяват жените, имали нещастието да се окажат лице в лице с джихадист.

При това за тези престъпления има безброй доказателства, посочва Ешфандиара. Ето само един пример: отвлечена в Сирия жена е била върната на съпруга ѝ срещу откуп от 30 хиляди долара - огромна сума за тамошните стандарти. След освобождаването ѝ жената разказала, че е била изнасилвана стотици пъти. "Повтарям: стотици пъти! И е излишно да уточнявам, че сега жената е бременна", казва Ешфандиара.

"На оръжие!"

Като реакция на сексуалните престъпления, извършвани от бойците на "Ислямска държава", все повече жени от района на Северен Ирак се включват във военните обучения на кюрдските сили Пешмерга. Според различни източници само в Северен Ирак отвлечените жени и деца от малцинствената група на язидите са няколко хиляди.

В лагер край иракския град Сюлеймания, на около 180 километра южно от Ербил, млади жени изучават "изкуството" на войната - показват им как се разглобява оръжие, как се борави с ръчни гранати и т.н. Кюрдските сили Пешмерга вече си имат чисто женски бойни отряди. Фаиза Факих е командир на един такъв отряд: "Нападенията срещу жени в Северен Ирак промениха изцяло живота на тамошните кюрдки. Сега много от тях идват при нас, за да се научат как да се бранят", споделя Факих.

След като завършат обучението си, повечето жени-бойци отиват на фронта, който в момента преминава югозападно от Ербил, казва отговорничката за обученията полковник Нахида Рашид: "Нашите жени не се страхуват от "Ислямска държава". Те са бойци на кюрдските сили Пешмерга, обучени са да боряват с всякакво оръжие и са твърдо решени да се хвърлят в битката срещу джихадистите", казва Рашид.


ПАКИСТАН – 55 християни обвинени в “богохулство”

Петдесет и петима християни от Пунджаб, сред които и 12-годишно момче, бяха обвинени в “богохулство” след спор за гробище. Местните мюсюлмани са регистрирали случая срещу 55-тимата християни в местността Техсил Самандри на Файсалабат, след като християните са започнали да подготвят част от старо мюсюлманско гробище, за да го използват за целите на обществото си. Християните настояват, че имат позволението на свой близък мюсюлманин да използват част от гробището, която е негова собственост. Въпреки това мюсюлмани от местността са нападнали християните и са ги принуждавали да платят. По-късно полицията арестува 14 от 55-имата обвинени, включително 12-годишното момче; останалите още не са задържани. Християните са се свързали със земевладелеца мюсюлманин, за да използват земята му за погребения, тъй като тяхното гробище е пълно и се налага да прибягват към използването на едни и същи площи от земята по два или три пъти. Тяхното е част от общата площ на земята на мюсюлманина, равно на 24 акра. Партньорите на Release, които занесли на 14-те задържани храна, казват, че техните семейства много са изплашени да напуснат домовете си заради страха от нападение. Те вярват, че са успели да обедят полицията да промени обвинението за “богохулство”във второстепенно обвинение.

* Молете се всички обвинения срещу 55-тимата християни да бъдат оттеглени. Молете се те да се примирят с местните мюсюлмани и здравият разум да надделее.

* Продължавайте да се молите законите за богохулство в Пакистан да бъдат отменени или изменени, за да не се злоупотребява с тях с цел установяване на лична неправда.

 

НОВИНИ: Брат Бенам Ирани е изправен пред нови 18 обвинения, включително главното престъпление – “разпространяване на поквара на земята”. За него се знае също и че е задържан в строг тъмничен затвор. Пастор Бенам, който е страдал от задълбочаващо се влошаване на здравето заради насилие в затвора, изтърпява 6-годишна присъда за “дейност против държавата”.

* Молете се всички обвинения да бъдат оттеглени и той да бъде освободен.

* Молете се за християните в Дебиро, намиращо се в шата Борно в Нигерия, което беше нападнато в събота вечер. Църковната сграда в града както и много домове са били разрушени.


В САЩ излезе на екран документалният филм 'Святият Дух'

На 6 септември беше пуснат документалният филм на американския режисьор Дарън Уилсън "Святият Дух".

С филма си Уилсън иска да покаже, че Бог е обещл да изпрати Святия Дух на земята и че Той изпълни Своето обещание. Във филма участват Лени Кравиц - рок музикант, Девон Франклин - главен изпълнителен директор на Sony Pictures Entertainment, вицепрезидент на Columbia Tristar Pictures и  група Korn, както и Майкъл Уитакър Смит.

"Когато реших да направя филм на такава всеобхватна тема, разбирах, че рискувам и че той до известна степен ще повлияе както на християните, така и на нехристияните. При това "Святият Дух" отчасти е филм за риска. Надявам се, че зрителят ще хареса този трогателен и в същото време верен филм - това е духовно пътешествие, изпълнено с надежда и изненади", каза Уилсън.

Филмът ще бъде показан в целия свят. "Святият Дух" е най-големият финансов проект в историята на Kickstarter.com. Чрез този сайт режисьорът успя да събере около 360 000 долара за 45 дни.


700 убити деца от джихадистите в Ирак

От началото на годината, милициите на самозваната „Ислямска държава” (ИДИЛ) са убили или осакатили най-малко 700 деца в Ирак, при екзекуции без съд или при използването им за камикадзе в нападателни операции. Това посочва Лейла Зеруги, специален представител на ООН за децата и въоръжените конфликти към Съвета за сигурност на ООН.

Агенция „AsiaNews” съобщава, че към посочената от върховния представител на ООН цифра, се прибавят други 30 милиона малолетни, които не са се възползвали от правото си да се учат, поради войната и епидемиите.

Световните правителства и Обединените нации многократно са обвинявали милициите на „Ислямската държава” в жестокости и престъпления, още от завземането на Мосул и на голяма част от Северен Ирак през миналия юни. Съветът за сигурност на ООН миналия месец прие резолюция, с която се цели премахването на паричните източници и на снабдяването с оръжие на джихадистите; освен това, извършените жестокости от фундаменталистките бойци могат да бъдат счетени за престъпление срещу човечеството. Срещата на ООН бе посветена на темата за децата войници, с особено внимание към страни като Либия, Афганистан, ЦАР, Мали и Южен Судан. Само в Централноафриканската република, над 8 хиляди деца са били принудени, от различни воюващи помежду си въоръжени групи, да се бият.

По данни на ОOН, миналия месец, при постоянна офанзива на ислямистката войска, са били убити 1.440 души и са били ранени 1.370. За една година, поне 1 милион и 600 хиляди иракчани са останали без дом поради насилията. Сред тях стотици хиляди християни, хиляди язиди и тюркмени, са били прогонени от домовете си, под смъртна заплаха, ако не приемат радикалния ислям.


Бени Хин беше в София

След отмененото през 2007 година посещение на Бени Хин в България, седем години по-късно, той дойде и проведе събрание в зала 1 на Националния дворец на културата. Входът за събитието беше платен и билети се продаваха в билетния център на НДК. Поради изчерпване на местата в най-голямата зала на НДК, организаторите наеха и зала 3, където на голям екран се излъчваше събранието от първа зала.

За да се осъществи посещението на Бени Хин в София, пасторът на АХЦ Ново поколение Пламен Цолов е отправил към него и неговата организация покана, като по-късно е създаден организационен комитет за събитието, включващ предимно служители от харизматични църкви.

Информацията за пристигането на Бени Хин разпали оживени дебати в християнската общност в България. Някои от тях се водеха и в Интернет. Създадени бяха дискусионни групи, където опонентите си служеха с богословски аргументи и споделяха лични впечатления.

Не-петдесятните евангелски деноминации категорично се разграничиха от събитието. Създадена беше и „Група от вярващи от трите християнски конфесии“, която публикува отворено писмо до АХЦ Ново поколение с копие до Дирекция по вероизповеданията при МС на Република България, ОЕЦ и НА ОБЦ. В писмото се заявява: “Считаме една такава инициатива за твърде необмислена и провокативна, особено като се има предвид огромния брой добре документирани факти относно неговия начин на живот, еретични учения и скандална репутация.“ Онлайн версията на писмото, според сайта http://bennyhinn-bulgaria.blogspot.com (12.09.2014) беше подкрепена от 220 души.

Председателят на Обединени евангелски църкви (ОЕЦ), пастор Николай Неделчев излезе с лично изявление, в което заяви: „поканването му (на Бени Хин) в България смятам за неразумно и историческа грешка. Съжалявам, че се случва и се надявам да стане повод мнозина да си вземат поука.“

Във връзка с очакването на някои християни, Обединени евангелски църкви да излязат със становище относно посещението, председателят поясни: “Тъй като между членовете на ОЕЦ не беше постигнато съгласие за общо становище, не мога да изляза с изявление в качеството си на председател на ОЕЦ в България. „… Обединени евангелски църкви в България, организация, в която членуват 12 официално регистрирани деноминации и 10 асоциирани членове, не е отправяла покана, нито е организатор на събитието.“

Въпреки съществуващата опозиция, посещението се състоя и на 11-ти септември, Националният дворец на културата в София беше изпълнен с желаещи да чуят роденият в Яфа, Израел - Туфик Бенедикт Хин, известен като Бени Хин. Преводач на говорителя беше Максим Асенов от Християнски център София.

Освен присъстващите в залите над 4000 души, малко над 450 души гледаха събитието на живо по Интернет.

За много от дошлите на събранието, освен да видят на живо Бени Хин, водеща беше надеждата да бъдат излекувани и освободени от свое страдание. След проповедта имаше типичната за харизматично събрание молитва за изцеление. Призивът на Хин беше цялата зала да се моли на Бог, а болните да положат ръка на болното място на тялото си и така да се молят.

Следваха свидетелства за настъпили здравословни подобрения, вследствие на молитвата. Специална молитва имаше за Захарин Лазаров, ръководител на църква Ново Поколение в Бургас и за цялото му семейство.

В последната молитва Бени Хин се моли за благословението на „хората и земята на България“, за „съживление в България“ и „за семействата“. Пламен Цолов завърши събранието с молитва за българския народ.


Близкоизточния конфликт


Скръбна вест

Днес на 92 години след един пълноценно и благословен изживян живот на 12 Юли 2014 година премина при Бог един светия на Бог пастор Васил Велинов от град Враца. За мен той беше както мой дядо, така и служител и пример за подражание. Служител на Бог преживял гоненията на комунизма и устоял във вярата през всичките тези години достоен пример за всички служители. Често чувах в последните години той да цитира този стих;

 2 Тимотей 4:6-8, „Защото аз вече ставам принос, и времето на отиването ми настава. Аз се подвизах в доброто войнствуване, попрището свърших, вярата опазих; отсега нататък се пази за мене венецът (правдата), който Господ, праведният Съдия, ще ми въздаде в оня ден; и не само на мене, но и на всички, които са обикнали Неговото явление.”

Едно негово свидетелство което записах преди години ще остави добър спомен за поколенията.

Пастор Васил Петров


Радостна вест

Станислав и Вероника Балеви, са новото семейство в нашата църква. Вчера на 12 юли 2014 г. те направиха своя тържествен обед пред Бог, да живеят според Неговите Божествени закони и правила. Нека им пожелаем да бъдат щастливи в съвместния си път.

Пастор Васил Петров  


Как Библията създаде българския език

Преводът на Библията е едно от основополагащите събития определили в голяма степен съвременния облик на българската нация, култура и език. Както е известно първият превод на Свещеното писание на славянски е направен от Св. Св. Кирил и Методий и предшества приемането на християнството от българския народ. Вторият превод се случва през 1499 година. Той е на църковно-славянски и с годините става все по-труден за възприемане от населението. Във времената на Османско владичество, когато българските християни са поставени в рамките на Гръцката патриаршия, в храмовете все по-усилено се служи на гръцки с цел българите да бъдат асимилирани.

В началото на XIX век се появяват първите искри на пробуждането на българското национално самосъзнание. Затова силно спомага учредяването на две международни организации за разпространение на Божието слово – Британското библейско дружество, което е основано в Лондон през 1804 година и Руското библейско общество, основано през 1813 година в Санкт-Петербург. Те започват да търсят начини за превод и издаване на Библията на български език, но това им отнема дълги години.

Спойката между тези две организации и зараждащия се български духовен елит се случва чак в средата на века. През 1835 година възрожденецът Васил Априлов основава в Габрово първото българско училище и назначава за пръв учител и организатор в него духовникът Неофит Рилски. Освен, че е един от най-образованите българи в онези времена, Неофит владее до съвършенство старобългарски и старогръцки език. Това му качество по неведоми пътища го свързва с Британското библейско дружество, което му предлага да преведе Новия завет. В продължение на три години духовникът превежда Свещената книга и през 1838 година преводът му е оценен като сполучлив от британците. За да бъде отпечатан, се налага да се достави славянски печатен шрифт от Лайпциг. Огромните усилия дават резултат и през 1840 година българите посрещат изданието с огромен интерес. Това слага началото на българското национално самоосъзнаване. Гръцката патриаршия обаче издава заповед незабавно да бъдат иззети и изгорени всички екземпляри от българския Нов завет. Само че забраната дава обратен ефект и предизвиква още по-голям интерес към превода. В следващите години са отпечатани и разпространени няколко десетки хиляди броя от него.

Десет години след първия съвременен превод на Новия завет, българският книжовник Константин Фотинов започва работа по превода на Стария завет. Силна помощ за това му оказват американските мисионери Елиас Ригс и Албърт Лонг, които заедно с народните ни будители посвещават живота си за националното и духовно просвещение на българите. През 1858 година Константин Фотинов умира внезапно и работата му остава в ръцете на Елиас Ригс. За кратък период от време той привлича в полза на отговорното дело габровския учител Христодул Костович и сънародника си Албърт Лонг. През 1862 година към групата се присъединява и възрожденецът Петко Славейков, който владее старогръцки. Екипът от преводачи следи както за точното съответствие с оригинала, така и за най-подходящия езиков израз на говорим български език. В тази задача най-полезен е Славейков, който се слави като познавач на народния език. Без да знае, в този момент, възрожденецът кове основите на съвременния български език, който ще се разпространява през следващите години чрез превода на Библията. Заедно с превеждането на Стария завет, Славейков започва да осъвременява и превода на Неофит на Новия завет.

През 1871 година къртовският труд на преводачите се увенчава с успех и цялостният превод на Библията в Цариград е отпечатан в 36 000 екземпляра с неоценимата помощ на Британското библейско дружество. Поради големия интерес на българските християни, в същата година Библията е отпечатана повторно.

Цариградският превод допринася извънредно много както за разпространяването на Божието слово, така и за обединението и формирането на съвременния български език. Години след отпечатването му синът на Петко Славейков – Пенчо Славейков пише: “Преводът на Библията туря край на езиковата безредица, на боричкането на разни наречия за първенство, и установява литературен език. След появявание Библията на бял свят (1871) заглъхват вече разприте между разните български говори – източно-българския става общ за всички ратници на мисълта и националното съзнание”.


Защо хората са станали зли?

Римляни 1:16-32 Защото не се срамувам от благовестието [Христово]; понеже е Божия сила за спасение на всекиго, който вярва, първо на юдеина, а после и на езичника. Защото в него се открива правдата, която е от Бога чрез вяра към вяра, както е писано: "Праведният чрез вяра ще живее". Защото Божият гняв се открива от небето против всяко нечестие и неправда на човеците, които препятствуват на истината чрез неправда. Понеже, това, което е възможно да се знае за Бога, на тях е известно, защото Бог им го изяви. Понеже от създанието на света {В изданието от 1940 г. "света" липсва.} това, което е невидимо у Него, сиреч вечната Му сила и божественост, се вижда ясно, разбираемо чрез творенията; така щото, човеците остават без извинение. Защото, като познаха Бога, не Го прославиха като Бог, нито Му благодариха; но извратиха се чрез своите мъдрувания, и несмисленото им сърце се помрачи. Като се представяха за мъдри, те глупееха, и славата на нетленния Бог размениха срещу подобие на образ на смъртен човек, на птици, на четвероноги и на гадини. Затова, според страстите на сърцата им, Бог и ги предаде на нечистота, щото да се обезчестят телата им между сами тях, - те които замениха истинския Бог с лъжлив, и предпочетоха да се покланят и да служат на тварта, а не на Твореца, Който е благословен до века. Амин. Затова Бог ги предаде на срамотни страсти, като и жените им измениха естественото употребление на тялото в противоестествено. Така и мъжете, като оставиха естественото употребление на женския пол, разжегоха се в страстта си един към друг, струвайки безобразие мъже с мъже, и приемаха в себе си заслуженото въздаяние на своето нечестие. И понеже отказаха да познаят Бога, Бог ги предаде на развратен ум да вършат това, което не е прилично, изпълнени с всякакъв вид неправда, нечестие, лакомство, омраза; пълни със завист, убийство, крамола, измама и злоба; шепотници, клеветници, богоненавистници, нахални, горделиви, самохвалци, измислители на злини, непокорни на родителите си, безразсъдни, вероломни, без семейна обич, немилостиви; които, при все че знаят Божията справедлива присъда, че тия, които вършат такива работи, заслужават смърт, не само ги вършат, но и одобряват ония, които ги вършат.


Да защитим децата и семейството - Не на гей парада

Уважаема г-жо Фандъкова,

Като български граждани изразяваме своето възмущение и несъгласие по повод планирания на 21 юни гей парад по улиците на София, където децата ни могат да бъдат свободно облъчвани от пропагандаторите на хомосексуализма.

В този случай целта им не е някакво приемане на „различните” от обществото, а да се повлияе на все още неоформената детска психика и евентуалното зарибяване на деца с хомосексуалистки идеи.

Тъй като държим на морала и ценностите си,  искаме да защитим децата си и да им осигурим нормално детство и бъдеще.

