НАЧАЛО
ЗA НАС
МАНДАТ
КАКВО ВЯРВАМЕ
JU - CHURCH ББЦ - ЕЛ ВЕТИЛ
КОНФЕРЕНЦИИ - ИНТЕРНЕТ ЦЪРКВА
СЪБИТИЯ
ПРЕМАХНЕТЕ РЕКЛАМИТЕ
ВИДЕНИЕ
ГОСПОДНА ВЕЧЕРЯ
УЕБ РАДИО
ПОСЛАНИЯ ОТ ПАСТОРА
МОЯТА ИЗПОВЕД
ПОСЛАНИЯ НА ДЖОИС МАЙЕР
ПОСЛАНИЯ НА КЕНЕТ КОПЛАНД
БИБЛЕЙСКО УЧИЛИЩЕ ДПО
ГЛАЕДАЙТЕ ЗАПИСИ ОТ СЛУЖБИТЕ
В СВЕТА НА ЧУДЕСАТА
ВИДЕО КАНАЛ
АУДИО ПРОПОВЕДИ
ЖИВИЯТ ХЛЯБ
КАК ДА ПРИЕМА ИСУС
КРЪЩЕНИЯ ВЪВ ВОДА
КРЪЩЕНИЕ В СВЯТИЯ ДУХ
СЛУЖЕНИЕ НА БОЛНИ
СЛУЖЕНИЕ В НАЦИИТЕ
КОНФЕРЕНЦИИ
СВРЪХЕСТВЕСТВЕНОТО
БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ
СЪБИТИЯ
НОВИНИ
ГАЛЕРИЯ
ДАРЕНИЯ
АДРЕС ЗА КОНТАКТИ
СЛУЖБИ

Бъдни вечер и Рождество Христово, 18 Декември 2017

Бъдни вечер и Рождество Христово

Това са едни от най-светлите и радостни дни на земята чествани от християните. Празнуването на Божия дар за човечеството и раждането на Неговият план за спасение в плът. Пророчествата на Исая говорят за това предсказващи и предизвестяващи великите събития идващи на тази земя.

Исая 9:6. „Защото ни се роди Дете, Син ни се даде; И управлението ще бъде на рамото Му; И името Му ще бъде: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира.”

Описано с точността на Божията ръка в детайли, Бог показваше на света огромната си любов, която Той даваше на всички човеци, за да се спасят от греха и смъртта. Името на детето даваше точното послание за идващият в слава на света Господар на Господарите и Цар на Царете.

Исая 7:14. „Затова сам Господ ще ви даде знамение: Ето, девица ще зачне и ще роди син, И ще го нарече Емануил {Т.е., Бог с нас.}.”

Много пера на текстописци са се опитали да пресъздадат тази огромна радост, но това разбира се оказва непосилна задача за нито един от тях. В евангелието си Лука подсказва с едно изречение картината и радостта на небето която се дава за всички човеци.

Лука 2:10. „Но ангелът им рече: Не бойте се, защото, ето, благовестявам ви голяма радост, която ще бъде за всичките люде.”

Думите на ангела „Голяма радост”, могат да опишат ясно Божието намерение за света. Бог иска да зарадва света, като сам Той слиза на земята в човешка плът в образа Исус Христов.

Йоан 1:14. „И словото стана плът и пребиваваше между нас; и видяхме славата Му, слава като на Единородния от Отца, пълно с благодат и истина.”

Какво обаче се знае от българите за този празник и как те посрещат тази радост в своето сърце. Дали чистите от грях сърца на хората празнуват наистина срещата си с Бог на тази земя посредством Неговото писано слово или отново демоничния обреден процес на езически обичаи и традиции взимат връх и всичко, в което се превръща този свят празник става отново поклонение на демони. Дали сатана наистина успява да прекара нечистия си план с цел да разруши истинското значение и осъзнаване на този празник? Дали заблудата на идолопоклонството не стоят на чело на безумните му превъплъщения? Нека да видим това в българските традиции и обичаи.  

