НАЧАЛО
БХТВ
КАКВО ВЯРВАМ
ИНТЕРНЕТ ЦЪРКВА
КОНФЕРЕНЦИИ - ИНТЕРНЕТ ЦЪРКВА
ГОСПОДНА ВЕЧЕРЯ
ПОСЛАНИЯ ОТ ПАСТОРА
ПОСЛАНИЯ НА ДЖОИС МАЙЕР
ПОСЛАНИЯ НА КЕНЕТ КОПЛАНД
УЕБ РАДИО
В СВЕТА НА ЧУДЕСАТА
БИБЛЕЙСКО УЧИЛИЩЕ ДПО
ВИДЕО КАНАЛ
КАК ДА ПРИЕМА ИСУС
КРЪЩЕНИЯ ВЪВ ВОДА
КРЪЩЕНИЕ В СВЯТИЯ ДУХ
СЛУЖЕНИЕ НА БОЛНИ
СЛУЖЕНИЕ В НАЦИИТЕ
КОНФЕРЕНЦИИ
БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ
СЪБИТИЯ
НОВИНИ
ГАЛЕРИЯ
ДАРЕНИЯ
АДРЕС ЗА КОНТАКТИ
СЛУЖБИ





22Март 2017 г. Ханаанката



 „И, като излезе оттам, Исус се оттегли в тирските и сидонските страни. И, ето, една ханаанка излезе от ония места и извика, казвайки: Смили се за мене Господи, Сине Давидов; дъщеря ми зле се мъчи от бяс. Но Той не й отговори ни дума. Учениците дойдоха и Му се молеха, като рекоха: Отпрати я, защото вика подире ни. А Той в отговор каза: Аз не съм пратен, освен до загубените овце от Израилевия дом. А тя дойде, кланяше Му се и казваше: Господи помогни ми. Той в отговор рече: Не е прилично да се вземе хляба на децата и да се хвърли на кученцата. А тя рече: Така, Господи; но и кученцата ядат от трохите, които падат от трапезата на господарите им. Тогава Исус в отговор й рече: О жено, голяма е твоята вяра; нека ти бъде според желанието. И дъщеря й оздравя в същия час.” Матей 15:21 - 28

И, като излезе оттам, Исус, т.е., от Капернаум. До колкото знаем, този е единственият път, когато Исус излязъл от Палестина и отишъл в езическа страна. И, ето, една ханаанка излезе от ония места наречена в Евангелието от Марко „сирофиникианка”, тоест от Финикия в Сирия, а не от другата Финикия в северна Африка, която била поселение на първата.

„ (Жената бе елинка, родом сирофиникианка). И молеше Му се да изгони беса от дъщеря й.” Марк 7:26

Тази Финикия била част от Ханаан, за това тази жена се описва тука и като Хананейка. Марко я нарича и елинка, т.е., езичничка.

И така в тази история Исус казва на жената, която пресича пътя му, че Той не е изпратен до езическите народи, но до изгубените от Израел. Жената идва при него с молба за изцелението на дъщеря си, но Исус три пъти и дава отрицателен отговор. Отиваш на лекар, а те връщат цели три пъти. Хм, това не е добре! Доста потискащо е да те връщат след като си дo вратата. Казвам вратата, защото и сам Исус казва, че той е врата на овцете, Амин! „Аз съм вратата на овцете.” Йоан 10:7