Молим за Вашата спешна намеса и забрана за провеждане на парада в града ни.

Тук можете да подпишете петицията; http://www.peticiq.com/ne_na_gey_parada


Да не правите грях, и да ходите да се покланяте днес на мъртвите.

Да не правите грях, и да ходите да се покланяте днес на мъртвите. Това е мерзост пред Бог. Мъртвите не хвалят Бог нито участват в живота на живите. Праведните ще възкръснат за вечен живот, а ходещите в тъмнината ще потънат в мрак завинаги. Почитта към мъртвите е незнание за задгробния живот. Исус каза на един от своите последователи;Лука 9:59-60 „А на друг каза: Върви след Мене. А той рече: Господи, позволи ми първо да отида и да погреба баща си. Но Той му каза: Остави мъртвите да погребат своите мъртви; а ти иди и разгласявай Божието царство.”

Да хвалим Бог днес е истинска привилегия затова не губете време в разни омразни на Него идолослужения, но възпейте Господа в сърцето си и Той ще ви благослови.

Псалми 6:5. Защото в смъртта не се споменува за Тебе; В преизподнята кой ще те славослови?


ИСТИНАТА ЗА ПРОИЗХОДА НА АЛЛАХ: 1 част

ИСТИНАТА ЗА ПРОИЗХОДА НА АЛЛАХ: АРХЕОЛОГИЧЕСКИТЕ СВЕДЕНИЯ ГОВОРЯТ

A. Името на Бог в Библията

Бог в Стария завет е познат като ЙХВХ (Yahweh), а когато се поставят правилните гласни – Йахве. Това се превежда като „Самосъществуващият” и е производна на еврейската дума хавах, която означава „съществувам”. Както Аллах е името на бога от Свещените Писания на мюсюлманите – Корана, така Йахве е Името на Бога в еврейските писания – Библията. Особено интересен и значим е фактът, че Йахве никога не се появява като име на каквото и да е божество извън Библията. Никъде не е записано за друго племе или религия, които да са се покланяли на Йахве. Еврейското име на Бога е уникално за Библията и за избрания народ. Само от това твърдение можем да направим извода, че името Йахве не е взето от никоя друга култура или религия. Тя се появява единствено в библейското откровение.

Мюсюлманите твърдят, че Аллах е Богът от Библията и че се споменава в свещените текстове. Това е абсолютно невярно. Името „Аллах” не се появява нито веднъж, нито в Стария, нито в Новия завет. Единственият път, в който Бог се споменава по име в Стария завет е като ЙАХВЕ (което означава „Който е“) или като съкращението ЙАХ. (Моля забележете, че „Йехова” не е библейското име на Бога, а е нарочно „създадено” от евреите, които се боят да произнасят Свещеното Име като комбинират съгласните ЙХВХ с гласни от Адонай, което означава „Господ”.)

Думата алах съществува в еврейския език, но не е собствено име и не се отнася до Бог. Има три главни значения: а) проклинам, кълна се или заклевам; б) скърбя (плача); и в) ставам, възкачвам се, катеря се, отивам си, скачам и т. н. Неоспорим факт е, че АЛЛАХ не се появява нито веднъж като име на Бог, дори и на човек в еврейските писания. Няма дума „алах” или „аллах” в еврейските Писания. Тя е била просто непозната в библейския свят. И следователно твърдението, че „Аллах” е името на Бога в Библията, е без никакво основание. Бог винаги е бил познат като Йахве или, по-рядко, със съкращението Йах.

Мюсюлмански учени са отишли далече в опита си да докажат, че арабският „Аллах” е всъщност същия като еврейския „Елоах”, което не е собствено име и просто се превежда като „Бог”. Думите „Ел” и „Елохим” се превеждат по същия начин и се срещат много повече пъти, отколкото Елоах и могат да се използват или да означават истинския Бог, езически божества, идоли, а дори и човешки съдии. Именно поради тази причина съм чувал мюсюлмански апологети да стават раздразнителни, когато други мюсюлмани говорят за „Бог” вместо за „Аллах”, тъй като думата „Бог” може да се употреби за бога на всяка друга религия. Те признават, че Аллах е собствено име, което отличава бога на мюсюлманите от Бога на евреите и християните, или боговете на индусите и други. „Елоах”, при всички случаи е производна на „Ел” и множественото число „Елохим”, което не се и доближава по звучене до „Аллах”. Няма да намерите много (ако изобщо има такива) мюсюлмани, които да твърдят, че се покланят на еврейския „Елоах“ – единственият случай, при който се опитват да направят някаква връзка е, когато се опитват да привлечат юдеи и християни към исляма. Едва ли някой мюсюлманин би повярвал, че съм се обърнал към исляма, ако изповядам, че „Елоах” е моят Бог и че Мохамед е неговият пророк!

Има и друга производна на „Ел” за „Бог” в Стария завет, която звучи подобно на Аллах и тя е Елах. Тя се използва единствено от пророците Ездра, Даниил и веднъж от Еремия. И отново това не е собствено име и всъщност означава „дъб” и в този смисъл е използвано от езичниците като титла за трите им божества, т. е. идоли. Съмнявам се дали мюсюлманите биха искали техния Аллах да се оприличи на идол.

Дори и да бяха прави мюсюлманите за „Елоах” (което фактите категорично отричат), ние ще се изправим пред проблема, че Бог има две собствени имена – Йахве и Елоах/Аллах – което противоречи на свидетелството на самия Бог в Стария завет, че е познат само като Йахве.

Името Йахве е осветено завинаги в третата заповед:

„Не изговаряй напразно името на Господа (Yahweh) твоя Бог [Елохим]” (Изход 20:7).

Думата „напразно” е еврейската шоау, което означава „да се втурна, да нанеса опустошение, безполезност или разрушение”. С други думи, това е Святото Име над всички други имена. Това име не трябва да се хули (Левит 24:16) или осквернява. Трябва да се отнасяме към него с почтително страхопочитание, тъй като то е същността на Истинския Бог.

Библията ни учи от кора до кора, че истинското име на Бога, Йахве, е жизненоважно за спасението. То се споменава още в началото на Библията и се използва до края. Йахве е Творецът, Който „създаде земята и небесата” (Битие 2:4).

Името на Истинския Бог се съдържа в името на Исус. Повечето християни не знаят, че „Исус” не е истинското име на Христос. Ако попитате някой от новозаветните времена кой е бил „Исус”, никой няма да знае. Ако попитате Мария (Мириам) дали тя е имала син, наречен „Исус”, тя ще ви гледа недоумяващо. Синът на Мария не е бил наречен „Исус”, а Йешуа (Yahshua).

Исус е гръцка дума. Буквата „И” не съществува в еврейския език. И все пак Гавраил казал на Мария/Мириам, че името на Месията, което е дадено от Самия Всемогъщ Бог, има специално значение. То има точно значение от пророческа гледна точка. Гавраил казва, че Той ще приеме това Име, защото „ще спаси народа Си от греховете им”. Всеки еврейски учен ще ви каже, че Името, дадено чрез Гавраил, е Йешуа или Йах’шуа. Буквално преведено това означава „Йах спасява” – помнете, че Йах е съкращение на Йахве.

Виждате, истинското Име на Бога е било запазено в името на Месията, защото именно Йах/Йахве – е, Който спасява. Името на „Исус“ е „ЙАХВЕ СПАСЯВА”.

Писанията са последователни не само в опазване на истинското име на Бога, Йахве, навсякъде, но и във вмъкване на Свещеното име в Месията също. Това не е случайно, то има огромно пророческо значение. Милиони вярващи използват правилното име на Исус, Йах’шуа, за да бъдат верни на Писанията. Аз съм един от тях.

 Каква връзка има това с нашата дискусия за Аллах? Причината, поради която прекарах толкова време, за да разбера Библейското име на Бога, е да покажа ясно и категорично, че то е известно като Йахве от началото на времето. И макар да има някакви повърхности прилики като звучене с арабската дума „Аллах”, значението и историческият произход са съвсем, съвсем различни.


ИСТИНАТА ЗА ПРОИЗХОДА НА АЛЛАХ: 2 част

Б. Произход на името Аллах

Думата „Аллах” идва от сложната арабска дума ал-илах. Ал е определителен член и илах е арабска дума за „бог”, т. е. богът. Веднага виждаме, първо, че това не е съществително собствено име, а много общо име, нещо като еврейската дума Ел (която, както видяхме, е била използвана за всяко божество и второ, че Аллах не е чужда дума (какъвто би бил случаят, ако беше взета от еврейската Библия), а е чисто арабска. Би било погрешно да сравним „Аллах” с еврейската и гръцката дума за Бог (съответно Ел и Теос), тъй като „Аллах” е чисто арабски термин, използван изключително във връзка с арабско божество.

В енциклопедията на религиите се казва: „Аллах е име от предисляма…, съответстващо на вавилонския Бел” (ed. James Hastings, Edinburgh, T. & T. Clark, 1908, I:326).

Знам, че на мюсюлманите ще им е трудно да повярват, затова ще дам много цитати и ще представя археологически доказателства, за да покажа, че това е истина. Макар че тези данни може да са болезнени за много от нашите читатели, трябва да се изправим пред истината. Фактите са факти и освен ако искате да изоставите всяка логика и здрав разум, и това, което очите ви виждат, те трябва да бъдат признати.

o „Аллах се намира… в арабски надписи от преди исляма” (Encyclopedia Britannica, I:643).

o „Арабите преди Мохамед са приемали и са се покланяли по определен начин на един върховен бог, наречен аллах” (Encyclopedia of Islam, eds. Houtsma, Arnold, Basset, Hartman; Leiden: E.J.Brill, 1913, I:302).

o „Аллах е бил познат на арабите преди исляма; той е едно от божествата в Мека” (Encyclopedia of Islam, ed. Gibb, I:406). o „Илах… се появява в поезията преди исляма… Поради честата употреба думата ал-илах е била съкратена на аллах, често пъти споменавана в поезията преди исляма” (Encyclopedia of Islam, eds. Lewis, Menage, Pellat, Schacht; Leiden: E.J.Brill, 1971, III:1093).

o „Името Аллах датира от преди Мохамед” (Encyclopedia of World Mythology and Legend, “The Facts on File”, ed. Anthony Mercatante, New York, 1983, I:41). o Произходът му (на Аллах) се проследява до предмюсюлмански времена. Аллах не е често срещано име, което означава „Бог” (или „бог”) и мюсюлманинът трябва да използва друга дума или форма, ако иска да спомене някое друго, различно от неговото специално божество” (Encyclopedia of Religion and Ethics, ed. James Hastings, Edinburgh: T & T Clark, 1908, I:326).

Ученият Хенри Презървд Смит от университета Харвърд твърди: o „Аллах е бил вече познат като име на арабите” (The Bible and Islam: or, the Influence of the Old and New Testament on the Religion of Mohammed, New York: Charles Scribner’s Sons, 1897, p.102).

Д-р Кенет Краг, бивш издател на престижното научно списание Мюсюлмански свят и бележит съвременен учен в областта на западния ислям, чиито творби са издавани предимно от университета в Оксфорд, коментира: o „Името „Аллах” се среща в археологическите останки и литературни източници от предислямска Арабия” (The Call of the Minaret, New York: OUP, 1956, p.31).

Д-р У. Монтгомъри Уот, който е бил професор по арабски и ислямски науки в университета на Единбург и гост-лектор по ислямски науки в Колеж дьо Франс, университета на Джорджтаун и университета на Торонто, е изследвал обстойно предислямската концепция за Аллах. Той прави следното заключение:

„През последните години все повече се убеждавам, че за да постигнем задоволително разбиране на кариерата на Мохамед и произхода на исляма, трябва да обърнем голямо внимание на факта, че в Мека съществува вяра в Аллах като „висш бог”. В един смисъл това е форма на езичество, но то е толкова различно от обичайното схващане за езичеството, че заслужава да се разглежда отделно” (Mohammad’s Mecca, p.vii. See also his article, „Belief in a High God in pre-Islamic Mecca”, Journal of Scientific Semitic Studies, vol.16, 1971, pp.35-40).

Цезар Фарах в своята книга за исляма завършва дискусията си върху предислямското значение на Аллах като казва:

„Следователно няма причина да приемем идеята, че Аллах е преминал към мюсюлманите от християните и евреите” (Islam: Beliefs and Observations, New York: Barrons, 1987, p.28).

Според учения Е. М. Уери от Близкия изток, чийто превод на Корана се използва до днес, в предислямски времена поклонението на Аллах, както и поклонението на Ваал, са били астрални религии, за това, че включвали поклонение на слънцето, луната и звездите (A Comprehensive Commentary on the Quran, Osnabrück: Otto Zeller Verlag, 1973, p.36).

„В древна Арабия богът на Слънцето се възприемал като богиня-жена, а луната – като бог-мъж. И както посочват много учени като Алфред Гийом, богът на Луната бил наричан с много имена, едно от които е Аллах” (op.cit., Islam, p.7).

„Името Аллах се използва като собствено име за бога на Луната, освен другите титли, които могат да му бъдат дадени.”

„Аллах, богът на Луната, бил женен за богинята на Слънцето. Заедно те родили три богини, които били наречени „дъщерите на Аллах”. Тези три богини се казвали Ал-Лат, Ал-Уза и Манат.”

„Дъщерите на Аллах, заедно с Аллах и богинята на Слънцето, били считани за „върховни” богове. Т. е. смятали ги за върха на пантеона от арабски божества” (Robert Morey, The Islamic Invasion, Eugene, Oregon, Harvest House Publishers, 1977, pp.50-51).

В Енциклопедията на световната митология и легенди е записано:

„Заедно с Аллах обаче те се покланяли на множество по-малки богове и „дъщери на Аллах” (op.cit., I:61).

 

Добре известен археологически факт е, че полумесецът е бил символ на поклонение на бога на Луната както в Арабия, така и навсякъде в Близкия изток в предислямски времена. Археолозите са намерили при разкопки множество статуи и надписи с йероглифи, в които полумесецът се намирал върху главата на божеството, символ на поклонение на бога на Луната. Интересно е, че докато на луната по принцип се покланяли като на женско божество в Близкия изток в древността, арабите са я възприемали като мъжко божество.

В Месопотамия на шумерския бог Нана, наречен Син от акадите, се покланяли най-вече в Ур, където той бил главен бог на града, а също и на град Харан в Сирия, който имал близки религиозни връзки с Ур. Угаритските текстове показват, че там са се покланяли на божество на Луната с името Ир. На паметниците богът е представен чрез символа на полумесеца. В Хазор в Палестина бил открит малък ханаански храм (или светилище – бел. прев.) от късния период на Бронзовата ера, който съдържал базалтова стела, изобразяваща две ръце, протегнати като за молитва към полумесеца, което говори, че храмът е бил посветен на бога на Луната.

Поклонението на звездни богове, вместо на Йахве, представлявало постоянно изкушение за израелтяните (Второзаконие 4:19; Еремия 7:18; Амос 5:26; Деяния 7:43). Но Йахве е на зенита на небесата (Йов 22:12).

„Племето на курейшите, от което произхожда Мохамед, било особено отдадено на Аллах, богът на Луната, и най-вече на трите дъщери на Аллах, които се възприемали като ходатаи между хората и Аллах.”

„Поклонението на трите богини – Ал-Лат, Ал-Уза и Манат, играело важна роля в поклонението в Кааба в Мека. Първите две дъщери на Аллах имали имена, които били женски варианти на Аллах.”

„Буквалното арабско име на бащата на Мохамед било Абд-Аллах. Името на чичо му било Обид-Аллах. Тези имена разкриват личното посвещение, което езическото семейство на Мохамед е имало към поклонението на Аллах, бога на Луната” (op.cit., Morey, p.51).

 

Историята убедително доказва, че преди да се появи исляма, савеите в Арабия се покланяли на бога на Луната Аллах, който бил женен за богинята на Слънцето. Видяхме, че обичайна практика в племето на Мохамед била да използват името на бога на Луната в личните имена. Фактът, че Аллах е бил езическо божество в предислямски времена е неоспорим. И така, трябва да си зададем въпроса: Защо богът на Мохамед бил наречен по името на езическо божество в собсвеното му племе?

Безспорен факт е, че идол на Аллах бил поставен в Кааба наред с всички други идоли от онова време. Езичниците се молели с лице към Мека и Кааба, защото там били поставени техните богове. За тях имало смисъл да се обръщат в посока към техния бог и да се молят, тъй като той бил там. И понеже идолът на техния бог на Луната Аллах бил в Мека, те се молели с лице към Мека.

Както видяхме и както всички учени по религиозна история в Близкия изток признават, поклонението на бога на Луната се простирало далече отвъд поклонението на Аллах в Арабия. Целият плодороден полуменец бил въвлечен в поклонение на луната. Сведенията съвпадат точно и така можем да разберем отчасти ранния успех, който ислямът е имал сред арабските групи, които по традиция се покланяли на Аллах, богът на Луната. Също така разбираме, че използването на полумесеца като символ на исляма, който се явява на десетки знамена на ислямски нации в Азия и Африка и се извисява над минарета и покриви на джамии, напомня за дните, когато на Аллах са се покланяли като на бога на Луната в Мека.

Образовани мюсюлмани разбират тези факти твърде добре – всъщност по-добре от повечето християни. Робърт Морей си спомня за един свой разговор:

„По време на едно пътуване до столицата Вашиннгтон разговарях с един мюсюлмански шофьор на такси от Иран. Когато го попитах: „От къде ислямът е взел своя символ на полумесеца?” той отговори, че това е древен езически символ, използван навсякъде в Близкия изток и че приемането на този символ помогнал на мюсюлманите да обърнат хората в Близкия изток към исляма. Когато посочих факта, че самата дума „Аллах” се е използвала от един култ към бога на луната в предислямска Арабия, той се съгласи, че е точно така. После отбелязах, че религията и Коранът на Мохамед могат да бъдат обяснени с езика на предислямската култура, обичаи и религиозни идеи. Той се съгласи! После продължи и ми обясни, че е мюсюлманин, който има университетско образование и в този момент от живота си се опитва да разбере исляма от научна гледна точка. В резултат на това загубил вярата си в исляма. Огромно значение има предислямският източник на името „Аллах” (op.cit., pp.52-53).