Бъдна вечер (24 декември, в някои райони наричан Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка) се нарича денят преди Рождество Христово. От православна гледна точка, трапезата няма никакво значение или друго изискване освен да е постна, тъй като е последният ден от Рождественския пост. На този ден християните се подготвят духовно - чрез пост, изповед и молитва да приемат Светото Причастие и така достойно да посрещнат Христовото Рождество. Какво обаче гласят традициите и обичаите? Те са направени от хора, а не от святото писание и ги водят отново в окултни практики, които никак не са безопасни. Вижте само някой от тях. В народните обичаи могат де се открият различни традиции, някои, от които езически и съответно несъвместими с християнството. В езическите традиции денят е свързан с плодородието и с началото на нарастването на деня, надвиването на нощта. Затова се и чества, като на трапезата се поставят храни, които при приготвянето набъбват. Извършват се магически действия (гадаене) за плодородие, за здраве и благополучие на всеки член от семейството.

Късмет и предсказания - Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички. Дали наистина можете да вярвате това? Друго! Мома или момък могат да узнаят името на годеника или годеницата си, с които им е отредено да бъдат. Затова трябва да успеят да станат незабелязано от трапезата и да подслушат какво си говорят съседите. Първото мъжко или женско име, което чуят, е името на човека, когото ще срещнат още по празниците. Това отново е форма на гадателство и чародейство. На въглен може да се предскаже и времето през годината. Наричат се 12 въглена за 12-те месеца и отново пепелта показва дали ще бъдат благоприятни за реколтата и човека. Гадателство! На Бъдна вечер се разчупват орехите, които са наречени на всеки още на Игнажден. Ако при счупването те останат цели, ако са бели и едри, човекът ще е здрав и ще му върви през годината. Това е също чародейство и заблудителен дух. А това са само малка част от глупостите родена от човешката фантазия и предания от поколения на поколения. Невежеството върху писанията води хората до това да вярват суета, а не в дара на Бог за вечен живот Неговият единороден Син Исус.

Рождество Христово, също Коледа, Божик или Божич е един от най-големите църковни празници в християнската държава . На него християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея.

Православните християни честват Рождество Христово. При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. Отбелязва се на 25 декември (по григорианския и новоюлианския календар), на 6 януари от арменската църква, а след 31 март 1916 година (когато в България като държавен календар е приет т.н."нов стил” - Григорианския календар) на 7 януари по официалния граждански календар, който ден се отбелязва като 25 декември (по юлианския календар). През 1968 година, Българската Православна Църква установява чествуването на 25 декември. В България отново е официален празник с решение на 9-ото Народно събрание от 28 март 1990 г.

Повечето от хората обаче на този ден срещат думата „Коледа” от колкото „Рождество Христово” Коледа или Исус? Това вече не е дилема, не игра, а истинска война за надмощие. Едното е „Истината” благославяща света, за която трябва да се говори и свидетелства, а другото „ИЗМИСЛИЦА” с търговска цел, обсебваща все повече човечеството карайки ги да забравят дори какво се празнува всъщност на този ден. Децата са лъгани от собствените им родители в нещо, което го няма и не съществува, за да се забрави напълно това, което е, и ще бъде. Какво е „Коледа”? Някой задавал ли си е този въпрос. Това е традицията и езическият обичай насочващ отново родолюбеца към трапезата, обрядностите, традициите, но не и към радостта от раждането на Исус и възпяване на вярата си в Него. Легендата за веселия старец е може би най-разпространената легенда в целия свят. Според исторически източници образът на Дядо Коледа произлиза от личността Св.Никола. Родом от византийската провинция Кападокия (днешна Турция)той бил добър монах, дарил всичкото си имане на бедните, откъдето произлиза и мита за раздаването на подаръци. В различните държави той има свое име: Санта Клаус, Крис Крингъл, Ноел Баба и други. Навсякъде по света на неговия празник го очакват с нетърпение и то не само малки, но и големи. В България по време на комунистическия режим той е носел името Дядо Мраз, като бил разпространен обичаят подаръците да се разнасят на Нова година, а не на Коледа. Но по-късно, когато режима се сменя старецът е наречен Дядо Коледа. Така с годините образът на Свети Никола се видоизменя в приказен герой, изобразен като пухкав дядо с червено-бели дрехи, голяма брада и всички останали приказни допълнения. Различни писатели го включват в книгите си, за да добият популярност, благотворителни организации създават образа му за увеличаване на приходите за бедните и още много реализации на Дядо Коледа го правят най-любимия приказен герой за малки и големи. По този начин се отнема славата на Христос с една напълно измислена човешка история. Духът на заблуда обсебва човечеството в уж безобидни и весели неща, но и писанията казват, че дявола ще играе игри и ще се преструва на светъл ангел, само и само да заблуждава и отстранява човечеството от Божия план за спасение.