Колко от вас са имали случай да имат надежда, силно очакване за нещо и да отидат на правилното място, а от там да ги връщат и връщат? Колко от вас са се отказвали бързо и са спирали да настояват след като са видели, че няма никакъв шанс? Ако на вас ви се е случвало, то тази жена беше избрала да не допуска тази грешка точно сега. Тя беше решила да си тръгне при всички случай с положителен отговор на молбата си. Тя беше решила да настоява и да не се отказва да се бори за здравето на дъщеря си по никой начин. Отказа на Исус не беше с цел единствено отрицание „не искам, „ но по скоро сам Той насърчаваше и издигаше вярата в нея. Нали знаете факта, че тези деца, които са израснали, като цвете в саксия винаги им е по - трудно в живота от, колкото на тези, които цял живот са били отхвърляни. Защо? Отхвърлените и онеправданите винаги се борят за всяко нещо в живота и неусетно придобиват дух на войн. Знаете, че едни от най - успешните хора на земята дори са тръгнали от нищото, и то ги е направило да изкачат върха на планината и да победят. Имах един такъв пример в живота си за едно малко момче, което беше съученик на сестра ми. Той беше в семейство на разделени родители и живееше при майка си, която беше алкохоличка. Това момче нямаше никакво бъдеще. Всеки го тъпчеше и отхвърляше и един ден, когато го видях да се бие отново в училищния двор аз реших, че е добре да насоча неговата агресия в правилната посока. В това време аз тренирах бокс при първия братовчед на баща ми, който беше треньор по бокс в града и заведох Мартин Кръстев в залата. Минаха години в които нашите пътища се разделиха, за да разбера един ден в крайна сметка, че Той е станал европейски шампион по бокс и е преуспял в спорта. Сега има собствена школа, семейство, ресторант в центъра на София и всичко, за което някога е мечтал.

Да се върнем отново при ханаанката. Първо, Исус не й отговори нито дума, след това Исус и отказа с думите: „Аз не съм пратен освен до изгубените овци от Израилевия дом, а накрая Той и каза: „Не е прилично да се вземе хляба на децата и да се хвърли на кученцата.“ Няма да се спирам подробно на всеки един от отговорите на Исус искам само да погледнете с мен последния такъв. По един или друг начин на всеки един от нас прочел историята за пръв път неизбежно в ума му идва противоречието за това, че Исус е добър, а защо не иска да изцелява всички. Само така изглежда на пръв поглед, но когато се докоснем до детайлите разбираме Неговата Божествена същност на любов към всички. Забележете, че Исус не използва думата „кучета“, а казва думата „кученца“от гръцкия превод кунарион” („ κυνάριον“).  Едно е да наречеш някой с обидното название куче или още по лошо в женски род, но съвсем друго, е когато Исус се обръща с думата „кученца”. Тук не става въпрос за нещо мръсно и грубо, а за онези малки сладки бебета, които всеки целува и прегръща щом ги срещне. Думата, която стопля и нейното сърце е „милост”. Никой друг освен нея не разбира призива да се приближи към Исус, дори самите ученици казват грубовато, че тя трябва да си отива. Учениците дойдоха и рекоха: „Отпрати я, защото вика подире ни.”

Тя не се отказа, защото знаеше, че това е единствената и възможност.

Спомняте ли си тази притча, която Исус каза, за да ни научи как всякога да се молим и какво…? И да не отслабваме във вяра. „Каза им една притча как трябва всякога да се молят, да не отслабват, думайки: В някой си град имаше един съдия, който от Бога се не боеше и човека не зачиташе. В същия град имаше и една вдовица, която дохождаше при него и му казваше: Отдай ми правото спрямо противника ми. Но той за известно време не искаше. А после си каза: При все, че от Бога не се боя и човеците не зачитам, пак понеже тая вдовица ми досажда, ще й отдам правото, да не би да ме измори с безкрайното си дохождане. И Господ рече: Слушайте що каза неправедният съдия! А Бог няма ли да отдаде правото на Своите избрани, които викат към Него ден и нощ, ако и да се бави спрямо тях? Казвам ви, че ще им отдаде правото скоро. Обаче, когато дойде Човешкият Син ще намери ли вяра на земята? Лука 18:1-8

Няма значение, кои сте и къде се намирате, Исус Христос е същият вчера, днес и завинаги. Не отслабвайте във вяра и не спирайте да настоявате за вашата надежда, а сам Той ще ви благослови. Колкото и да не ви се вярва, но това е факт. Погледнете на Исус, след като показа уж презрение към тази жена, Той не само и даде според нуждата, но се възхити на нейната вяра. Трудно е да видите Исус впечатлен от човеци, но ето Неговите думи: „О жено, голяма е твоята вяра; нека ти бъде според желанието.”

Това „Ооооо” променя много неща. Хайде ваш ред е, направете така, че Исус да каже отново „Ооооо” виждайки вашата вяра и настойчивост.

Бъдете благословени,

Пастор Васил Петров