От изключителен интерес за мен е да видя съответствията между еволюцията на исляма и Римокатолическата църква, като и двете приемат езически идеи, за да спечелят хора за вярата си. Мохамед не е бил единственият, който е плагиатствал от други религии. Мними „християнски” църкви също са го правели. Хората, които призовават името на Христос, трябва да поемат отговорността за подобни неща. По тази причина настоящият автор се е отказал от всички фалшиви форми на християнството и се завръща към първоначалните учения на Библията и към истинския Бог – Йахве-Елохим.

Ако има едно нещо, което е съвършено ясно в моето изучаване на сравнителни религии, то е следното: Всички главни религии имат различни концепции за божество. Йахве, Аллах, Вишна и Буда абсолютно не са едни и същи. С други думи всички религии не се покланят на един и същи Бог с различни имена. Точно затова използването на думата „Бог”, когато описваме божество, е толкова неподходяща и затова трябва да се върнем към имената на тези божества, за да разкрием какво всъщност означават те като личност и атрибути. Пренебрегването на съществени разлики, които разделят световните религии, е обида спрямо уникалността на световните религии. Йахве, Богът на Библията, не е Аллах, богът на Корана, не е Вишна, богът на ведите, не е богът на будистите и т. н. Както ще видим в една следваща статия, съществуват фундаментални различия между Йахве и Аллах, що се отнася до лични атрибути, теология, морал, етика, сотериология, есхатология, теокрация и повечето от останалите аспекти. Те представляват два различни духовни свята. И колкото повече откриваме от природата на Йахве чрез откровението за Йешуа (Исус), виждаме, че бездната между Библията и Корана става още по-голяма.

 

В заключение ще дам в тази статия още доказателства във връзка с истинския произход на божеството, което е вмъкнато в исляма като Аллах.

В. Археологически сведения за бога на Луната

Мюсюлманите се покланят на божество, наречено Аллах и претендират, че Аллах в предислямски времена е бил библейският Бог Йахве на патриарсите, пророците и апостолите.

Ахмед Дидат, известен мюсюлмански апологет, спори, че Аллах е библеско име за Бог, въз основа на думата „Алелуя”, която той изопачено разлага на „Алах-луя” (What is His Name?, Durban, SA: IPCI, 1990, p.37). Това разкрива единствено, че той не разбира еврейски език, защото „халелуя” е съкратена форма на Йахве, ЙАХ, предшествана от глагола „хваля” (буквално: Хвалете Йах(ве)!). Другите му „библейски” аргументи са точно толкова абсурдни. Той твърди, че думата „Аллах” никога не е била изопачавана от езичеството. „Аллах е уникална дума за единствения Бог… Аллах не може да се превърне в женски род”, казва Дидат. Но това, което не казва на читателите си, е, че една от дъщерите на Аллах се казвала „Ал-Лат”, което е женската форма на „Аллах”!

Въпросът тук съответно се разглежда като процес на ПРИЕМСТВЕНОСТ, тъй като твърдението на мюсюлманите, че има приемственост (от юдаизма към християнство, към ислям), е важно в опита им да привлекат юдеи и християни. Ако „Аллах” е част от потока на божествено откровение в Писанията, то това е следващата стъпка в библейската религия. Значи всички трябва да станем мюсюлмани. Но от друга страна, ако Аллах е бил предислямско езическо божество, то най-същественото му твърдение е опровергано.

Религиозните твърдения често пъти претърпяват неуспех в резултат на солидни научни археологически доказателства. И така, вместо да спекулираме до безкрай относно миналото, можем да се обърнем към науката, за да видим какви доказателства разкрива тя. Както ще видим, неоспоримите доказателства показват, че богът Аллах е бил езическо божество. Всъщност той е богът на Луната, който е бил женен за богинята на Слънцето и звездите са неговите дъщери.

 

Археолозите са открили храмове на бога на Луната навсякъде в Близкия изток. От планините на Турция до бреговете на Нил, най-широко разпространената религия на древния свят е поклонението на бога на Луната. Това е дори религията на патриарха Авраам преди Йахве да му се открие и да му заповяда да напусне дома си в Ур Халдейски и да се засели в Ханаан.

Сцена от времето на Авраам. Търговец, съпругата му и дъщеря му пред зикурата в Ур, молят се и наблюдават как свещениците и музикантите в парад възстановяват позлатена статуя на бога на Луната Син в храма на върха на „Небесния хълм“.

Археолози са открили храмове на бога-Луна навсякъде в Близкия изток (вж. артистичната реставрация по-горе, въз основа на музейни артефакти и стенописи, намерени всред руините на градовете и други в древна Месопотамия). От планините на Турция до бреговете на река Нил, най-широко разпространената религия на древния свят е поклонението на бога на Луната.

Шумерите в първата цивилизация с писменост са оставили хиляди керамични плочки, които описват религиозните им вярвания. И както Сьоберг и Хол доказват, древните шумери са се покланяли на бога на Луната, който бил наричан с най-различни имена. Най-популярните имена били Нанна, Суен и Асимбабар (Mark Hall, A Study of the Sumerian Moon-god, Sin, PhD., 1985, University of Pennsylvania). Неговият символ бил полумесецът. Предвид многото артефакти, свързани с поклонението на този бог на Луната, става явно, че това е преобладаващата религия в Шумерия. Култът към бога на Луната е най-популярната религия в древна Месопотамия. Асирийците, вавилонците и акадците взели думата Суен и я преобразували в Син като тяхно любимо име за това божество (Austin Potts, The Hymns and Prayers to the Moon-god, Sin, PhD., 1971, Dropsie College, p.2). Както професор Потс посочва: „Син е име, по същество от шумерски произход, което е заемка от семитите” (op.cit., p.4).

 

 

Анатолийска фреска от Карум – забележете предислямската релефна фигура на полумесеца и звездата в квадратчето.

Друг предислямски полумесец и звездата от същото местонахождение.

Предислямски и ислямски релефни фигури на полумесеца и звездата

анатолски (отляво), ислямски (в средата), древна персийска богиня на Луната (отдясно).

В древна Сирия и Кана, богът на Луната Син обикновено бил представян чрез луната във фаза първа четвърт – полумесец. Понякога пълна луна се поставяла в полумесеца, за да се подчертаят всичките фази на Луната. Богинята на Слънцето била съпругата на Син и звездите били дъщерите им. Например, Иштар била дъщеря на Син (Ibid., p.7).

Жертвите на бога на Луната са описани в текстовете от Рас Шамра (вж. възпоменателната плоча в Рас Шамра от Северна Сирия отдясно). В угаритските текстове богът на Луната понякога бил наричан Кусух. В Персия (горе вдясно), както и в Египет (отляво), богът на Луната е изобразен на стенописи и на главите на статуи. Той бил съдията на хората и боговете.

Всъщност навсякъде в древния свят символът на полумесеца се среща върху печати, възпоменателни плочи, керамични съдове, амулети, глинени плочки, цилиндри, тежини, обици, огърлици, стенописи и други. В Тел Ел Обейд било намерено медно теле с полумесец на челото, на същия идол се покланяли децата на Израел в пустинята Син (Синай) по време на отстъплението, докато Мойсей се намирал на върха на планината и получавал Десетте заповеди от Йахве. Докато божият пророк (Моисей) разговарял с истинския Бог, Йахве, израелтяните се предали на идолопоклоничество на бога на Луната – Син! Има един идол с тяло на бик и глава на човек, на челото му е инкрустиран полумесец с миди. В Ур върху възпоменателната плоча на Ур-Наму е поставен символа на полумесеца на върха на списъка на боговете, тъй като богът на Луната е бил най-главният. Дори хлябът се е печал във формата на полумесец като дело на преданост към бога на Луната (Ibid, pp.14-21).

 

Ур Халдейски е бил дотолкова посветен на бога на Луната, че понякога го наричали Нанар в плочките от този период. Намерени са разкопки от храм на бога на луната в Ур от Сър Леонард Ули. Той изкопал много примери за поклонение на луната, които сега са изложени в Британския музей. Харан също бил известен със своето посвещение към бога на Луната. Пример за вавилонски бог на Луната е показан отдясно. Забележете наличието на полумесеца.

През 50-те години на 20 век разкопките разкрили главен храм на бога на Луната в град Асор в Палестина. Намерени са два идола на бога на Луната. Всеки от тях представлявал статуя на човек, който седи на трон с полумесеца, издълбан на гърдите му (долу вляво). От надписите става ясно, че те са идоли на бога на луната (долу вдясно). Плочката за поклонение, намерена на същото място (вляво) показва протегнати ръце към бога на Луната, представен тук чрез пълнолуние в полумесеца. Намерени са и няколко по-малки статуи, които са разпознати по надписите им като дъщери на бога на Луната. Те са изложени в колекцията от фотографии (долу вдясно).

Какво да кажем за Арабия? Както посочва професор Кун: „Мюсюлманите са известни с това, че ненавиждат да запазват традициите от ранното езичество и обичат да преиначават сведенията от предислямската история, които са оставили да оцелеят, като ги описват с анахронична терминология” (Carleton S. Coon, Southern Arabia, Washington DC, Smithsonian, 1944, p.398).

През 19 век Арнауд, Халеви и Глейзър отиват в Южна Арабия и изкопават хиляди савейски, минейски и карабенски (тези имена ги няма в интернет, затова ги преведох фонетично – бел. прев.) надписи, които в последствие биват преведени.

През 40-те години на 20-ти век Ж. Кейтън Томпсън и Карлтън С. Кун правят няколко забележителни открития в Арабия. През 50-те Уендел Филипс, У. Ф. Олбрайт, Ричард Боуър и други разкопават местата Катабан, Тимна и Мариб (вж. древната столица на Шева или Сава).

Събрани са и хиляди надписи от стени и скали в северна Арабия. Открити са и релефи и осветени съдове, използвани при поклонение на „дъщерите на Аллах”. Трите дъщери, Ал-Лат, Ал-Уза и Манат понякога са изобразени заедно с Аллах, бога на Луната, представен чрез полумесеца над тях (Археологическите находки в Северна Арабия, свързани с Ал-Лат се дискутират в: Isaac Rabinowitz, Aramaic Inscriptions of the Fifth Century, JNES, XV, 1956, pp.1-9; Another Aramaic Record of the North Arabian goddess Han’Llat, JNES, XVIII, 1959, pp.154-55; Edward Linski, The Goddess Atirat in Ancient Arabia, in Babylon and in Ugarit: Her Relation to the Moon-god and the Sun-goddess, Orientalia Lovaniensia Periodica, 3:101-9; H.J.Drivers, Iconography and Character of the Arab Goddess Allat, found in Études Preliminaries Aux Religions Orientales Dans L’Empire Roman, ed. Maarten J. Verseren, Leiden, Brill, 1978, pp.331-51).

Археологическите сведения показват, че преобладаващата религия в Арабия е била култът към бога на Луната. Старият завет последователно осъжда поклонението на бога на Луната (напр. Второзаконие 4:19; 17:3; ІV Царе 21:3,5; 23:5; Еремия 8:2; 19:13; Захария 1:5). Когато Израел паднел в идолопоклонство, обикновено това бил култът към бога на Луната. В старозаветни времена Набонид (555-539 г. от н. е.), последният цар на Вавилон, построил Тейма в Арабия като център за поклонението на бога на Луната. Сегал заявява: „В звездната религия на Южна Арабия винаги доминирал бога на Луната в най-различни варианти” (Berta Segall, The Iconography of Cosmic Kingship, the Art Bulletin, vol.xxxviii, 1956, p.77). Много учени също са забелязали, че името на бога на Луната – Син е част от такива арабски думи като „Синай”, „пустинята Син” и т. н.

Когато популярността на бога на луната някъде намалеела, арабите оставали верни на убеждението си, че богът на Луната е най-великият от всички богове. Докато те се покланяли на 360 бога в Кааба в Мека, богът на Луната бил главното божество. Всъщност Мека бил построен като светилище на бога на Луната. Това я е превърнало в най-святото място на арабското езичество.

През 1944 г. Г. Кейтън Томпсън разкрива в книгата си: „Гробниците и храмът на луната в Хурейда”, че е открила храм на бога на Луната в Южна Арабия (вж. картата по-горе). Символите на полумесеца и не по-малко от 21 надписа с името Син са намерени в този храм (вж. горе вляво). Открит е и един идол, който вероятно е самият бог на Луната (вж. горе вдясно). Това по-късно е потвърдено от други известни археолози (Вж. Richard Le Baron Bower Jr. and Frank P. Albright, Archaeological Discoveries in South Arabia, Baltimore, John Hopkins University Press, 1958, p.78ff; Ray Cleveland, An Ancient South Arabian Necropolis, Baltimore, John Hopkins University Press, 1965; Nelson Gleuck, Deities and Dolphins, New York, Farrar, Strauss and Giroux, 1965).

Находките разкриват, че храмът на бога на Луната е бил действащ дори в християнската ера. Събраните доказателства от Северна и Южна Арабия показват, че поклонението на бога на Луната явно се е практикувало дори по времето на Мохамед и все още е бил преобладаващият култ.

Според многобройни надписи, името на бога на Луната е Син, а титлата му – ал-илах, „божеството”, което означава, че той е бил главният висш бог между боговете. И както Куун посочва: „Богът лл или ллах първоначално е бил фаза на бога на Луната” (Coon, Southern Arabia, p.399).

Богът на Луната се казвал ал-илах, богът, впоследствие съкратено на Аллах в предислямски времена. И езическите араби дори използвали Аллах в имената, с които кръщавали децата си. Например, и бащата и чичото на Мохамед имат Аллах като част от имената си. Фактът, че са им дадени такива имена от родителите им доказва, че Аллах е бил титлата на бога на Луната дори по времето на Мохамед. Професор Куун казва: „По същия начин под покровителството на Мохамед, относително анонимният ллах станал Аллах, Богът, на Аллах, Върховното същество” (Ibid.).

Този факт отговаря на въпросите: „Защо в Корана няма определение за Аллах?” и „Защо Мохамед е приемал, че езическите араби знаели кой е Аллах?”

Мохамед израснал в религията на бога на Луната Аллах. Но отишъл една стъпка по-нататък от другите езически араби. Докато те вярвали, че Аллах, богът на Луната е най-великият от всички богове и върхоно божество в пантеона от божества, Мохамед решил, че Аллах е не-само най-великият бог, а единствен бог.

 

Това, което всъщност казва, е: „Вижте, вие, които вече вярвате, че богът на Луната Аллах е най-великият от всички богове. Това, което искам да направите е, да приемете идеята, че той е единственият бог. Аз не ви отнемам Аллах, на когото вече се покланяте. Просто му отнемам съпругата, дъщерите и всичките други богове”.

Това е явно от факта, че първата точка от веруюто на мюсюлманите не е „Аллах е велик”, а „Аллах е най-великият” – той е най-великият между боговете. Защо Мохамед ще казва, че Аллах е най-великият, освен ако не е в политеистичен (многобожен) контекст? Използвана е арабската дума, за да противопостави по-великия на по-нисшия.

Това е истина и се вижда от факта, че езическите араби никога не обвиняват Мохамед, че проповядва различен Аллах от този, на когото вече се покланят. Така „Аллах” е богът на Луната според археологическите сведения.

Така Мохамед се опитал да запази и двете. На езичниците той казал, че все още вярва в бога на Луната Аллах. На евреите и християните казал, че Аллах е техният Бог. Но и евреите, и християните, които се покланяли на Йахве, знаели за какво става въпрос и отхвърлили неговия бог Аллах като фалшив бог.

Ал-Кинди, един от ранните християнски апологети против исляма, посочва, че исляма и неговият бог Аллах не произхождат от Библията, а от езичеството на савеите. Те не се покланяли на Бога на Библията, а на бога на Луната и неговите дъщери Ал-Уза, Ал-Лат и Манат (Three Early Christian-Muslim Debates, ed. by N.A.Newman, Hatfield, PA, IBRI, 1994, pp.357, 413, 426).

Д-р Нюмън завършва своето изучаване на спора, който ранните християни и мюсюлманите водели като заявява: „Ислямът се е оказал… отделна и антагонистична религия, която се е родила от идолопоклоничеството” (Ibid., p.719). Ислямският учен Цезар Фарах прави следното заключение: „Следователно няма причина да приемаме идеята, че Аллах е предаден на мюсюлманите от християните и евреите” (Caesar Farah, Islam: Beliefs and Observances, New York, Barrons, 1987, p.28).

Арабите се покланяли на бога на Луната като на върховно божество. Но това не е библейски монотеизъм. Макар че богът на Луната е бил най-великият от всички други богове и богини, това все още представлява политеистичен пантеон от божества. Сега, когато имаме фактическите идоли на бога на Луната, не е възможно да заобиколим факта, че Аллах е бил езически бог в предислямски времена.

Чудно ли е тогава, че символът на исляма е полумесецът? Че е поставен полуменец на върха на техните джамии и минарета? Че полумесец има на знамената на ислямските народи? Че мюсюлманите постят по време на месеца, който започва и завършва с появяването на полумесеца на небето?

Заключение

Езическите араби се покланяли на бога на Луната Аллах като се молели с лице към Мека няколко пъти на ден; отивали на пътешествие до Мека; тичали около храма на бога на Луната, наречен Кааба; целували черния камък; убивали животно в жертва на бога на Луната; хвърляли камъни към дявола; постели през месеца, който започвал и завършвал с полумесеца; давали милостиня на бедните и т. н.