2 Коринтяни 11:14. „И не е чудно; защото сам сатана се преправя на светъл ангел.”

Светъл или бляскав това е Той старовременната змия мамеща и отдалечаваща хората от Бог. Другата по-малка, но също съществена заблуда е и празнуването на самия ден. Датата и времената също не са коректни и това трябва да се знае. В ранното християнство празникът Рождество Христово няма устойчива дата. Източните Църкви празнували това събитие на (Богоявление)- 6 януари още по времето на император Константин Велики, преди 336 г. В 3 век Ориген увещава християните да не го празнуват на този ден, като посочва, че на този ден праведният Йов и пророк Еремия скърбяли (Йов 14:4; Еремия 20:14). Църковните отци от 3 и 4 век (св. Иполит, Тертулиан, Йоан Златоуст, Кирил Александрийски, блаж. Августин, Климент Александрийски) посочват 25 декември като исторически по-подходяща дата на Рождество Христово. В Рим Рождество Христово се празнува през втората четвърт на 4 век, в Антиохия в 375 г. Св. Василий Велики въвежда празника в Константинопол в 379 г., по други сведения около 377 г. по заповед на император Аркадий и внушението на св. Йоан Златоуст, а в 430 г. започват да го празнуват в Александрия, в Палестина около 7 век. Арменската църква и досега празнува Рождество Христово на 6 януари. Първата църковна служба на празника се датира от науката в 5 век. Дати, дати, дати!

Грях ли е да празнуваме Рождество Христово?

Моето лично мнение е, че не датата на раждането на младенеца е толкова важна, не точно какъв обред или традиция ще изпълним, а вярата ни в Исус Христос и Божият план за спасението на човечеството трябва да бъде празнуван с радостно сърце всеки ден. Винаги съм казвал, че ако целят свят празнува на еди кой си ден раждането на Исус, то аз най вече ще използвам този момент, за да прославя Неговото име. Направете го и вие!

Йоан 3:16. Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:

Бог да ви благослови.

Стихотворение от Пастор Васил

Рожден ден на Исус, празник комбиниран с дядо коледа

И новата година  днес или кога е

истината май е, че никой го незнае!

Започвам с хумор, въпреки че ми се иска

повечето хора да им стиска

да имат повече познания за този ден

според Божието слово, Неговите обещания.

Къде ли е проблемът? – Винаги възниква тази дилема.

Гледам днес редят се думи всякакви,

пишат се статии от разбирачи

този рекъл друг пък казал,

следващия го наказал

поста му във фейсбука

отива на боклука.

Колко проницателно и мъдро

тълкувачите разбулват тайната от вековете

чрез доводи неясни, ама за себе си са си съгласни.

Някой правят си компромис и решава нещичко да каже,

но до Библията свята да не се допита даже.

Пиша днес аз шеговито в строфи, но да знаете това,

че много, много ми е кофти.

Хората не знаят от Библията нищо,

и защо да я четат като в нея няма

ни ракийка ни салатка просто не е сладка.

Но каквото им покажат телевизионните канали

вярват безусловно, без да питат даже.

Простотия днес се шири по долини и баири,

вярно е и туй слово, че народ се управлява лесно с тъпотия и олово

и това ни е известно.

Искат хората свобода и благоуспяване, ама няма как да стане само с прозяване.

Затова читателю добричък макар и днес макар самичък вземи, та отвори ти Божието слово и ще разбереш кога е точно Рождество Христово.

С много обич пастор Васил Петров