Фактът, че мюсюлманите се покланят само на един бог – те са монотеисти – не доказва, че богът, на когото се покланят, е истинския Бог. Подобна езическа „реформация” се случила в древен Египет, когато фараон Ехнатон решил да стане монотеист и провъзгласил бога на слънцето Атон за единствения и истински бог на Египет като преследвал и обявил за незаконно поклонението на всички други богове в народа му.

Тук има четири интересни паралела с исляма: (а) Ехнатон провъзгласил мъжкия бог на Слънцето за единствения и истински бог на Египет, докато (б) Мохамед провъзгласил мъжкият бог на Луната за единствения и истински бог на арабите. Нито един от тези богове не прилича ни най-малко на Йахве, Богът от Библията, но и двата са езически божества, взети от политеистични религии. Има и трети паралел: (в) Макар формално да бил монотеист, всъщност самият Ехнатон се е представял като бог в изображенията си. Макар никога да не наричал себе си „бог”, Мохамед със сигурност си притурил много от атрибутите на божествена сила, както ще видим в следващи статии. Накрая, (г) Ехнатон използвал като символ за своя бог кръст Анкх, който се състоял от слънчев диск над тау кръст, докато Мохамед запазил за исляма полумесеца, символ на бога на Луната Аллах.

Дали всичко това е някакво фантастично и пресилено заключение? Дали цялото това огромно и внушително количество от научна информация, която имаме за Аллах, не е просто конспирация от някакви злонамерени западняци, с цел да дискредитират исляма? Или пък е възможно това, което прочетохте, да е истината? Достатъчно честен ли сте, за да продължите да изследвате произхода на исляма сами? И най-важното, достатъчно честни ли сте да признаете, че може да грешите и истината за Бога да е някъде другаде?

Целта ми с тази статия не е да докажа християнството, а просто да изследвам корените на исляма и да видя, дали „официалната версия” е правдоподобна. Това, което не трябва да правим, е да покриваме несъвършенствата на своята религия като нападаме другата. Двата въпроса трябва да се държат отделно, за да не объркаме въпроса. Това изисква преди всичко самоконтрол. Означава да подтискаме страстите, докато спокойно изследваме фактите. Разгорещените хора не са склонни да намират истината, защото са твърде заслепени от собствените си хаотични чувства.

Нека Йахве, Богът на Авраам, Исаак и Яков, на всички библейски пророци и на самия Йешуа (Исус), да ви благослови и да ви води в пътя на истината. Амин.

Повече за богът на Луната ще прочетете в Аллах – Лунният бог и Култът на Лунния бог

Благодарим на служението „Месиянски Евангелисти” за разрешението им да поместим тази статия на нашия уебсайт.


Днес изпратихме при Бог, сестра Иванка Върбанова.

Днес изпратихме при Бог един верен съд на Господа, сестра Иванка Върбанова. Тя живя своите благословени 86 години и още днес ще получи наградата за своя труд от Този, когото най–много обичаше, Своя Господ Исус Христос. Ние разбрахме и за едно чудо, което свидетелстваме. След аутопсия е установено, че нейните черва са били напълно разядени и унищожени от рак, а тя идваше до последно на църква, без да знае за това и без никаква болка. Вчера 14 Март 2014 тя просто е заспала.

Много нейни роднини чуха благовестието на господ Исус Христос за пръв път и се молиха с мен да полочват своето спасение. Слава на Исус!

Пастор Васил Петров


Улф Екман: “Аз имам нужда от папата…от църквата за моето собствено спасение!”


Ден след като бившия шведски протестантски проповедник обяви своето и на жена му решение да се подчинят на папата в Рим, сайта varldenidag.se (основан от Слово на живот), публикува интервю, в което Улф Екман обяснява как бил стигнал до прояснението да се обърне към католицизма.

 

Екман твърди, че още преди 40 години имал духовно преживяване – както си седял на обяд в закусвалня с негов приятел, той имал видение за това как Исус се почувствал от това, че имало разделения между християните. Пастора бил започнал внезапно да плаче.

Преживяването от ресторанта преминало, но се върнало с нова сила преди десет години.

Запитан как ще изкоментира това, че преди години е водил църква Слово на живот да се моли против идването на папата в Швеция, Екман отговаря: Публикувах някои негативни статии за това, че искаме Швеция да си запази протестантската вяра. Поучавах за това и в Библейското училище. Но освен тези неща, които се случиха в ранните ни години, не сме прекарвали толкова време за това.”

От интервюто става ясно, че Бригита Екман е изиграла важна роля в процеса на обърщението им към Рим. Тя сравнява негативните реакции срещу Слово на живот през годините с негативното отношение срещу Римокатолическата църква – корена на предразсъдъците бил невежество.

На въпроса дали вижда папата като краен авторитет, Улф Екман отговаря: “Да, абсолютно той е такъв! Аз вярвам в необходимостта от върховен авторитет!”

Новият послушник на папата прави редица противоречащи си изказвания за Реформацията от средните векове – първо я определя като “еклесиологическа [църковна - б. п.] мода”, след това, че била необходима, а след това я дискредитира и обвинява, че е довела до това християнството да стане по-светско и разделено.

Улф и Бригита Екман

Улф и Бригита Екман – интервю в християнския сайт Varlden idag. Заглавието чете: “Двойката Екман стават католици – напускат Слово на живот”.

 

Улф Екман не спира с дискредитиращи изказвания за Реформацията, той напада и съживленията като заблуда: “Има някаква идея в тази история със съживленията, че трябва човек да “излезе” от нещо, понеже другите на са достатъчно чисти. Това е довело до разцепление след разцепление.”

Запитан за това, че като членове на Римокатолическата църква това означава, те трябва да прекратят членството си в Слово на живот, Улф Екман отговаря, че “приятелството ще продължи”.

На въпроса “очаквате ли членове на Слово на живот да ви последват във вашето решение?”:

Източник: www.apostolos.bg “Разбира се, че нямаме проблем с това други от нашето събрание да открият същото нещо, което и ние сме открили, понеже вярваме, че е базирано на истина!”

Запитан дали смята да помогне на католиците да приемат някои неща от протестантите, Улф Екман заявява: “Аз имам нужда от папата, от традицията, която те управляват. Имам нужда от църквата за моето собствено спасение!”

 Източник: www.apostolos.bg 


Ким Чен-Ун екзекутира 33-ма, защото щели да строят църкви

Мисионерът Ким Чон-Ук също е арестуван. Осъдените били получили пари от южнокорееца да изградят 500 нелегални християнски църкви.

Не съобщава какво ще стане със самия мисионер. В комунистическа Корея християнството се преследва, защото се смята, че противоречи на идеите чучхе.

На пресконференцията В Пхенян бяха показани интервюта с петима от осъдените севернокорейци, която твърдели, че са се срещали с мисионера и той им дал пари.

Те признават, че са получавали пари и "от други шпиони от Южна Корея". Проповядващият баптизъм Ким Чон-Ук е задържан през есента на миналата година, само ден, след като пристигнал в Пхенян. Носел библии, християнска литература и филми.


Божият начин за благословение

Божият начин за благословение,

Кажете едно голямо „НЕ” тази година на езическата мартеница. Добър бизнес за едни, а за други нищо! Словото на Бог библията казва, че само и единствено „ИСТИНАТА” ще ви направи свободни. Йоан 8:32. „И ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.”

Ако искате да се облечете празнично и да се чувствате винаги така, направите нещо специално за себе си; Римляни 13:14 „Но облечете се с Господа Исуса Христа, и не промишлявайте за страстите на плътта.”

 Ефесяни 4:24 „И да се облечете в новия човек, създаден по образа на Бога в правда и светост на истината.”

 1 Петър 5:5 „Облечете смирението; защото Бог се противи на горделивите, а на смирените дава благодат.”

Колосяни 3:12 „И тъй, като Божии избрани, свети и възлюбени, облечете се с милосърдие, благост, смирение, кротост, дълготърпение.”

Колосяни 3:14 „А над всичко това облечете се в любовта, която свързва всичко в съвършенството.”

Бог да ви благослови! 


В Киев децата се молят за мир в Украйна

В Киев се проведе детски молебен, на който се събраха повече от две хиляди души. По време на молебена децата застанаха на колене и помолиха Бог да няма война в Украйна. „Децата са против кръвопролитието. Те не искат да губят своите братя, сестри и родители. Украинската Православна църква излезе с инициатива да проведе детски молебени по цяла Украйна. Чрез чистите души на нашите деца ние ще призоваваме Всемилостивия Господ, за да дари на нашата родина мир, да ни отвърне от ненавистта и братоубийството” — каза в своето слово митрополит Броварски и Борисполски Антоний. В своето обръщение към дошлите владиката отбеляза, че украинските граждани не трябва да строят един срещу други барикади. Митрополит Антоний подчерта важността на молитвата в тези дни. - See more at: http://www.evangelsko.info/?p=14135#sthash.eA9d0brs.dpuf


20 НОВИ БЪЛГАРСКИ ЦЪРКВИ В ЧУЖБИНА

1. Amsterdam – Haarlem, Българска църква в Холандия

2. Атланта – Университетска църква, Fernwood Circle

3. БЕЛГИЯ - Land van Waaslaan 78 9040 Gent, Belgium

4. Берлин - Berlin (63 Delegierte)

5. Бостън - Quincy House – Cambridge, MA ‎

6. Дъблин - Drogheda

7. КРИТ - Христова любов ЯРАПЕТРА – (0030) 6974076926

8. Лион, Франция – Le BOURG 42540, Ste Colombe sur Gand

9. Монреал Христова радост - http://hristovaradost.com/

10. Малта

11. Мадрид - Avenida Los Angeles 59 Getafe 28 903 Madrid, Spain

12. Милано

13. Палма де Майорка - Murillo 8, тел. 658 612 191

14. Португалия - Rua Fernandes Tomás 348, Porto

15. Прага - Kaprova Street 1, Prague

16. Procida, Campania, Italia – остров Прочида, неделя от 16:00 часа

17. Rotterdam - Wolphaertsbocht 278 b. 3081kr, Tel. 00316853356

18. Росарно, Италия

19. Тулуза, Франция - 27 ter rue Jules Tellier, 31100 Toulouse France

20. Флорида 

- See more at: http://www.evangelsko.info/?p=14039#sthash.71emQkqJ.dpuf


Още нови промени в Закона за вероизповеданията

Последните два проектозакона за вероизповеданията трябва да бъдат оттеглени. Това мнение обедини богослови, общественици, учени и депутати, които дебатираха в Карлово вчера на 20 януари. Срещата беше по инициатива на кмета на града – конкретният повод – желанието на Главното мюфтийство да вземе Куршум джамия. Пред залата, в която се проведе срещата, срещу законопроектите протестираха привърженици на различни политически сили. Протестиращите извън залата застъпиха общата позиция на хората от кръглата маса.

В момента в страната се водят 26 дела за 83 вакъфски имота. След срещата беше направен и паралел между храмовете на различните вероизповедания. Според председателя на Общинския съвет в Карлово 1245 джамии се падат на по-малко от 9 на сто мюсюлмани в България. “А при 85% християни имаме 3150 църкви. Да си направим извода защитени ли са правата на християните и на мюсюлманите? Имаме ли нужда от още джамии?”, – заяви Стойо Карагенски – председател на ОбС – Карлово.

В залата не присъстваха и представители на БПЦ и на Главното мюфтийство. Кметът на Карлово предположи, че липсата на духовници се обяснява с факта, че законопроектите устройват имотните претенции на всички вероизповедания. “Може да удовлетворява имотни претенции, но накърнява най-съкровените чувства на нашите съграждани”, – подчерта Емил Кабаиванов – кмет на Карлово. Кабаиванов допълни, че е много важно какво решение ще вземе съдът в Пловдив по делото за куршум джамия на 14 февруари. От него до голяма степен зависи какво ще постановят и другите магистрати.

- See more at: http://www.evangelsko.info/?p=14145#sthash.tOYH0cf9.dpuf


Когато нещо се ражда!

Когато нещо се ражда!

Честит Рожден ден на Интернет Църква!

Само преди две години Служение Васил Петров, заедно с всички посветени вярващи от църквите, които той пастирува на локално ниво, продължиха разпространяването на благата вест и разширяването в познаването на Божието царство чрез всички възможни действащи социални мрежи и чрез личната страница на служението www.vasilpetrov.org

Още в най–ранни години от самото начало на стартиране на Интернет като възможност за медия, пастор Петров вижда това като добра възможност за благовестие и започва да записва и качва посланията си на една от първите създадени лични български християнски уеб страници. Той е и първият пастор, на който записите от службите му са добро начало за стартирането и на видео портала www.bibliata.tv. С течение на времето много хора са започнали да слушат проповедите на пастора не само в България, но и в цяла Европа. Не след много време на картата, която отразява гледанията се оказва, че почти в цял свят там, където живеят българо говорящите се следи всяко негово предаване и записите на неделните служби. Много хора се спасяват и поучават целогодишно като стават част от служението, но без обратна връзка. Точно преди две години на 13/02/2012 г. на пастора започват да се обаждат хора от различни градове и села и искат да станат част от неговата църква. Пастор Васил Петров заедно с жена си Наси застават в тридневен пост и молитва без храна и вода, за да търсят Бог, за това ново нещо, което се ражда в тяхното служение. Само след няколко дена публично е обявена възможността за присъединяване на всички хора, към новосъздадената казано съкратено „Интернет Църква”, което само по себе си означава /Интернационална мрежа от църкви/, които нямат църква или са родени от служението на пастора. Това, което имаме днес е, че стотици хора от различни места на планетата земя са заедно в Духа на единомислие, братолюбие и единство и най–вече Христовият мир. Много хора са новородени и лично кръстени от пастора във вода и Дух. Други отказали се да посещават с години техните местни събрания решиха, че това е тяхната възможност да не се честват изолирани от тялото Христово църквата и да се присъединят към това движение на Святия Дух. Нещо, което беше немислимо да се постигне от никоя църква в който и да било град, сега стана възможно след създаването на тази възможност. Благодарим на Бог за всичко което извърши и ще продължава да върши в тези съдове на правдата Христова.

От Офиса на пастора

Послание от пастора;

Здравейте църква и Честит Рожден ден на всички които са част от „Интернет Църква”

Много съм благодарен на Бог за видението, което ми даде преди години и за възможността да видя с очите си изпълнението му днес. С искрено сърце приветствам всички вас, които сте в това движение на Святия Дух. Благославям всички, които сега се присъединяват към „Интернет Църква”. Всички вие, които решихте, че си заслужава да се загърбят личните ви интереси и да се постави Христовият кръст над всичко. Благославям всички вас, които с вярност стоите в обещанието си да ме подкрепяте и издигате ръцете ми през годините. В дългогодишната си практика съм чул много обещания на хора, но не толкова често съм виждал и тяхното изпълнение за жалост. Но това е светът, в който живеем. Един мисли така, а друг иначе. Благодаря на Бог за врените съдове, които Той използва за своя слава. В такъв момент бих казал същите думи на апостол Павел; Филипяни 2:2. Направете радостта ми пълна, като мислите все едно, като имате еднаква любов и бъдете единодушни и единомислени.” Отдавам слава на Исус, защото посредством това служение днес познавам и всички вас скъпоценни души на Бог. Днес можем да кажем смело, че сме повече от победители чрез кръвта на Исус Христос и силата на нашето лично свидетелство. Днес ние имаме църква, която се простира в цял свят без разлика от етническата принадлежност на който и да било. Днес имаме това единство в тялото Христово, за което дълго време мечтаех, молих се, трудих се и вярвах на Бог да го доживея. Сега вече съм напълно щастлив и никой не може да отнеме тази радост от сърцето ми, а вярвам тя е и ваша радост. Ще се моля, ще постя и ще работя в следващите години, които Бог ни даде като живот за изграждането на работници на нивата на Бог с правилно сърце и мотивация. Хора, които са вдъхновени от Бог да вършат Неговата воля работещи в екип, смирено и с пълно себеотдаване. Хора, които ще продължат и след мен това велико дело, защото когато погледнем в бъдещето интернет проповядването и разгласяването на благата вест ще е важен фактор. Това е причината да създам и училище към „Интернет църква”, Динамично, практично, обучение. ДПО! Към днешна дата училището има 22 двама христови ученици, като повечето от тях живеят в различни точки на света. Не е ли това велико! Аз усещам в Духа на Бог за годините на плода на лозата, /който е духовен, нека разбира/, през които минаваме и ще продължим да вършим Божията воля, за да изпълним това, което Бог ни е дал в сърцето като работа и с хората, които Той е привел в живота ни, и ще приведе и в бъдеще към служението на „Интернет Църква.”

Още веднъж честито на всички рожденници!

Пастор Васил и Наси Петрови

Тази вечер от 18:30 часа заедно с всички, които са част от „Интернет Църква” и всички ученици към „ДПО” ще имаме специална празнична служба, която ще се излъчи на живо по интернет. Всички са добре дошли и поканени на празненството. За тези, който дойдат в залата ни ще има могат да вкусят и от ТОРТАТА след събранието.

Ще предаване на живо на http://vasilpetrov.org

 


Холивуд ще направи 5 библейски филма с известни изпълнители в главните роли

С новите филми за Ной, Мария, Мойсей и Исус, които излизат на екран през тази година, става ясно, че Холивуд залага много на Библията през 2014 г. В близко бъдеще предстои да излезе и филм за Каин и Авел на режисьора Уил Смит, а Брад Пит се снима във филм за Пилат Понтийски.

Ето и още 5 библейски герои, чиито истории Холивуд ще превърне във филми след това. Всички те вече са филмирани, но, разбира се, този факт не би трябвало да възпира когото и да било. Плеядата от звездни актьори, необходими за бъдещия успех, също е налице.

 

ЯКОВ

В началото Яков е представен като измамник, който успява да излъже своя баща и брат-близнак Исав, за да открадне първородството за себе си. Животът му се преобръща след двубой с Бог и той се превръща в достойния баща на израелския народ чрез 12-те си синове.

В ролята на древния патриарх ще видим Джеймз Франко („Купонджийки”).

 

ИСУС НАВИН

Историята на Исус Навин ще бъде като продължение на предстоящия филм „Изход”, в който Крисчън Бейл играе Мойсей. Този път израилтяните са в атака. Водени от Исус Навин, те завладяват Ханаан. Големите батални сцени включват Ерихон и разрушаването на стените му, както и Гаваон, където Бог задържа слънцето и луната на едно място, докато трае битката

В „Изход” ще видим актьорът Аарон Пол („В обувките на Сатаната”) в ролята на Исус Навин, но за втория военен епос Холивуд е избрал екшън герой. Кой ще бъде той, зависи от това, колко мощен бихте искали да е вашият главнокомандващ. Чанинг Тейтъм („Белият дом: Под заплаха”) или Дуйен Скалата Джонсън („Бързи и яростни 6”).

 

ИЛИЯ

Пророкът и чудотворецът е трън в очите на злия цар Ахав и съпругата му Езавел. Той яростно осъжда поклонението на фалшиви богове и извиква огън от небето в своя защита.

Този пророк е представен като вглъбен в себе си, избухлив и вероятно мрачен герой. Защо да не го дадем на самия Шерлок Холмс – Бенедикт Къмбърбач („Пропадане в мрака”)?

 

ЕСТИР

След като темпераментният цар на персите Асуир отстранява от трона царица Астин, която не се подчинява на заповедта му да покаже красотата си пред неговите гости, той издава заповед в двореца да бъдат доведени всички красиви девици, за да си избере нова царица. Избира Естир, която е юдейка и е под прикритие.

Когато Аман привежда в действие план за унищожаване на юдеите в царството, Естир рискува живота си, като се явява пред царя, без да бъде повикана от него. Тя разкрива коварния план на Аман, както и своя произход. Естир моли Асуир да се намеси и той го прави. А Аман получава своя достоен за филм, напълно заслужен край

Коя ще се превърне в съвършената Естир – Зоуи Салдана („Пропадане в мрака”) или Натали Портман („Черният лебед”)?

 

СОЛОМОН

В историята на сина и наследника на Давид има всичко – богатство, власт, секс, интриги и религия. Чрез военната си мощ Соломон поддържа и разширява наследеното от баща си царство. Известен е със своята любов към мъдростта и жените – харемът му наброява стотици съпруги и наложници. Той построява великолепен храм за обиталище на Бог, но също така повежда Израел по пътя на самоунищожението, тъй като изоставя поклонението на израилевия Бог и започва да следва чуждите боговете на своите съпруги.

В ролята на невъзможно богатия цар, разкъсван между служенето на Бог и плътските си страсти, може да се въплъти Леонардо ди Каприо („Титаник”, „Вълкът от Уол Стрийт”).

Източник: christianpost.com


Това момче се казва Nathaniel Daboosh и е на 13 години.

Това момче се казва Nathaniel Daboosh и е на 13 години. Било сляпо през целия си живот и две седмици преди да навърши 13, по чудо се връща зрението му. В тази песен, която се казва ''ЦАРЮ на царете'', момчето благодари на БОГА за НЕГОВИТЕ чудеса. ЦАРЮ над всички царе, благодаря ТИ за живота...!!!


ОЧАКВАЙТЕ НА 24 ДЕКЕМВРИ 2013

Презентация на музикалния албум на Християнски песни, "ТАЛИТА КУМ" с пастор Константин Кайшаров и вокална група "Молебствие". На 24 Декември 2013 година в град Габрово от 18:00 часа в залата на Лиляна 17, Рождествен концерт и промоция на диска.


Десет се кръстиха в Святия Дух.

Вчера 16/12/2013 г. в библекското училище при пастор Константин Кайшаров, в град Скопие проповядвахме и поучавахме за Святия Дух. След поучението се молихме с всичките студенти, и десет от тях бяха кръстени в Святия Дух и говореха на непознати езици. Слава на Исус!

 

Пастор Васил Петров


Македония - Скопие 15/12/2013

Тази сутрин 15 Декември 2013 г. Македония в град Скопие, извършихме водно кръщение с пастор Константин Кайшаров на 87 души. слава да бъде на Исус!


КАЛЕНДАРИ

Слънчеви календари

       При тях се съгласуват годишните времена и денонощията, без да се държи сметка за фазите на Луната.Това се постига с периодично въвежданена допълнителни дни във високосните години.Такъв календар е имало в древен Египет.Слънчев е Юлианският календар, както и Григорианският, с който си служим днес.

Лунни календари

      Лунният календар е първият календар, с който са си служили най-старите народи.Пример за такива календари са еврейският и мохамеданският. При тях денонощията се съгласуват само с лунният месец,т.е. с фазите на Луната.Те не държат сметка за годишните времена, които са свързани с обикалянето на Земята около Слънцето за една тропична (слънчева) година.

      Продължителността на лунния (синодичен) месец е 29,5 денонощия, на лунната година 354,37 денонощия. При редуване на месеци от 29 и 30 дни, т.е. при календарен месец от 29,5 денонощия, синодичният месец е по-дълъг от календарния с 44 минути и 2,9 секунди. За 8 години се натрупват 3 денонощия разлика между календара и фазите на Луната, която може да се компенсира с дoпълнителен ден (3 пъти за 8 години по турския цикъл и 11 пъти за 30 години по арабския цикъл.)

Лунно-слънчеви календари

      Те отчитат годишните времена, като съгласуват дните и лунните месеци със слънчевата година. Това се постига с периодично въвеждане на допълнителен 134-ти месец. Такива календари е имало в Китай, Вавилон,Елада, Рим.Лунно-слънчев календар все още се използва в Израел.

Григориански календар

      Юлианската година е с около 11 минути и 14 секунди по-дълга от тропическата, което означава, че началото на всяка такава година закъснява прогресивно спрямо началото на съответната тропична година. От деня на пролетното равноденствие тя закъснява с едно денонощие на всеки 128 години или приблизително с три дни на 400 години.Свързването на Великден с деня на пролетното равноденствие , а последното – завинаги с датата 21 март по юлианския календар, наложило да се спазва тропичният характер на годината, сезоните да се сменят все около едни и същи дати, а празнуването на Великден да става винаги в горните граници.

      През 325 год. Никейският събор решил Великден да се празнува в първия неделен ден след пълнолунието, което настъпва в деня на пролетното равноденствие – 21 март, или което го следва. Така е създадено правилото Великден да се пада винаги между 22 март и 25 април. Поради по-голямата продължителност на юлианската година, пролетното равноденствие обаче настъпва прогресивно все по-рано, следователно датата 21 март се премества все по-към лятото, а задно с нея и празнуването на Великден.От времето на Никейския събор до втората половина на XVI век между юлианския календар и пролетното равноденствие се получила разлика от около 10 дни, което ще рече, че през XVI век пролетното равноденствие настъпвало не на 21 март, а на 11 март.

      Въпросът за неточността на юлианския календар станал предмет на разгорещени спорове. Той бил поставен на разглеждане на V лютерански събор, състоял се през1512 год., на който бил поканен да даде мнение по календараната реформа и Николай Коперник.

      През 1582 г. болонецът Уго Буонкомпани, известен под името папа Григорий XIII, с помощта на италианския астроном Луиджи Лилио направил някои изменения на юлианския календар и въвел нова календарна система.Реформата на Григорий XIII е имала за цел преди всичко да приведе в съответствие календарната година с видимото движение на Слънцето.За да се компенсира закъснението, той наредил да изхвърлят от юлианския календар 10 дни, в резултат на което четвъртък – 4 октомври 1582 год., да бъде последван от петък – 15 октомври, без да се нарушава редът на седмичните дни. За в бъдеще от 4 последователни столетни години трите да бъдат прости и да останат високосни само онези, на които поредното число, разделено на 100, е делимо на 4, напр. 1600, 200, 2400 и т.н. Така на 400 год, има 3 високосни години по-малко, отколкото в Юлианския календар и на всеки 400 години – 3 денонощия по-малко.По Григорианският календар средната продължителност на една година е 365 дни 5 часа, 49 минути и 2 секунди, следователно тя е по-голяма от тропичната само с 26 секунди.Календараната реформа на папа Григорий е била възприета последователно почти от всички страни, макар някъде да е била посрещната враждебно.В България е въведена през 1916 г., като следа датата 31 март е броено 14 април.

Юлиански календар

      Римският календар е в основата на съвременното летоброене, затова ще му отделим специално внимание. За първите римски календарни системи сведенията са твърде оскъдни. Приема се, че отначало годината се е състояла от 304 денонощия, разпределени в 10 месеца, три от които имали имена на богове и богини: първият – Мартиус (на бога на войната Марс),третият – Майус(на богинята Мая) и четвъртият – Юниус(на богиня Юнона). Въведен е лунно-слънчев календар през VII в. пр. Хр. Били добевени още два месеца: януариус (на двуликия бог Янус) и фебруариус(на бога на подземното царство Фебруус). Така годината съдържала 355 денонощия. Четните числа се смятали за нещастни, затова дните били разделени в 12 месеца по следния начин:

N         име    брой дни

1         Мартиус      31

2         Априлис      29

3         Майус           31

4         Юниус          29

5         Квинтилис   31

6         Секстилис   29

7         Септембер  29

8         Октобер       31

9         Новембер   29

10       Децембер   29

11       Януариус     29

12       Фебруариус           23+5

      Първият ден от всеки месец, който обикновено съвпадал с новолунието, се наричал календи и дал името на цялата система – календар. За съгласуване със слънчевата година на всеки две години жреците добавяли тринадесети месец – марцедониус  - от 22 или 23 денонощия. Често обаче по политически или други съображения той не се въвеждал навреме и календараната система се обърквала. Това накарало Гай Юлий Цезар да нареди провеждането на календарна реформа, запчнала през 46 г. пр. Хр. Основната работа по създаването на новия – вече чисто слънчев – календар била извършена от египетския астроном Созиген, но календарът, разбира се, получил името Юлиански. В него била възприета продължителност на годината от 365, 25 денонощия, което е твърде близко до точната продължителност на тропичната година – 365, 2422 денонощия. От всеки четири поредни граждански години първите три имали по 365 денонощия, а четвъртата 366. По религиозни съображения допълнителният ден се добавял като „втори шести ден от мартенските календи”, на латински „биссекстус”. На гръцки „биссекстус” се произнася „виссекстус” и оттам идва названието „високосна година”. За постигане на съответствие със сезоните към текущата 46 г. пр. Хр. Били добавени 90 дни. Новата 45 г. пр. Хр. Започнала на 1 януари. Старите имена на месеците били запазени. Така месец квинтилис (пети) станал седми, секстилис (шести) станал осми и т.н. Ето редът на месеците и тяхната продължителност :

 

N         име    брой дни

1         Януариус     31

2         Фебруариус           29/30

3         Мартиус      31

4         Априлис      30

5         Майус           31

6         Юниус          30

7         Квинтилис   31

8         Секстилис   30

9         Септембер  31

10       Октобер       30

11       Новембер   31

12       Децембер   30

      След убийството на Гай Юлий Цезар през 44 г. пр. Хр. Месец квинтилис бил наречен в негова чест юлиус. По късно месец секстилис бил наречен августус в чест на император Октавиан Август и бил удължен с един ден за сметка  на фебруариус, който станал 28 дни в обикновени години и 29 във високосни. Била променена и продължителността на някои други месеци – септември станал 30 дни, октомври 31, ноември 30 и декември 31. Дълго време жреците въвеждали високосен ден на всеки 3 години вместо на четири. Грешката е поправена от императир Август, който компенсира натрупата разлика, като поставя годините от 8 г.пр. Хр. До 8 г. сл. Хр. Да бъдат само обикновени. В този си коригиран вид Юлианският календар просъществувал повече от 1500 години, а в много държави, включително и България, бил в сила и през първите десетилетия на двадесети век.

Прабългарски календар

      За устройството на прабългарския календар се съди по косвени данни.Първият тип данни са писмените паметници, в които са описани събития, датирани по древния български календар. Основен източник са откритите в Русия три преписа на т. нар. Именник на българските ханове.Този списък на български владетели вероятно е съставен от времето на цар Симеон на основата на стари хроники. Той съдържа датираните по прабългарския календар години на възцаряване на изброените в него български ханове до Умор включително и периодите на тяхното властване. Запазени са и други документи, между които и такива от периода след приемането на християнството през IX век. Тогава в България е въведено византийското летоброене с начална ера 5508 г. пр. Хр. Вторият източник на данните за календара са датите на много народни празници. След покръстването на тях им е придаден християнски смисъл,, но те са запазили, макар и приблизително, своите места.Сведения за прабългарския календар откриваме и в народното творчество, например в някои легенди и гатанки. Ето една примерно описание на прабългарски калндар за годините в 12-годишния цикъл:

1.Сомор (плъх)     5.Неизвестна         9.Неизвестна

2.Шегор (вол)       6.Дилом (змия)    10.Тох (петел)

3.Вери (вълк)        7.Морин (кон)      11.Етх (куче)

4.Дванш (заек)     8.Теку (овен)         12.Дохс (глиган)

      Ученият Иван Богданов смята, че тези години са лунни с продължителност 354 или 355 дни, но древните българи по някакъв неизвестен начин са ги привеждали в съответствие със сезоните, т. е. календарът е бил лунно-слънчев. Дванадесетгодишният цикъл се свързва с родовата организация – племето се състояло от 12 или 24 рода, всеки от които е имал свой тотем някое животно. За месеците е възприет следния ред:

1.Алем         4.Тутом        7.Читем       10.Ени

2.Неизвестен         5.Бехти         8.Ехтем        11.Ениалем

3.Вечем       6.Алтом       9.Твирем     12.Неизвестен

      Съществува и версията, че прабългарският календар е бил слънчев. Годината е започвала в най-късия ден (около 22 декември). Този ден е участвал в никой месец, не е включен и в никоя седмица. Той е бил самостоятелна календарна единица – нулев ден, Ени-Алем. Останалите 364 дни от обикновената (невисокосна ) година се разпределяли в четири еднакви тримесечия (сезона) по 91 дни или 13 седмици. Това е позволявало годината, както и всеки сезон, да започват винаги в неделя – първия ден от прабългарската седмица.

      Ако сравним прабългарският календар с този на другите народи, откриваме най-голяма прилика с китайският календар. Древните българи са били съседи на китайците и календарните системи на двата народа следват дванадесетгодишни и шестнадесетгодишни цикли.


Декларация на

Декларация за ситуацията в Украйна

от Български лидерски форум

През изминала седмица в Украйна се разразиха съдбовни събития. Съдбовни както за страната, така и за бъдещето на Европа. Украйна беше разтърсена от решението на президента Виктор Янукович да спре подписването на поканата за членство на Украйна в ЕС и вместо това да бъде насочена към така наречения Евразийски съюз, формиран и изграждан на основата на бившите страни от СССР.

Властта в Украйна демонстративно и абсолютно тенденциозно погази правото на народа на Украйна да избере пътя на развитието си. Тя използва подход, който ни е известен единствено от недалечното минало, когато милиони хора бяха държани далеч от демократичния свят в изолатор, наречен социализъм.

Днес, сякаш да напомни на целия свободен свят, че за свободата се воюва всеки ден и че свободният свят има дълг да пази свободата, ние станахме свидетели на демонстративно погазване на демократичността. Ако тя е в опасност в Украйна, то е в опасност и цяла Европа.

Реакцията на украинския народ към това решение не закъсня. Стотици хиляди излязоха по площадите на Украйна да изразят своето несъгласие с опитите да бъдат откъснати отново от Европа и категорично желание Украйна да бъде част от Европа.

Подобно на повечето диктаторски режими, крепящи се на страх и контрол, срещу мирните демонстранти бяха пратени полицаи с палки, за да бъдат пребити протестиращите и така да спрат порива за свобода у хилядите украинци.

Европа не бива и не може да подмине това, което се случва в Украйна. То е открит опит за издигане на нова желязна стена между Запада и Изтока. Веднъж Европа позволи това да се случи. Втори път не би трябвало.

Ние от БЛФ категорично подкрепяме свободните и демократични протести в Украйна и настояваме България, като част от обединена Европа, да заеме категорична и безкомпромисна позиция, в която да осъди всяко насилие и опит на чужда страна да повлияе на естествения й курс.

Настояваме Европа и всички европейски страни да подкрепят Украйна в този съдбовен за нея момент. Демократична Европа е застрашена от нова вълна на тоталитаризъм и диктатура, а това не бива да се допуска. Необходимо е украинският народ сам да определи пътя, по който да върви. Нито една диктатура, без значение формата й, която се опитва да ограничи правата и свободите на хората, няма място в съвременна Европа и не може да бъде толерирана.

Заедно заставаме за една нова и различна Европа, свободна от страх и политически контрол.

(Български лидерски форум обединява усилията на водачи от ралични църкви и деноминации за прочистването на българската протестантска общност от наледството и влиянието на бившата Държавна сигурност, както и спазването на морален и етичен кодекс всред евангелските църкви.)


От 26 Ноември до 7 Декември 2013

От 26 Ноември до 7 Декември 2013 година Служение Васил Петров ще бъде в Англия Нотингам. На 1 декември пастор Васил Петров ще служи в Българската църква в Лондон. Адрес; Christ Church School 1 Robinson Street London SW3 4AA


ГОЛЯМА РАДОСТ ЗА ВСИЧКИ

Тази сутрин се роди момичето Вяра! Алелуя! Новият най–млад член на Интернет църква вече е факт. Благославяме Вяра да расте в здраве и много усмивки за всички. Благославям нейните скъпи родители Ива и Станимир, които сега живеят в Нотингам и ние много обичаме. Лука 2:40. „А Детенцето растеше, крепнеше, и се изпълваше с мъдрост; и Божията благодат бе на Него. „ Да бъде и със Вяра. Радостта на всички ние пълна. Слава на Исус. Можете да изкажете радостта си под моя пост.

Пастор Васил Петров 


"Ранобудните студенти" изпратиха открити въпроси до патриарх Неофит

"Ранобудните студенти" отправиха открити въпроси до патриарх Неофит, до останалите архиереи от Светия синод и до предстоятеля на патриаршеската катедрала храм-паметник "Св. Александър Невски"  епископ Тихон за блокадата около храма, за уволнения служител, развял българския флаг на камбанарията.

Студентите питат още и за позицията на патриарха по повод изявлението на зам.-председателя на групата на ДПС Йордан Цонев, че подкрепилите окупацията преподаватели от Богословския факултет са разколници.

Публикуваме откритите въпроси на студентите, обявени на страницата им във "Фейсбук":

ОТКРИТИ ВЪПРОСИ ОТ РАНОБУДНИТЕ СТУДЕНТИ

До Негово светейшество патриарх Неофит
Председател на Св. синод на БПЦ – Българска патриаршия
До членовете на Св. синод
До предстоятеля на патриаршеската катедрала храм-паметник "Св. Александър Невски" Тивериополски епископ Тихон

Ваше светейшество, Ваши Високопреосвещенства и преосвещенства,

На 1 ноември 2013 г., в деня на всенародния празник Ден на народните будители, с който Българската православна църква исторически дълбоко е свързана, студенти и преподаватели от Софийския университет и от множество други висши училища от София и страната, както и български граждани, почетоха по своеобразен начин този най-народен празник, като в същото време изразиха своята позиция по актуални всеобществени въпроси, най-същественият от които е въпросът за липсата на морал в българската политика. Това събитие обаче бе помрачено от следните събитийни моменти, които имат пряко отношение към Българската православна църква, по-конкретно към нейното ръководство:

1. Огромното пространство около патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", църковен и всенароден храм-паметник, бе блокирано от безпрецедентно количество полиция. Тези действия на органите за сигурност доведоха до обстоятелството на фактическото блокиране на храм-паметника, на практика до негово затваряне отвън. Намиращата се в съседство старинна църква "Св. София" също се оказа в аналогично положение.

2. По време на преминаването на шествието на студентите, преподавателите и гражданите покрай цитираните два богослужебни храма, от камбанарията на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" прозвуча празничен камбанен звън, а минути след това от същата тази камбанария бе развят националния трибагреник. По-късно през деня в медиите се появи информация, според която камбанният звън е бил възпроизведен от студента в Богословския факултет Станислав Въчин, който е и служител на храма. На същия е заявено минути по-късно от църковни длъжностни лица, че е уволнен за тази си проява.

Във връзка с тези събития се обръщаме към Вас като архиереи на Българската православна църква със следните въпроси:

1. Каква е позицията на Негово светейшество Българския патриарх Неофит, на Св. синод като цяло, както и на предстоятеля на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" по отношение окупирането на практика от страна на полицейските сили на пространството около Св. синод – храм-паметник "Св. Александър Невски" – църквата "Св. София"; не смятат ли същите църковни фактори, че по този начин се нарушават религиозните права на членовете на православната църква, както и правата на българските граждани?

2. В случай че информацията за уволнението на колегата ни Станислав Въчин, студент в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", е вярна, не смятат ли горепосочените църковни представителства, че няма нищо по-добро и уважавано от постъпката на Вашия служител Въчин – да бие празнично камбаната на патриаршеската катедрала в един от най-светлите всенародни празници в съчетание с развяването на националния трибагреник?

Ваше светейшество, Ваши високопреосвещенства и преосвещенства, задавайки публично тези въпроси, ние се надяваме на ясни и категорични отговори и проява на Вашата пастирска загриженост. Проявявайки студентска солидарност, надяваме се също, че ако поводът за отстраняването на студента Станислав Въчин от служение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е гореописания, то той да бъде възстановен, защото няма по-богоугодна и богонародна изява от това да удариш празнично църковните камбани и да развееш родния трибагреник, и то в Деня на народните будители.

Редом с тези въпроси, ние, ранобудните студенти, се обръщаме към всички Вас с молба да отговорите на един актуален въпрос, имащ пряко отношение към православната църква, към християнския и богословския морал. Става дума за това, че на 31 октомври т.г. в парламентарната зала на Народното събрание депутатът от ДПС г-н Йордан Цонев е заявил, че знае, че протестите на студентите и гражданите в страната ни, се поддържали в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" от преподаватели, които подкрепяли разкола. В същия ден следобед обаче Факултетният съвет на Богословския факултет, с почти пълно мнозинство, подкрепи протестите на академичната общност, на студентите в частност и въобще на гражданското общество.

В тази връзка смятате ли Вие, Ваши високопреосвещенства и преосвещенства, че преподавателите от Богословския факултет, а също и студентите и докторантите, които изразяват своята гражданска позиция и настояват за оставка на правителството на настоящото управляващо мнозинство са разколници?

Последният въпрос е продиктуван от наша страна по причина, че Богословският факултет е част от академичното семейство на СУ "Св. Климент Охридски" и подобни изявления, като това на депутата от ДПС г-н Йордан Цонев, подронват пряко авторитета на Българската православна църква, разрушително са насочени към Богословския факултет, който тази година чества своя 90-годишен юбилей.

Смятаме също, че подобни атаки петнят доброто име и на Софийския университет, на който Негово светейшество българският патриарх Неофит е доктор хонорис кауза, и който от своя страна в личностен план е бил част от академичната общност на университета в качеството си на пръв декан на Богословския факултет след демократичните промени.

Ваши високопреосвещенства и преосвещенства, през последните две години Вашият авторитет бе дълбоко накърнен по публично известни причини. Ние се надяваме, че давайки ясни отговори на поставените от нас въпроси, Вие ще засвидетелствате пред Бога и народа тази християнска позиция, която подобава на архиереи.

С молитвени надежди, "Ранобудните студенти"


Ще бъдат ли освободени от данък сгради и такса смет религиозните храмове?

Депутатите обсъдиха на първо четене, дали да бъдат освободени от данък сгради и такса смет религиозните храмове. Предложението е включено в промените в Закона за местните данъци и такси. В него вносителят, Министерски съвет, предлага текстът в чл. 24 ал. 1 т. 9, който регламентира освобождаването от данък върху недвижимите имоти на регистрираните религиозни общности, да се измени така:

„храмовете и манастирите, предназначени за богослужебна дейност, заедно с поземлените имоти, върху които са построени — собственост на законно регистрираните вероизповедания в страната, както и молитвените домове заедно с поземлените имоти, върху които са построени — собственост на законно регистрираните вероизповедания в страната;“.

Представителите на парламентарната група на ГЕРБ, чрез изказванията си изразиха опасение, че общините ще бъдат ощетени и това допълнително ще натовари местните бюджети.

В кулоарите на парламента, председателят на ГЕРБ заяви: “Ние сме да им махнат данъка, категорично, но да го направят общините. Ние имаме местна власт, не само държавна.“

Хюсеин Хафъзов от ДПС посочи, че при разговори с представители на религиозните общности, представителите на Комисията по вероизповедания са били помолени да отпадне такса смет за тях.

Петър Мутафчиев от БСП добави, че тук няма ощетяване на общините, защото повечето от тях вече чрез свои решения са освободили храмовете от такса смет.

Лютви Местан допълни, че предложенията за промени са добър повод парламентарните групи да демонстрират доброто си отношение към вероизповеданията.

Законът ще бъде гласуван на първо четене на извънредното заседание на парламента на 22-ри октомври.


Мисия Уганда

Мисия Уганда

Здравейте църква, нека Божият мир и благодат да бъдат с всички вас. Искам да ви информирам за посоката, в която вървим относно предстоящото пътуване за Африка Уганда. Това е първата съвместна мисия на Служение Васил Петров, Служение Константин Кайшаров, „Интернет Църква”. Искам да знаете, че всичко върви по план и набирането на средства показа, че наистина има хора, които вярват, живи са, има ги, не гледат само за своето, но и за чуждото, имат милостиво сърце и са последователни в действията си. Благодарим на Бог за вас и вашето сърце. Тези, които все още не са се включили, защото са нямали възможност за това, а много искат да участват ето как стоят нещата за в бъдеще. Ако говорим за пътуване слава на Бог, ние и сега имаме средствата, за да тръгнем. Това, което чакаме е ръководство и водителството на Святия Дух за точното време, а до тогава ние ще продължим да правим кампании за набиране на средства, за да можем не само да отидем, но и да служим на хората в нужда там. Затова искам да ви запозная с предстоящите конкретни действия и събития, които предстоят. Предстои ни първо пътуване до Англия, Нотингам, Лондон за периода 26 Ноември – 7 декември 2013 г. След това ще има благотворителен концерт на пастор Константин Кайшаров в Скопие заедно с тима за хваление „Молебствие” насрочен за дата 14 Декември 2013 г., на който ще присъстваме и ние с жена ми. След това ще имаме невероятно време в Габрово на датите 24,26 Декември 2013 г. в град Габрово. На 24 ще има концерт с пастор Константин Кайшаров по случай „Рождество Христово” с участието на хора от държавния театър на Скопие. На другия ден ще имаме празнична служба, на която каним всички, които са част от „Интернет църква”, за да се веселим заедно пред Господа. Това ще е едно незабравимо време заедно църква така, че ви съветвам да си вземете дни и да ангажирате това време в календарите си и ако ще Бог да се видим. Знам, че радостта на всички ни ще е пълна. Имаме нужда от това освежително време и вярвам, че Бог ще ни благослови заедно. Желанието ни на празници като този да бъдем заедно остава и затова ще направим следващата конференция на „Интернет Църква” на тази дата с гости от Македония. За хората, които искат да бъдат настанени било то по домове или хотели добре е да се запишат възможно по–рано, за да се планира това. Благодаря за вниманието и отделеното време да прочетете това.

Пастор Васил Петров


Вчера посрещнахме в нашият дом Карен от Англия

Вчера посрещнахме в нашият дом Карен от Англия, която сега живее в Румъния. Бог е сложил в сърцето и да върви пеш от Румъния до Турция Истанбул като се моли за всеки град и място, което преминава. Среща се с вярващи хора и се моли за градовете и църквите им. Тя казва, че това, което усеща в духа си минавайки през България е духът на разцепление, завист и омраза, което тай в сърцата на хората един към друг. Молихме се заедно за тялото Христово в България и днес сутринта рано тя продължи пътя си пеша през Стара планина за долината на розите и трябва да пристигне днес в Казанлък. Всеки ден срещам различни и странни хора със своите идеи, дела и вярвания, но само Бог знае сърцата на хората и техните помисли. За нас остава да посрещнем, благословим да обичаме и да се молим за всички и със всички. Да бъде благословено името на Господа! Амин!

Пастор Васил Петров       


Затворници се покръстиха в търсене на прошка

60-годишният Христо Трендафилов е най-възрастният затворник, който днес потърси прошка за греховете си. Излежава присъда за побой над свой роднина. Казва, че последните 40 години прекарал по затворите. Лежал е и за убийство.

„През целия си живот в затвора, докато съм бил, винаги съм вярвал в Бога и в божията закрила. Случвали са ми се най-различни неща и благодарение на моята силна вяра преодолявам всички неща. Единствено съжалявам за собствената си майка, притеснявам се за нея, защото много я обичам и уважавам, защото не съм могъл нищо в живота да направя за тая жена”, обясни Трендафилов.

Общо 13 затворници и арестанти влязоха до колене в изкуственото езеро в двора на затвора. Новопокръстени християни станаха членове от бандата на Наглите и хора на Златко Баретата. Убиецът от Перник Станислав Ангелов-Сиси беше свидетел на тържественото кръщение.

Кръстник на затворниците стана евангелският пастор Иводор Ковачев. В доброто той е повярвал в

последните 18 години и последните няколко години вижда резултат в определени лишени от свобода, които имат „дебели досиета, свързани с убийства, отвличания, наркотрафик, които намирайки Христос в затвора, променят напълно курса на живота си”.

Пасторът не крие, че осъдените, които търсят доброто, след като излязат на свобода не са много.


Петък и събота Служение Васил Петров в град Пловдив

Петък и събота ще бъдем в град Пловдив, където „Интернет църква” ще има семинар за водно кръщение. Нови хора се прибавят към църквата приемайки нов живот в Исус. Събота ще кръщавам във вода за покаяние и се надявам времето да позволи това. Сега се молим Бог да благослови тялото Христово в Пловдив. Амин!   


Ален Делон нападна гей обществото

Ален Делон шокира френската публика със свое антигей изказване в предаването C a vous на телевизионния канал France 5, пише италианският в. "Кориере дела сера".

"Хомосексуалността е противоестествена, мъжът е създаден, за да люби жената", заяви легендата на френското кино.

"Съжалявам, че трябва да го кажа, но вече няма разлики, няма уважение. Нямам нищо против гейовете, които живеят заедно, но ние мъжете сме създадени, за да обичаме жените."

Думите на 77-годишния актьор шокираха водещата Ан-Софи Лапи, не закъсняха и отзивите на възмутени зрители в "Туитър".

Делон никога не е крил, че се противопоставя на осиновяването на деца от страна на гей двойките. В неотдавнашно интервю пред сп. "Фигаро" той заяви:

"Пет пари не давам за гей браковете. Но ме притеснява, че тези двойки могат да си осиновяват деца. Сега всички ще ми кажат, че трябва да се адаптирам към новите времена. Но аз не се чувствам комфортно в епоха, налагаща нещата, които са против природата", категоричен бе Делон.


ДАЛИ СМЕ ПОДГОТВЕНИ ОДНОВО ДА СЕ РОДИМЕ

ДАЛИ СМЕ ПОДГОТВЕНИ ОДНОВО ДА СЕ РОДИМЕ, 
СВЕТИ И ИСЦЕЛЕНИ, ПОДГОТВЕНИ 
ЗА МЛАДОЖЕНЕЦОТ КОЈ ДОАЃА?

Одговорот на ова и на многу други прашања допреа и преобразија многу срца кои беа присутни на ден 20 август 2013 во Центарот за психофизичко здравје каде во организација на Клубот „Луѓе по Патот“ се одржа музичко-духовната работилница за прослава на Господ Исус Христос под водство на Пастор Константин Кајшаров. 

Оваа работилница се одбележа и со проповедта на Епископ Васил Петров, гостин од Р. Бугарија на тема „Водно крштевање“ - библиските корени и значењето на крштевањето и повик да се следи Христовиот пример како совршен пример кој ја исполнува Божјата Волја и Промисла.

Работилницата беше проследена со прославителни песни и молитва за сите Христијани во светот, за пожарите кои не можат да се угаснат, за немирите во одредени земји, за гладните и бедните... Тие беа упатени кон Бога за поттик на живо Христијанство и практична примена во секојдневниот живот. Се обработуваа и одредени глави од Евангелие по Лука кои беа работни задачи на одредени членови. 

Високите летни температури не беа пречка на овој настан да присуствуваат повеќе од шеесет луѓе кои го сакаат Господ Исус Христос, и во единство и сплотеност подготвени за усовршување и осветување, да го прослават уште еднаш Неговото Свето и Вечно Име на едно место заедно со своите браќа и сестри во Христос. 

Следната работилница со нови теми, прославителни песни, сведоштва е во вторник на 27 август 2013 година во Центар за психофизичко здравје со почеток од 19:00 часот. 

„Да не ги напуштаме своите собранија, како што некои имаат обичај, туку да се бодриме еден друг, и тоа дотолку повеќе, доколку гледате дека наближува Денот!“ - Евреите 10:25


SYLVESTER STALLONE has made a very important decision in his life.

The famous American actor SYLVESTER STALLONE has made a very important decision in his life. Did he film another movie? NO. He has surrendered his life to the Lord Jesus Christ, and announced it to the public several days ago. However, there's hardly been any information about it. If he had announced he was GAY, the TV shows and all the media and newspapers would have given it full coverage. Why hasn't this announcement -accepting Jesus as Saviour- not hit the news? Because it has no rating, it pays no publicity and it is politically dangerous. I have therefore decided to announce it here, in Facebook, because there was a great celebration that took place in Heaven. Let's all share this and celebrate it! MY LOVE TO YOU, DEAR BROTHER SYLVESTER!

El famoso actor estadounidense SYLVESTER STALLONE acaba de tomar una decisión muy importante en su vida. ¿Grabó otra película? NO. Ha rendido su vida al Señor Jesucristo y lo anunció al público días atrás. No obstante, casi no ha habido información al respecto. Si hubiese anunciado que era GAY, los programas de TV y todos los medios y periódicos le habrían dado mucha cobertura. ¿Por qué esta declaración -el aceptar a Jesús- no ha llegado a las noticias de último momento? Porque no da rating, no paga publicidad, y se considera políticamente "peligroso". He decidido por tanto anunciarlo aquí, en Facebook, porque hubo una gran celebración que ocurrió en el cielo. Compartamos todos esto y celebrémoslo. ¡TE MANDO MI AMOR, QUERIDO HERMANO SYLVESTER!


Благотворителен концерт в Летен театър, в помощ на Златин Михайлов

СКОРОШНИ ПУБЛИКАЦИИ
Dimitrina Ivanova
С помощта на кмета на гр. Варна, г-н Портних и съдействието на отдел Култура ще се проведе благотворителен концерт в Летен театър, в помощ на Златин Михайлов на 24.08.2013г., от 19.00ч. Очаква ви, един невероятен концерт с някои от най-обичаните рок и поп звезди в България! Имаме нужда от още няколко доброволеца, с които заедно и с други хора от Инициативния комитет да помогнат за разлепянето на плакатите след около 10 дни! Всеки който иска да помогне по какъвто и да било начин да ми пише на лични съобщения във фейса. Предварително БЛАГОДАРЯ!!!


В ПАМЕТ НА ПЕЦИ ГЮЗЕЛЕВ,

 

Днес премина във вечността един прекрасен човек с голямо сърце за Бога. Ние няма да го запомним само с песните му и приноса му в рок музиката, а и като човек, който обичаше Бог и хората. Днес се разделяме на тази земя с нашият приятел, брат и съработник в Господа Петър Гюзелев, за да се срещнем отново един ден в царството на нашият небесен баща. До скоро Пеци радвай се в славата на Господа!

 1 Солунци 4:14. Защото, ако вярваме, че Исус умря и възкръсна, така и починалите в Исуса Бог ще приведе заедно с Него.

Пастор Васил и Наси Петрови  

 


Ивайло Захариев среща Бог в самолет

Доброто ченге Ивайло Захариев ще смени актьорския си имидж. Марто от "Под прикритие" участва във великденски мюзикъл, който ще можем да гледаме в петък в християнския център "Прелом" (ул. "Васил Друмев").

В спектакъла актьорът играе корумпиран бизнесмен, заминаващ за Йерусалим, където очаква да осъществи стабилна сделка, но в самолета се среща с... Исус. Захариев трудно може да разпознае съвременния вариант на Божия син, нарича го откачалка, не приема идеите му, но постепенно успява да проумее кой е правият път. В шоуто участват също Миро, както и звездите от "Гласът на България" Вася Попова и Севинч Ибрахим, както и много други. Спектакълът е озаглавен "Пътуване" и е със свободен вход и начален час 19.30. Дотогава, а и след великденските празници Ивайло Захариев пътува из страната с театралната постановка "Спасителят" - вдъхновена от постоянната му работа и помощ за наркозависимите.


Християните в Северна Корея призовават за молитва

Християнски лидери от Северна Корея се обърнаха към християните по целия свят с призив да се молят за тяхната страна в разгара на военните заплахи. В писмено обръщение лидерите описват в детайли военната ситуация в страната. "Армиите на сухопътните, военноморските и военновъздушните сили, включително и стратегическите ракетни войски, са в състояние на бойна готовност. По всяко време на деня се провеждат спешни заседания, по време на които чиновниците разработват план за действие в случай, че избухне война", се казва в писмото. Заедно с това властите призовават всеки един, включително жените, да бъде готов за сражение, се посочва още в писмото. Както съобщава Open Doors, повечето коли са покрити с камуфлажни мрежи, а войниците носят оръжие и камуфлажни каски.

"Бих искал да благодаря на всички братя и сестри по целия свят за тяхната любов и подкрепа. Ние знаем, че може да ни очакват трудни времена, но сме уверени, че нашите надежди няма да отидат напразно. Без значение колко е труден животът ни, ние не се оплакваме на никого и не обвиняваме никого за тези обстоятелства. Бог в Своето Слово ни е обещал, че ако търсим първо Божието царство, всичко останало ще ни се прибави. Моля ви, молете се за нас", апелират севернокорейските християни.

Източник: invictory.org


Joel Osteen Hoax: Man Allegedly Behind Ploy To Discredit Leader Wants Televangelist To Change His Message (VIDEO)Famed televangelist Joel Osteen may not be losing his religion, but he is the target of an elaborate hoax attempting to discredit the powerful megachurch leader and "motivate him to talk about more serious subjects."

The plan was put into motion on April 1, NPR reports. The scheme included a fake church website, www.JoelOstenMinistries.com, which looks almost identical to thereal website but misspells Osteen's last name as "Osten." A fake Twitter account (now suspended) and a YouTube video for the (fictional) Christianity News service also surfaced.

The video clip includes images of fake headlines from news sites such as CNN, Drudge Report, The Christian Broadcasting Network and Yahoo! All the articles in the video include headlines with messages like, "Pastor resigns, cites 'doubt about Christ."

A fake statement released on JoelOstenMinistries.com reads in part:

[...] For a number of years now, I have been questioning the faith, Christianity and whether Jesus Christ is really my, or anyone's, 'savior'.

 

I believe now that the Bible is a fallible, flawed, highly inconsistent history book that has been altered hundreds of times. There is zero evidence the Bible is the holy word of God. In fact, there is zero evidence "God" even exists.

 

Within days, Osteen's "announcement" had attracted a huge amount of attention, and as NPR reports, many people appeared to believe the news.

A representative for Osteen's 45,000-member Lakewood Church in Texas told the Houston Chronicle that it was aware of the "false rumor." And on Monday, Osteen himself responded to the hoax, telling ABC News, “You can’t stop everything from happening, but you can choose to say, ‘God, it’s in your hands’. I’m going to move forward. I’m going stay full of joy and I’m going enjoy this day."

On Monday, The Huffington Post contacted the person who claimed to be behind the websites.

Speaking exclusively with HuffPost on condition of anonymity, the man (who objected to calling the sites a "hoax") said he had carried out the plan partly "to test viral media markets" and partly to make a point.

"I wanted to send Joel a message, to hopefully motivate him to talk about more serious subjects, such as Monsanto, GMOs, the poisons in our food and water, alternative cancer cures," he wrote in an email. "He has a worldwide stage he isn't using to do enough good, but rather he's wafting lightweight sermons peppered with cliches across the Sunday airwaves."

Ultimately, he says, Osteen has failed to use his gift for speaking to really enact meaningful change.

"From a Christian standpoint, I understand why he has come under fire from traditionalists and those who say he preaches 'prosperity gospel.' Ahh, prosperity indeed... for himself!"

Even as people begin debunking the fake Osteen sites, a new "interview" appeared Tuesday in which "Joel Osteen" confirms his resignation to fictional Christianity News Texas:

"The [website] is real and so are my statements, but I'm having to be somewhat low-key about it. I also don't have access to all of the [websites] we have."

The man ostensibly behind the new interview told HuffPost that he plans to keep the charade going for as long as possible.

"I have legal counsel ready and prepared, but I will relent if the church gets aggressive," he said.

 http://www.huffingtonpost.com/2013/04/09/joel-osteen-hoax-discredit-televangelist-lost-religion_n_3044562.html

 


Президентът иска обща молитва за България

Обща молитва за здравето и благополучието на българите ще се проведе в петък, събота и неделя, стана ясно след срещата на Росен Плевнелиев с представители на основните вероизповедания в България.

“Българите имаме нужда от повече вяра и надежда“, смята президентът, като припомни, че „вярата ни е запазила като народ през вековете“. Според Росен Плевнелиев всички религии трябва да се обединят „в тези трудни времена“ и да се помолят за самотните. Той не скри гордостта си, че е президент на държава, в която има разбирателство и силно сътрудничество между религиите.

„В България има здрава основа между всички религиозни общности за разбирателство, за толерантност, за взаимна подкрепа", каза Плевнелиев, като подчерта, че ще работи за това българското общество да се крепи на трите основни стълба – религия, училище и семейство.

Плевнелиев изтъкна, че мнозинството от българските граждани са вярващи хора, без значение от тяхното религиозно самоопределяне.


Спешна молитена нужда

ПАСТОР ПЕТРОВ МОЛЯ ВИ СПЕШНО ДА СЕ МОЛИМ ЗА КАЛИФОРНИЯ ЗАЩОТО БРАТ МИ КАЗА ЧЕ СЕГА В МОМЕНТА СТРАШНО ЦУНАМИ ПРЕБЛИЖАВА БРЕГА ОЧАКВАНИЯТА СА ЗА НАД 30-40 МЕТРОВИ ВЪЛНИ И 600-700 МЕТРА В СЕКУНДА ВЯТЪРА МОЛЯ ВИ ПАСТОРЕ НЕКА ЗАЕДНО ИЗДИГНЕМ ТАЗИ НУЖДА ПРЕД ГОСПОДА И ИСКАМЕ МИ;ЛОСТ ЗА ТЕЗИ ХОРА БРАТЯ И СЕСТРИ МОЛЕТЕ СЕ ЗА КАЛИФОРНИЯ МИЛОСТ БОЖЕ СВЯТИ МИЛОСТ ПРОСИМ ЗА ТЕЗИ ХОРА.БОГ ДА НИ БЛАГОСЛОВИ.СЕСТРА ДИАНА ШАТЪРОВА


Новото правителство на Китай увеличи църковните гонения

Политиката на новото правителство на Китай включва увеличаване на гоненията срещу християните в страната. В сравнение с миналата година случаите на преследване на християните са нараснали с 42% (става дума основно за групови гонения), а преследванията спрямо отделни християнски лидери бележат ръст от 12%. През 2012 г. правителството въведе нов подход – т. нар. триетапен план за унищожаване на нерегистрираните домашни църкви, които правителството счита за враждебна група от разколници (инакомислещи), принуждавайки ги да се присъединят към официалното Триединно патриотично движение, което представлява държавните църкви в страната.

Според доклад на China Aid първият етап започва през януари 2012 г. и продължава до юни същата година. В рамките на периода държавната служба по религиозните въпроси проведе тайно разследване на домашните църкви в цялата страна, завеждайки дело срещу тях. Това доведе до вълна от репресии срещу домашни църкви, които продължават и през 2013 г. и се считат за начало на втория етап. В третия етап се предвижда присъединяването на нерегистрираните църкви към Триединното патриотично движение. В противен случай те ще бъдат считани за незаконни църкви. Третият етап е планиран да започне през 2015 г. и да продължи до 2025 г.

Тогава се очаква правителството да затвори всички църкви, които не отговарят на изискванията на Триединното патриотично движение. В този период Министерството на обществената сигурност и гражданските дела има право да арестува църковни лидери и да ги изпраща в трудови лагери заради „подозрение в използване на религията за подкопаване на дейността на правоохранителните органи”, както и да въвежда ограничения върху разпространението на християнската вяра сред студентите, отбелязва в доклада си ChinaAid.


До всички бьлгари в Милано

До всички бьлгари ,до тези които все още не са забравили от кьде са излезли и кьде са се родили до тези които милеят за народа си ,Вие които се намирате в Милано и провинция.На 24/02,13 от11.00ч Цьрква ,,Витлеем"организира ;молитвено сьбрание за Бьлгария.Очакваме ви. via Curiel 4/b Rozzano /mi/


T.L. Osborn почина на 89

T.L. Osborn е роден на 23 декември 1923 г. от Ричард Осбърн Чарлз и Мери (Браун) в семейната ферма в Pocasset, Оклахома. Той пристъпи през завесата на вечността спокойно, у дома си, заобиколен от четири поколения от любимото си семейство. На 14 февруари 2 013 малко след като се помоли на своя Господ Исус, "Заведи ме у дома!" той завинаги напусна земната си хижа на 89 години.


Социолози публикуваха нова статистика за религиите по света

Социолози публикуваха нова статистика за религиите по света

Main Pic
Публикувана: 25.01.2013 
Автор: 
Прочетена: 96 
Коментари: 0

Френският православен сайт Orthodoxie.com публикува резултатите от изследване за развитието на съвременните религии по света, които наскоро бяха представени пред американския център Pew Forum. Според публикуваните данни 84% от световното население (т.е. 5,8 млрд. при обща численост от 6,9 млрд. души) са последователи на едни от най-големите традиционни религии в света.

Тези религии са християнството, индуизмът, ислямът, будизмът, юдаизмът, както и сикхизмът, шинтоизмът, таоизмът, зороастризмът и др. Християните са най-голямата религиозна група – около 1/3 от населението на Земята (32%). Втората най-голяма общност от последователи е мюсюлманската (23%).

Pew Forum също така цитира данни за християните по света, които наброяват общо 2,2 млрд. души – 50% католици, 37% протестанти от различни деноминации и 12% православни. В останалия 1% се включват различни вероизповедания, които условно също са наричат християнски (мормоните, „Свидетелите на Йехова” и т.н.), но които всъщност,вече не са, въпреки че са възникнали на основата на християнската традиция, отбелязва порталът Седмица.ru.


Евангелските лидери на САЩ се изказаха по повод инагурацията на Обама

Евангелските лидери на САЩ се изказаха по повод инагурацията на Обама

Main Pic
Публикувана: 26.01.2013 
Автор: 
Прочетена: 63 
Коментари: 0

Няколко християнски лидери в САЩ коментираха встъпването в длъжност на президента Барак Обама чрез постове в социалната мрежа Туитър. В емоционално изявление Марк Дрискол – пастор и основател на църквата „Марс Хил”, написа: „Моля се за нашия президент, който днес положи ръка върху Библията, в която не вярва, и се закле в Бог, Когото не познава”. Въпреки че Обама много пъти е заявявал публично вярата си в Бога, консерваторите го обвиняват в нападки срещу религиозната свобода чрез приемането на закони, които изискват от работодателите да предлагат на служителите си противозачатъчни, в т.ч. и за предизвикване на аборт.

Обама също така е критикуван за неговите възгледи по отношение на еднополовите бракове”. „Президентът Обама е духовно сляп и зловещ лицемер, който претендира, че следва курса на Царя, но пренебрегва слабите”, написа Джон Пайпър – бивш главен пастор на баптистка църква „Витлеем” в Минеаполис. Рик Уорън – пастор и основател на църква Saddleback в Лейк Форест, Калифорния, също сподели мислите си чрез Туитър: „Молете се президентската инагурация да бъде безопасна и успешна. Америка сега се нуждае от насърчение”.

Луи Гиглио – пастор на църквата Passion City в Атланта, написа: „Думата благословия буквално означава „да пожелаеш добро”. Нека да се стремим да правим това днес”. Гиглио, който по-рано беше избран да проведе официалната молитва за благословение на церемонията по встъпването в длъжност на Обама, се оттегли, след като групата на либералите публикува негова проповед от 1990 г., където той е проповядвал относно хомосексуализма, припомня Charisma News. Вместо Гиглио молитвата води Луис Леон от църква „Сейнт Джон” – епископална енория, близка до Белия дом. Енорията благословя хомосексуални съюзи и избра епископи, които живеят открито със своите еднополови партньори.


Публикуваха топ 10 на най-драстичните случаи на преследване на християните в Китай

Main Pic
Публикувана: 26.01.2013 
Автор: 
Прочетена: 50 
Коментари: 0

Християнският портал ChinaAid публикува списък на най-тежките случаи на християнски гонения в Китай през 2012 г. Документът включва инциденти, които са се случили в различни части на Китай в общностите на Протестантската и на Католическата църква.

На първо място в класацията е историята на адвоката Гао Джишенг – защитник на правата на религиозните малцинства, който от няколко години е в ареста, а в момента е осъден на 3 години и се намира в затвора в Синцзян. В продължение на 20 месеца за него не се е знаело абсолютно нищо. На роднините и правозащитниците им е бил отказан достъп до осъдения.

Следва историята на преследваната църква Beijing Shouwang, чиито членове са подложени на непрекъснати арести и срещу тях се използва физическа сила. Според данни на общността от септември 2012 г., вярващите са били задържани 1600 пъти за период от няколко до 48 часа в различни части на Пекин и съседните райони. Шестдесет души са прогонени от домовете си, а десет са загубили работата си.

Трета поред в списъка е историята на канадската бизнес дама Джени Чен, която живее в Канада и има бизнес в Канада, САЩ и Китай. Жената, която е станала свидетел, как полицията е попречила на вярващите да проведат рождественското богослужение, била отведена от агенти на националната сигурност за разпит. По време на двудневния разпит Джени Чен няколко пъти е била подлагана на побой, а също така е била лишена от храна и вода.

Следващите места в списъка са за случаи на лишаване от собственост, побои, арести, затвор, инциденти, свързани с лишаване от пост на лоялни към Ватикана епископи, и др.


Петър Гюзелев: Лекарите ми дадоха 4 месеца живот, изтичат в края на февруари

Ако сгрешат за диагнозата, ще напиша още два албума до края на годината, казва легендарният китарист на "Щурците"

-Г-н Гюзелев, постоянно обгрижвате някого и помагате на непознати, сякаш това е мисия. Кога станахте добрият човек?

- Когато влязох в църквата и се запознах с посланията. После започнах да се срещам с хора, които имат проблеми. Проблеми имах и аз и хората ми подадоха ръка, защо да не отвърна по същия начин? Прекрасно е да бъдем честни, да подаваме ръка на нуждаещи, вместо да гледаме само личния си интерес. Човек се учи на тази работа. Понякога той е егоист, но е хубаво да се промени и прегърне добродетелите. Аз се промених до голяма степен, защото станах вярващ.

Но има и друго. Когато трябваше да замина в Щатите на лечение, не ми достигаха пари. Оставаха 3 дни да изпратя сумата, а тя не бе малка - към 15 000 долара. И хората ми помогнаха, българският народ ми помогна. Само по "БГ радио" и в една от църквите се пусна съобщение и парите бяха събрани. За мен това бе много ново чувство към българина, когото в момента много ругаят. Но той не се е променил. Защото и едно време също бе така - българинът, макар и беден и с живот в недоимък, подава  ръка за помощ 
Възрастна жена бе превела един лев от оскъдната си пенсия и това окончателно издигна българина в очите ми.

- Имате двойствен живот - на големия китарист Пеци Гюзелев от "Щурците" с хиляди концерти и фенове, и на вярващия добродетелен християнин. Кой ви е по-ценен?

- И двата. С единия създавам музиката, с другия отправям посланието, което трепти в сърцето и разума ми. Едно е само да мечтаеш, друго е да го направиш реалност. Едно е само да свириш с китарата вкъщи, друго е да се качиш на сцената и да отправиш посланието към хората.

- Но навремето известността не ви ли направи горделив, не гледахте ли отвисоко на живота?

- Винаги е така. Особено като бяхме хлапаци. Когато спечелихме "Златният Орфей" през 1967 г. и станахме за една нощ известни, се прибрах в София и заизлизах с китарата си по бул. "Руски" и с две мацки. Те вървяха от двете ми страни, а аз дрънках отпред. А сега я слагам в куфар - да не разбере някой какво има вътре. Човек се променя, расте. Ранните ни песни бяха с едни текстове, после в тях започна да има послания, защото самият ти започваш да разглеждаш света около теб, да оценяваш кое харесваш, кое е свързано с правилния подход и кое не е.

- Но днес има песни с много вулгарни послания...

- Да, има най-различни състави. Някои гледат мръсотията, от която могат да спечелят пари. Това никого не ползва и те ще изчезнат. Но истината, нещата, които трептят в сърцата на хората, мечтите им, които проблясват в някаква песен, сякаш виждат пътя, който ще изминат - нелесен, но ги кара да се чувстват щастливи, това осмисля и музиката ти, и теб като човек. Дори с това да помогнеш на ближния си. Аз 
често подарявам на някого своя подарък.

И съм щастлив от неговата радост

И знам, че той може да направи същото за друг - да протегне ръка. Благодаря на всички, които ми протегнаха ръка в труден момент. Сега той продължава, но аз видях, че има добри хора, и съм щастлив. От това изведнъж главата ми се напълни с толкова много песни, че ми се ще да издам 6 албума един след друг. Първият вече е факт.

- Откъде дойде това вдъхновение, Бог ли просветли разума ви, че за 2-3 години написахте около 150 песни? Толкова нямате за 40 години с "Щурците".

- Може и негова да е помощта. Но преди с групата правехме по 260 концерта в годината, а сега има време да разработиш идеите си. Някои от много хубавите ми песни се раждат през нощта, ставам в 2 часа и до четири песента е готова. Първо нахвърлям музиката.
- Новият албум сякаш е музикална интерпретация на библейските притчи за доброто, честността, любовта. Това не е ли вид индулгенция, за да се харесате на Бог? 
- Не е така. Когато си истински музикант, ти правиш послание, но то не е за твой интерес. Открил си една истина и искаш да я представиш на хората - това е. На теб са ти помогнали за нещо. Защо и ти да не споделиш доброто, красотата, ако щеш - и да помогнеш на някой нуждаещ се, дори и да те затруднява това? Някой път пък правиш весела песничка за радост без послание. Защо пък да не се засмеем?

- Отдавна "Щурците" не се събирате, а почти всички ви свързват с групата.

- Да, но нещата около нас се пормениха. Най-напред в "Щурците" бяхме приятели, после
 станахме колеги, сега сме самопознати.

Защото всеки започна свой живот без групата. Като се събрахме в началото искахме поне 60% от музиката да е обща, за да сме състав. Останалите проценти от песните можеха да са лични и по-различни. Лошото е, когато някой реши да води цялата група и да му се подчиняват. Такива моменти има. Затова и посланието ми към младите състави е да виждат кое е добро за всички. Защото публиката гледа групата, а не кой е написал текста и кой музиката. Много по-късно вече започва да се интересува от отделните музиканти.

- От "Щурците" помогнаха ли ви, когато събирахте пари за лечение в САЩ?

- Да, направихме заедно два концерта, за да мога да замина. Всички от групата ми
 дадоха хонорарите си След концерта в Ямбол се прибрах в 4 ч сутринта вкъщи и в 6 бях на летището. В Лос Анджелис живях в църква, в която имаше пиано и китара, и аз свирех и пеех на богослуженията. Така и по време на лечението не се отказах от музиката.

- Три години по-късно какво ви е състоянието?

- На 21 ноември получих замайване на главата, светът стана малко нереален. Отидох във Военно-медицинската академия, два дни ме изследваха и казаха, че ми дават само 4 месеца живот, т.е. някъде до края на февруари.

Туморът в главата отново започнал да нараства, а в момента съвременната медицина няма адекватно лечение.

- Не си ли казахте: "Имам 4 месеца, какво трябва да свърша?"

- Да. Не ме е страх от това. Като разбрах как стоят нещата, се заех да си определя задачите - семейно с децата, в професията си, с наследството. Казах си, че трябва да запиша първия от готовите 6 албума. Така че отново музиката и посланието в нея бяха водещи - "Бъди такъв, какъвто си",  "Да пламтя,  не да тлея".

Дори в последните минути се срещам с хора с проблеми, за да им кажа да не се страхуват, а да подадат ръка на други. Аз имам проблем, може и да си отида. Но се срещам с хора, които имат нужда да ги ободря. Защото човек изпада в тежки моменти. Такива задачи си поставям. Моята е ясна - отивам си. Оттук нататък приключвам с този въпрос.

- И в оставащите месеци не вас успокояват, а вие давате кураж на хората.

- Да. Смъртта не е радостно събитие, но трябва да я приемем като нещо нормално. Успокой семейството, което се тревожи, дай пътя, по който близките ти да продължат. А не да гледаш себе си и да оставиш хаос след теб. Сега махам личните си вещи за да не пречат - стари списания за китари,  които ще дам на вторични суровини, и т.н. Трябва да погледнем важните, истинските неща - да се срещнеш с децата си, с приятелите, които ще продължат този живот, и да им кажеш: "Не се тревожете. Учете се да бъдете честни. Аз поне се опитах да живея последните 18 години така, след като повярвах истински в Бог. Направете живота по-добър, включете се в промяната на света, не гледайте само личните си интереси, подайте ръка на нуждаещи се.

- Кога се променихте?

- Всичко започна много отдавна, през 80-те години на миналия век. Връщах се с влак от Берлин. Слязох в Будапеща да си взема сандвич и като се върнах в купето, ми бяха откраднали всичко - китарата, документите, куфара, пътната чанта, парите. Слязох и тръгнах да ги търся из гарата, да говоря със служителите, а влакът потегли. Беше нощ, вдигнах очи нагоре и казах. "Никога през живота си не съм вярвал, от дете са ме учили, че не съществуваш, и въпреки това от баба си съм чувал, че те има. Затова, ако съществуваш дори и една милиардна част, Боже, моля те, искам само две неща - да си намеря китарата и да се прибера вкъщи. И зачаках. Но нищо не стана. Викам си: няма ли поне едно рамо да ми удари? Ясно, казах си, няма Бог. И легнах на пейките в чакалнята. Сутринта двама полицаи ме побутнаха да стана, спането било забранено. Изведнъж се сетих къде съм, какво бе станало и направо се ужасих. Бе август, бях само по риза с къс ръкав и панталон - без пукната монета, без документи, без нищо. И в този момент, както се протегнах, в левия джоб на ризата усетих, че има нещо. Бръкнах и извадих една пачка с унгарски пари от моя малък джоб. Нито бях слизал преди това в Унгария, нито бях обменял форинти. С тези пари първо отидох в бръснарницата, после с такси до посолството и там ме изпратиха да се снимам за временен документ. Взех друго такси до гарата, купих си билет до София. Останаха ми точно пари за два сандвича и нито грам повече. След два часа дойде влакът. Немски влак да закъснее, не се е случвало. Закъсня с 2 минути. Тъкмо се зададе, отсреща гледам един железничар носи китарата към полицаите. Хукнах пред локомотива, взех си китарата и се качих на влака. 
Двете неща, за които бях помолил Бог,  бяха изпълнени -   прибрах се вкъщи с китарата си. И сега свиря на този "Фендер".

- И повярвахте?

- Мина много време, преди да повярвам истински. Тогава Библията не се продаваше и нямах представа какво представлява. Милицията не позволяваше да се влиза в черква, особено по празници. И когато започнаха да се печатат и внасят библии в началото на 90-те години, разбрах, че това не е една книга, а няколко. Бъдещата ми съпруга бе вярваща протестантка. Вместо отговори на мои въпроси ми каза: "Ела да видиш и сам да разбереш какво е." Отидох. На проповедта четоха една от най-хубавите книги в Библията - "Послание към римляните на апостол Павел". Бе изключително нещо. Имам огромна библиотека и много чета. Но просто не можех да повярвам на каква висота на словото е написана Библията. Бижу! Започнах да ходя на църква, завърших богословие, слушах, внимавах, задавах въпроси, получавах отговори, докато дойде откровението и си казах: "Да, това е истината, която ще следвам цял живот - прави добро, не прави зло." Не три неща,  няма средно  положение - или си добър, или си лош 
Или си нарушител на закона, или си примерен гражданин. И избираш дали си за истината, или за лъжата.

- И днес не изпитвате омраза въобще?

- Единствено към мръсотията, която ни залива в музиката. Мръсотията, която някои вкарват в песента, за да си изкарат хляба. Нея никой няма да я помни, чистотата ще се помни. Идеята на музиката е и да възпита, особено важна е как ще се изградят децата, които започват да слушат музика. Прати им истинското послание, за да могат твоите деца да получат чистота, не мръсотия.

- Но и вие изтървахте вашето момче като малко и улицата му подхвърли наркотиците. И си знаете през какъв огън сте минали, за да го измъкнете.

- И на мен ми е тежко, и на него, който се бори, и на децата му, които мечтаят да е с тях, и на първата му съпруга, и на втората... Ето, говорим как една малка грешка на един може да се отрази върху много хора и да провали два брака.

Нека да внимаваме. Посланията са в книгите, а напоследък  децата ни са само
пред компютрите, не четат. И не могат да  разсъждават

Затова казвам: Деца, четете тези книги, те не са писани случайно. Вижте реалността и живейте истински честен живот, за да може и вашите деца да живеят такъв. За мен е много важно държавата да се въздигне и върви напред, а в нея да живеят децата ни.

- Какво може да помогне за вървежа?

- Вярата. Но след комунизма, когато църквата бе вече свободна, хората тръгнаха да гледат какво се прави в нея. И мнозина останаха разочаровани. Те смятаха, че църквата изпълнява 101 желания.

Влизат в храма като в банка - да искат от Бог пари, апартамент, кола и т.н. И като нищо не става, казват: "Ега ти, това ли е вярата!"

Вярата не е в това да искаш материално, духовното е важно да учиш. Останалото, за да посрещнеш нуждите, само ще дойде. И по-важно ли е да имаш скъпа кола и да превърнеш парите в цел и те да са само темата вкъщи, отколкото да си здрав, да имаш прекрасно семейство, да излизате прегърнати с жена си, да мечтаете, да имате приятели. Аз имах много приятели, ама много. Сега почти не се срещаме, всеки се занимава с бизнес. И всички станахме едни... Всички имат големи къщи, но празни...

- Не си ли казвате: Ето, вярвам в Бог, защо не ме излекува?

- Понякога сме изправени пред изпитание. Да, би трябвало Бог да ме изцели, щом вярвам в него. Но заедно с това със сигурност съм направил стотина глупости, дори и като вярващ, които не е трябвало да правя. Не съм подал ръка на някого, а съм гледал личния си интерес. Дори и един трамваен билет да не продупчиш, е нарушение и води 
до наказание. И трябва да понесеш последиците. Не можеш да прикриеш дори един свой грях, всичко се вижда.

- Говорите като проповедник.

- Хората разбират Библията по най-различен начин, но тя учи. Когато аз повярвах за пръв път, мислех, че трябва да зарежа всичко. И спрях да свиря, да правя албуми. Мислех си, че сигурно Господ иска такава жертва от мен. Никъде не е казано, че той иска да си зарежеш приятелите и професията. Просто е казано - помагай на нуждаещите се, както те ти подават ръка. Не лъжи, не кради, не прелюбодействай.

- А "Щурците" прелюбодействаха ли навремето?

- Ух, имаше гаджета във всеки град. Всяка банда тръгва така в началото.

- Но "Сигнал" си запазиха семействата, а в "Щурците" всички си сменихте жените.

- При 260 концерта за 365 дни в годината е трудно да задържиш и сплотиш брака. Животът е пълен с грешки.

- Четиримата от "Щурците" бяхте наградени с орден "Кирил и Методий първа степен с огърлие". Предложението за такъв орден на Йордан Караджов от "Сигнал" обаче първо бе върнато от президента, смятал, че втора степен му била по мярка.

- Това е мнение на президента, той е млад човек и има време да се научи на много неща и най-вече на култура. А ние сме от 50 години на сцената. Създали сме тази музика, изградихме я и независимо че "Сигнал" се появиха 10 години след нас, наравно участваха в процеса. И много днешни политици са израснали с тази музика. Тя стана здрава, монолитна и истинска основа на днешната и нея нищо не може да я заличи.
- Записвате албума в студиото на барабаниста от "Сигнал".

- Влади Захариев е вярващ от моята църква. С него имаме еднакво послание към хората. Ако прогнозите на  лекарите излязат  грешни и съм жив  и здрав, ще направя още два албума до края на годината - първия с послание, втория - с як жив рок. И догодина още три.

- Опитвали ли сте в "Щурците" дрога?

- Никога не съм пушил в живота си цигари, камо ли да опитвам дрога. Кирчо Маричков също не пуши. Помогна ни това, че всички бяхме от добри семейства. Баща ми Иван бе цигулар, но работеше в друга област, дори бе зам.-министър по енергетика.

- Родителите ви бяха ли партийци?

- Да, но в годините самите партийци започнаха да се разочароват. Като млади са мечтаели промяна на властта и справедливост, но виждат, че всичко е блян. Като пораснах, често спорех с родителите си. Попитах защо вярват на тези лозунги. Отговориха ми: "Трябваше да стоим зад гърба ти, за да можеш да свириш. Иначе нямаше да пуснат групата ви да свири никъде в чужбина." Те също се бяха разочаровали от властта.

- Вярно ли е, че сте първият сноубордист в България?

- Да, донесох дъската си от Швейцария и тук по планините ме гледаха с почуда. Основахме федерацията по сноуборд, 6 години бях неин зам.-председател. Спортът много ми липсва. От дете плувах редовно. Един-единствен път съм бил в болница - като дете със скарлатина. После ми казаха да спортувам. И почнах да плувам, после ски, сноуборд.

- Като дете сте били цигулар, как така китарата ви омая?

- Бяхме на лятна бригада да берем домати. Спяхме по селски къщи. Паднах се с момче, което си носеше китарата. Взех я, оказа се, че струните са точно обратно на цигулката. А аз от 6-годишен учех цигулка. В почивката потренирах малко и за лагерния огън вече имах 2-3 готови песни. Свалих на бърза ръка три гаджета. Тогава песните се учеха лесно, бяха с по 2-3 акорда. Като се върнах в София,  хванах китарата, като използвах нотите за цигулка. После вуйчо ми донесе от Чехия истинска китара.

- Как минава един ваш ден?

- Изпивам си лекарството, което чичо доктор ми е дал, закусвам и се отдавам на пълна почивка. Всеки ден след обяд свиря на китара. Бях си дал една седмица пълна почивка, но вече  работя по втория албум, който е наполовина готов 
 И Софийският общински съвет отново започва работа, така че и като общински съветник имам дела. Харесва ми, че София кандидатства за красива столица, че става все по-хубава. Искам да помоля столичани да спазват принципите на чистота, на ред. Няма смисъл едни да градят, други да рушат, едни да чистят, други да цапат.

- Вие сте общински съветник и редовно ходите на заседания. Какво мислите, като видите парламента празен, а шепа депутати приемат закон?

- За мен присъствието е важно, за да подкрепя доброто мнение и да спра недобрата идея. Аз съм съветник в сферата на изкуството и искам площад "Независимост" да се разшири и да обхване мястото на бившия мавзолей, където да се монтира сцена за културни прояви. През лятото може да се правят двудневни или седмични концерти и в Южния парк между хотел "Хилтън" и басейн "Спартак". Там може да се побере половин София.

- Следвали сте математика. Имате ли математическо уравнение за житейския успех?

- Формулата на живота е посланието в 10-те Божи заповеди. Ако сбъркаш тази формула, нарушаваш закон и това може да е понякога с крайно лоши последици.

- Какво очаквате да чуете на следващия преглед?

- Могат да ми кажат три неща. Първо, остават ти само 2-3 дни. Отивам при Бог и това е. Вторият вариант е, ако болестта се задържи на някакво положение и не се развива. Тогава гледам в дните, които ми остават, какво да дооправя в живота си и да дам съвет на децата какъв да е техният път. Третият вариант е най-мечтаният - да ми кажат, че туморът в главата вече го няма.


Сребърните гривни

Сребърните гривни е една от първите рок-групи в България. Сформирана е в гр. София от Валентин Стефанов („Вальо Гривната“) и Александър Петрунов („Сашо Гривната“). От септември 1962 г. те свирят с различни китаристи и барабанисти под имена на групата като „Little Shadows“ и „The Fire Boys“ („Огнените момчета“). През септември 1965 г. групата получава името „Сребърните Гривни“.

Тук ще чуете интервю на  Владо Джамбазов и Румяна Карадимчева с Александър Петрунов – Сашо Гривната. Наричат го патриарх на българския рок. Той стои в основата на първите рок групи в България „Сребърните гривни“, „Вариант Б“,     „6 +1“, „Тангра“, "Тест" и др. Отдавна живее в Америка. Точно на рождения си ден споделя споменини за най-сладките и трудни моменти на творчество и подем на духа през далечните години. В разговора се включват Богдана Карадочева и Стефан Димитров. http://bnr.bg/Audio.aspx?lang=1026#http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Musical/VivaLaMuzika/Pages/Grivnata.aspx

 

 

 

 


Димитрина Иванова ще бъде днес в радио Варна

Току що, ме поканиха да дам интервю по радио Варна, за нашата дейност и организация.Отивам след обяд, приятели, стискайте палци да се представя добре и да разпространим повече нашата дейност, достигайки повече хора и дай Боже да сме успешни!